استاد دانشگاه علوم اعصاب دانشگاه مونستر آلمان و رئیس سومین کنگره‌ی بین‌المللی التهاب سیستم عصبی گفت: در ماه‌های پیش رو، برنامه‌ی کاهش اضطراب در کلان‌منطقه‌ی 9 آموزشی دانشگاه علوم پزشکی که مناطق تحت پوشش دانشگاه‌های علوم پزشکی در خراسان رضوی را در برمی‌گیرد اجرایی می‌شود.

پروفسور علی گرجی که برای شرکت در کنگره علوم اعصاب، به همراه جمعی از استادان و دانشجویان علوم اعصاب این دانشگاه به مشهد سفر کرده در گفتگو با وب‌دا افزود: این برنامه با همکاری استادان و پژوهشگران دو دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مونستر آلمان به اجرا درمی‌آید.

وی که در آستانه‌ی برگزاری کنگره‌ی التهاب سیستم عصبی با وب‌دا گفتگو می‌کرد افزود: اضطراب فزاینده‌ای که در همه‌ی جوامع و از جمله کشور ما دیده می‌شود تا حدود زیادی، حاصل تغییر سبک زندگی در دوران جدید است که موجد بیماری‌های جسمی و روانی متعددی در همه‌ی گروه‌های جمعیتی است.

عضو انجمن جهانی صرع خاطر نشان کرد: این مشکل به یک کشور یا منطقه‌ی خاص تعلق ندارد و معضل تمام جوامع بشری امروز محسوب می‌شود بنابراین تصور اینکه کشور ما به خاطر وضعیت اقتصادی، شرایط متفاوتی از سایر نقاط جهان دارد درست نیست.

وی یادآور شد: زمینه‌ی اضطراب در کل جهان چنان گسترده است که سازمان بهداشت جهانی، اضطراب را یکی از مشکلات اساسی جوامع در نسل‌های پیش‌رو برمی‌شمرد و برنامه‌هایی را برای کاهش اضطراب و افزایش ضریب سلامت اجتماعی، به کشورها توصیه کرده است.

پژوهشگر اضطراب اجتماعی و پیشنهاد دهنده‌ی طرح اضطراب‌زدایی در ایران گفت: بخشی از این برنامه از حدود 5 سال پیش به صورت آزمایشی در تهران توسط مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا به اجرا درآمده و فاز اجرایی استانی آن، پس از کنگره‌ی التهاب در سیستم عصبی، در خراسان رضوی آغاز می‌شود.

پروفسور گرجی گفت: اضطراب به شکل پیش‌رونده‌ای در تمام جوامع رو به افزایش است و علاوه بر کاهش کیفیت زندگی اجتماعی، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و پزشکی را در افراد و گروه‌های مختلف ایجاد کرده است.

وی معضلاتی مانند اعتیاد، طلاق و خشونت فراگیر را که به گفته‌ی وی در تمام کشورها رو به رشد است را نتیجه‌ی عوامل متعدد از جمله بالا رفتن میزان اضطراب در جامعه دانست و گفت: بسیاری از موارد خشونت‌آمیز منجر به حوادث خونین را می‌بینیم که وقتی متن حادثه را بررسی علمی می‌کنیم هیچ دلیل طبیعی و منطقی برای این حوادث نمی‌یابیم.

مدیر گروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: در این گونه موارد، روند حادثه بگونه‌ای است که به نظر می‌رسد اضطراب بالا و انباشته‌ی افراد، یک پتانسیل قوی و منفی روانی ایجاد می‌کند و در یک لحظه‌ی مناسب، تخلیه می‌شود که این تخلیه‌ی ناگهانی استرس، حادثه‌آفرین است و گاه به صدمات و عواقب فردی و اجتماعی جدی و دامنه‌دار می‌انجامد.

وی در خصوص برنامه‌ای که دو دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مونستر آلمان برای کاهش اضطراب در کلان‌منطقه‌ی 9 آموزشی وزارت بهداشت و درمان قرار است اجرا کنند گفت: گام اول برنامه این است که اضطراب را به مردم بشناسانیم و استرس خوب و استرس بد را به شهروندان معرفی کنیم.

این پژوهشگر دانشگاه مونستر افزود: در مرحله‌ی بعد، باید به مردم آموزش دهیم که چگونه از عوامل اضطراب‌آور فاصله بگیرند و یا استرس ها را کنترل کنند که به مراحل مزمن و مشکل‌زا نرسد.

وی در خصوص میزان استرس لازم برای حیات فردی و اجتماعی گفت: استرس خوب، باعث افزایش انگیزه‌ی زندگی و مشوق و محرک فرد در جهت انجام تکالیف فردی و اجتماعی است و در مقابل، استرس بعد به استرسی اطلاق می‌شود که عملکرد طبیعی فرد را مختل سازد و فعالیت‌های عادی مثل خواب، خوراک، کار روزانه، رفتار فردی و عملکرد اجتماعی او را با اختلال مواجه کند.

رئیس مرکز تحقیقات صرع دانشگاه مونستر گفت: اگر اضطراب و استرس، امتداد افزایشی داشته باشد به بیماری‌های مزمن روان‌تنی می‌انجامد به همین جهت، باید راهکارهای کاهش و کنترل اضطراب را به همه آموزش دهیم.

وی گروه‌های پرخطر اضطراب را کودکان و نوجوانان دانست و گفت: هنگام ورود کودک به مدرسه، دوره‌ی آمادگی برای کنکور، خدمت سربازی، ازدواج، آغاز بازنشستگی، ورود به پروسه‌ی طلاق و رویدادهای اساسی مثل اینها، مواقعی است که گروه‌های پرخطر وارد پروسه‌ی اضطراب مخرب می‌شوند و باید تحت آموزش قرار گیرند که بتوانند اضطراب خود را به کنترل درآورند.

استاد علوم اعصاب دانشگاه مونستر آلمان گفت: راهکارهایی برای کنترل اضطراب تبیین شده که شیوه‌ی تعامل با رویدادهای مختلف زندگی را آموزش می‌دهد که افراد بتوانند اضطراب خود را به کنترل درآورده و از مزمن شدن آن جلوگیری کنند.

وی یادآور شد: برخی افراد با تظاهرات جسمی مانند تپش قلب، بیماری‌های گوارشی، سر درد و پرخاشگری به پزشکان مراجعه می‌کنند که مشکل اصلی آنها اضطراب است و چون نتوانسته‌اند اضطراب خود را مدیریت کنند مزمن شده و عامل ایجاد یا تشدید این بیماری‌های جسمی گردیده است.

دکتر گرجی تأکید کرد: عواملی مانند زندگی نشستی، کم تحرکی، رژیم غذایی ناصحیح، آلودگی هوا و آلودگی‌های صوتی و محیطی، همه موجد اضطراب هستند و برای دور ماندن از صدمات اضطراب بد، همه باید آموزش ببینند.

وی در پایان اظهار داشت: راهکارهایی نظیر ورزش، آوا درمانی، رنگ درمانی، هنر درمانی و دیگر رشته های طب مکمل می توانند با کمترین هزینه به آرامش جامعه کمک و از طریق افزایش نشاط در جامعه به بهتر شدن وضعیت اقتصادی جامعه یاری رسانند که آموزش این راهکارها یکی از موارد این طرح می باشد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image