مدیر گروه آموزشی میکربشناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از اجرای پروژه تحقیقاتی در زمینهی ساخت آنتیبیوتیکهای پروتئینی که یک نیاز جهانی به حساب میآید در این گروه خبر داد.
دکتر کیارش قزوینی در گفتگو با وب دا اظهار کرد: با گسترش عفونتها و مصرف بیرویه و خارج از اندازهی آنتیبیوتیکهای معمول، باکتریها و سایر میکروبها در قبال آنها مقاوم شده و رفته رفته، این داروها به مواد بیخاصیتی تبدیل میشود که گاه فقط ارگانهای سالم بدن را از بین میبرد و بر میکروبها بیاثر است. پیشبینی میکنند که تا حدود ده سال دیگر، آنتیبیوتیکهای فعلی، هیچ کاربرد و مصرفی نداشته باشند و دیگر نتوانیم از آنها برای از بینبردن میکروبها استفاده کنیم.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: ساخت پروتئین های ضدمیکروبی جدید، هنوز در هیچ نقطهای از دنیا به مرحلهی فروش دارو در بازار نرسیده و حتی در پیشرفتهترین مراکز دنیا هم در مرحلهی کارآزمایی حیوانی یا بالینی انسان قرار دارد و هنوز در حال گذراندن این فازهای تحقیقاتی است.
دکتر قزوینی با یادآوری اینکه آنتیبیوتیکها از موادی که قارچها برای از بینبردن رقبایشان یعنی باکتریها تولید میکردند ساخته میشده است افزود: جدا از این آنتیبیوتیکهای مصنوعی، بسیاری از سلولهای انسانی و غیر انسانی، راهکارهای دیگری در مقابله با عفونتهای باکتریایی داشتهاند که اکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.
مدیر گروه آموزشی میکربشناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: همکاران ما منتظر محققان دیگر کشورها نشدند و تحقیقات وسیعی را در این زمینه آغاز کردهاند و موفق شدهاند پروتئینهایی که در سلولهای انسانی مثل پروتئینهای بزاق و اشک و دیگر مکانیسمهای پایهای بدن انسان وجود دارد را بیان و تخلیص کنند که ساخت این پروتئینها محسوب میشود.
وی افزود: بعضی دیگر از جانوران مانند خزندگان، برخی ماهیها و حشرات، نیز انواعی از این پروتئینها را تولید میکنند که در گروه میکربشناسی و ویروس شناسی به طور آزمایشگاهی در حال تحقیق بر روی آن هستیم و تعدادی از آنها نیز ساخته شده است.
دکتر قزوینی تأکید میکند سه سال است که با چند دانشجوی دکتری و کمک استادان مختلف 5 نمونه از بهترین پروتئینها را با روشهای جدید بومیسازی کردهایم که بسیار ارزانتر از نمونههای خارجی هم هست و اکنون این نمونهها در مراحل آزمایشگاهی هستند و نتیجه گرفتهایم که اینها روی طیف گستردهای از باکتریها مؤثر هستند.
وی در خصوص پروتئین های ضدمیکروبی که توسط متخصصین دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال ساخت است اظهار کرد: در این گروه بخشهایی از دانش پروتئین های ضدمیکروبی بومیسازی شده است و بخشهایی هم اختصاصا تولید این گروه است و در حال حاضر قادر هستیم بطور مستقل این پروتئینها را تولید کنیم و دو دارو مراحل تست آزمایشگاهی و حیوانی را طی کرده و در حال ورود به فاز بالینی است.
مدیر گروه آموزشی میکربشناسی و ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در نخستین فاز انسانی قرار است این تولیدات را در قالب پماد یا ژل برای درمان زخم پای دیابتی و سپس برای زخمهای عفونی دیگر استفاده کنیم و سپس به فاز بعدی برویم که برای عفونتهای گوارشی از فرمهای خوراکی و تزریقی استفاده خواهیم کرد.
وی گفت: از آنجا که فرمهای مالیدنی و موضعی، تعامل کمتری با بدن دارند شکل مناسبی برای تستهای بالینی است و بر اساس نتایج این فرمهای پروتئین های ضدمیکروبی، تصمیم به تولید سایر شکلهای دارویی میگیریم.