مدیر پژوهشکده بوعلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اقدامات شاخص پژوهشی زیادی در پژوهشکده بوعلی مشهد در حوزههای پیشگیری، تشخیص، دارو و درمان انواع بیماریها اعم از کرونا و غیرکرونا صورت پذیرفته است.
دکتر مژگان دارابیان در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: پژوهشکده بوعلی مشهد فعالیت خود را از سال ۱۳۷۶ و در قالب ۶ مرکز تحقیقاتی مصوب آغاز کرد و اکنون که ۲۵ سال از سابقه این عمر کاریاش میگذرد در آستانه تبدیل شدن از پژوهشکده به پژوهشگاه قرار دارد که شامل ۳ پژوهشکده علوم دارویی نوین، علوم پایه و علوم بالینی بوده است.
وی تصریح کرد: ۶ مرکز فعال شامل علوم دارویی، ایمونولوژی و ژنتیک، بیوتکنولوژی، فیزیک پزشکی، میکروبیولوژی و نانوفناوری بوده و هر مرکز متناسب با نوع فعالیت و تخصصش زیر مجموعه پژوهشکده مربوطه قرار میگیرد.
مدیر پژوهشکده بوعلی مشهد با بیان اینکه مراکز تحقیقات علوم دارویی، بیوتکنولوژی و نانوفناوری زیر مجموعه پژوهشکده علوم دارویی، مراکز فیزیک پزشکی، میکروبیولوژی و ایمولوژی و ژنتیک زیر مجموعه پژوهشکده علوم پایه بوده و فعالیتهای بالینی هم در دانشکده پزشکی و بیمارستانها در قالب تخصصهای مختلف بوده است، خاطرنشان کرد: در پژوهشکده بوعلی مشهد ۲ مرکز رشد فناوری سلامت و علوم دارویی داریم که زیر مجموعه این پژوهشکده بوده و شرکتهای دانش بنیان و فناور هم که در گذشته زیرمجموعه ما بودند پس از تشکیل پارک علم و فناوری سلامت در سال ۱۴۰۰ زیر مجموعه این پارک قرار گرفتند.
دکتر دارابیان افزود: بیشترین مراجعه به مراکز تحقیقات پایاننامههای دانشجویی و پروپزالهای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری که دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دیگر رشتههای مرتبط و مشترک دانشگاههای سراسر کشوز هستند.
وی با تاکید بر اینکه در هر ترم دانشجویان متعددی در قالب رشتههای مختلف جهت انجام طرحهای تحقیقاتیشان در این پژوهشکده حضور دارند، گفت: در سطح کشور با وجود آنکه رتبهبندیای صورت نمیپذیرد، اما با توجه به میزان و اثرپذیری فعالیتها در ابعاد کمی و کیفی جزو برترین پژهشکدههای کشور هستیم.
مدیر پژوهشکده بوعلی مشهد با ذکر این نکته که اقدامات شاخص زیادی در حوزههای پیشگیری، دارویی و درمانی در مراکز علوم پایه، دارو و بالین با موضوع کرونا و غیرکرونا صورت پذیرفته است، تاکید کرد: از جمله اقدامات شاخص صورت گرفته میتوان به تولید داروهای نانوتکنولوژی و نانوفناوری و شناسایی روشهای درمانی نوین و اثربخش برای بیماریهای کرونا، سرطان، دیابت، آلرژی، خودایمنی، سلول درمانی، بازساختی سلولی و غیره اشاره کرد.
دکتر داربیان اضافه کرد: یکی از داروهای تولیدی قرص کروسینا بوده که از کروسین زعفران خالص تولید شده و در درمان بسیاری از بیماریها از جمله اعصاب و روان موثر واقع شده و داروی دیگر سینا کورکومین بوده که با عصاره زردچوبه ساخته شده و در پیشگیری و درمان بیماریهای التهابی مفاصل و دردهای استخوانی و عضلانی و پماد آمفولیش در درمان سالک مثمرثمر بوده است.
وی با اشاره به اینکه در ایام بحران کرونا و از اسفند ماه سال ۱۳۹۸ تاکنون پژوهشکده و مرکز رشد علوم دارویی سهم بسزایی در تولید هندراب و محلولهای ضدعفونیکننده دست و سطوح، انواع کیتهای تشخیصی اعم از رپید و pcr، انواع ماسکهای پزشکی و غیرپزشکی و انواع داروهای موثر در امر درمان کرونا داشته است، بیان کرد: برخی از شرکتهای دانشبنیان در جهت تامین کیت تشخیص سریع را در این پژوهشکده داشتیم و نه تنها کمبودی نداشتیم، بلکه نیازهای استانها و کشورهای دیگر را هم تامین کردیم و محصول تولیدی در پژوهشکده به نقاط مختلف داخل و خارج کشور ارسال شد.
مدیر پژوهشکده بوعلی مشهد ادامه داد: برنامههای پیش رو در پژوهشکده بوعلی مشهد شامل سوق دادن پایاننامه دانشجویان به سمت تولیدات کاربردی و محصول محور و ایجاد یک ارتباط مستقیم و بدون واسطه میان دانشجویان علاقهمند با پارک علم و فناوری سلامت مشهد و نیز سوق دادن نیروهای توانمند به سمت ایجاد شرکتهای دانش بنیان با تولید محصولات کاربردی و مورد نیاز جامعه در حوزه سلامت بوده است.
دکتر دارابیان با بیان اینکه مهمترین خواسته پژوهشگران از مسئولان برداشتن موانع موجود بر سر راه آنان بوده تا بتوانند نتیجه مطلوب از طرحها و پژوهشهای خود در حوزههای پیشگیری، تشخیص، دارو و درمان داشته باشند، خاطرنشان کرد: در جریان بازدید رییس جمهور از شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه سلامت حجتالاسلام رییسی دستور لازم را جهت رفع مشکلات و برداشته موانع بر سر راه پژوهشگران این عرصه صادر کرد و امیدواریم که نتایج آن را در فاصله زمانی کوتاه شاهد باشیم و موارد درخواستیشان به فراموشی سپرده نشود.
وی با ذکر این نکته در حال حاضر مهمترین نیاز ما در شرایط فعلی آماده شدن پژوهشگاه و انتقال تمامی مراکز به این مکان بوده است، تاکید کرد: با این اقدام فضای توسعه پارک علم و فناوری سلامت و ایجاد شرکتهای دانش بنیان بیشتر فراهم شود، ضمن اینکه یکی از مراکزی هم که میتواند در درمان بسیاری از بیماران موثر باشد مرکز سلول درمانی و ژن تراپی بوده، مرکزی که پژوهشکده بوعلی مشهد در حال ساخت است.
مدیر پژوهشکده بوعلی مشهد اضافه کرد: امیدواریم که اعتبارات مورد نیاز آن هرچه سریعتر محقق گردد تا این مرکز بتواند در زمینه بسیاری از تحقیقات پژوهشگران اقدامات موثری در امر سلول درمانی و ژن تراپی داشته باشد و ضمن کمک در امر درمان بیماران، در زمینه درآمدزایی و ارزآوری بسیار مثمرثمر باشد، با راهاندازی این مرکز بیماریهای مختلفی قابل درمان بوده و در کنار آن نیز و با وجود اساتید برجسته و تکنولوژی پیشرفته دانشگاه علوم پزشکی مشهد با امکان خدماترسانی با حداقل هزینه و امکان پذیرش از کشورهای همسایه هم وجود دارد.
دکتر دارابیان تصریح کرد: با توجه به ظرفیت پذیرش دانشجوی بینالملل امکان توسعه ارتباطات علمی و پژوهشی میان پژوهشکده بوعلی و کشورهای دیگر که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد دانشجو دارند برقرار میشود.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارتباطات موثری با دانشگاههای شاخص کشورهای مختلف داشته است، بیان کرد: همچنین پژوهشکده بوعلی مشهد هم به عنوان یکی از پتانسیلهای قوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در جهت برقراری هرچه بهتر و اثرپذیری مطلوبتر ارتباطات بین دانشگاهی در سطوح ملی و بینالمللی بوده و این پژوهشکده جزو زیرمجموعههای موفق این دانشگاه بوده است و تاکنون با دانشگاههای مختلفی برقرار کردیم که آخرین مورد با دانشگاه الزهرا(س) عراق بوده است.
مدیر پژوهشکده بوعلی مشهد افزود: با توجه به اینکه ارزش علمی هر دانشگاهی به میزان خروجیها، تحقیقات و مقالات و تبدیل شدن به دانشگاه نسل سوم بوده و از آنجایی که دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم با توجه به اساتید مجرب، دانشجویان با استعداد و تولید محصولات پرکاربرد جزو دانشگاههای برتر دنیا در عرصههای مختلف پزشکی بوده و هست نامش در عرصههای مختلف علمی و پژوهشی خوش درخشیده و نام این دانشگاه بارها و بارها در میان رتبههای برتر ملی و بینالمللی دیده شده است.