متخصصان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نخستین بار در کشور موفق به انجام عمل جراحی آترزی مری به روش توراسکوپی شدند.
دانشیار گروه جراحی اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مصاحبه با وب دا دانشگاه با اشاره به اینکه این عمل بر روی نوزاد سه روزه مبتلا به نقص مادر زادي عمده در مجراي گوارشي و تنفسي (اترزی مری) در بیمارستان آموزشی و پژوهشی دکتر شیخ با موفقیت به صورت گروهی انجام شدگفت : در این روش بدون بازکردن وسیع قفسه صدری و ازطریق ایجاد چهار سوراخ چهار و سه میلی متری در قفسه صدری ،دو سر مری مری نوزاد که از هم جدا شده بود، پیوند شد.
دکتر مهران هیراد فر و سرپرست تیم جراحی بیمارستان دکتر شیخ با بیان اینکه نقص مادرزادی این نوزاد به گونه اي بود كه تداوم مري در قفسه سينه وجود نداشت و قسمتي از مري به تراشه ( مجراي تنفسي ) ارتباط داشت خاطر نشان کرد : ترمیم این نقیصه در حال حاضر به روش تهاجمی و باز کردن قفسه سینه در کشور انجام می شود و گروه جراحی بیمارستان دکتر شیخ با همکاری متخصصان بيهوشي ، اتاق عمل ،بخش جراحي و icu موفق شدند یکی از مشکل ترين مداخلات جراحي كم تهاجمي را با موفقیت انجام دهند.
وی کاهش و یا جلوگیری از ایجاد چسبندگی ، کاهش زمان بستری ، بازگشت سریع بیمار به شرایط عادی زندگی و کاهش آسیبهای ناشی از عمل های جراحی تهاجمی را از مزایای این نوع عملها برشمرد و افزود : بر اساس مراقبتها و بررسیهای بالینی انجام شده پس از عمل در حال حاضر حال عمومی نوزاد رضایت بخش است .
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ناتوانی در بلع در نخستین وعده تغذیه با شیر مادر ، وارد شدن شیر در مجرای تنفسی ، آبریزش از دهان و کبودی در زمان خوردن شیر را از جمله علائم این بیماری برشمرد و گفت : در صورت درمان نشدن به موقع این بیماری نوزاد در معرض خطر مرگ قرار می گیرد .
دانشیار گروه جراحی اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد میزان شیوع این بیماری در نوزادان را یک نفر در هر 2500 تا سه هزار بیمار اعلام کرد و گفت : سالانه 30 تا 45 نوزاد میتلا به این نقیصه مادرزادی در استان خراسان رضوی متولد می شوند .
دکتر مهران هیراد فر با اشاره به اینکه مراکز محدودی در جهان توانایی انجام اعمال کم تهاجمی به روش توراسکوپی در نوزادان را دارا هستند افزود: این عمل در کل جهان 300 مورد تا کنون انجام شده است و بر اساس تحقیقات انجام شده در خاورمیانه و کشورهای اطراف تا کنون موردی از این نوع عمل گزارش نشده است .
وی با اشاره به اینکه انجام عملهای کم تهاجمی درکودکان و اطفال از 10 سال گذشته در جهان متداول شده است و همزمان با ورود این علم بیمارستان دکتر شیخ نیز با دارا بودن گروههای متخصص پزشکی به انجام این روشها اقدام کرد اظهار داشت : از دو سال گذشته نیز انجام مداخلات غیر تهاجمی به روش لاپارسکوپی و توراسکوپی برای درمان بیماریها در گروه سنی نوزادان در این مرکز انجام می شود .
دکتر مهران هیراد فر جراحی فتق ران ، عدم نزول بیضه ، عمل جراحی برگشت مواد غذایی از معده به مری و حذف توده های شکمی را از جمله اعمالی برشمرد که در حال حاضر توسط پزشکان متخصص و فوق متخصص بیمارستان کودکان دکتر شیخ انجام می گیرد .
وی با اشاره به توانمندی متخصصان ( جراح – بيهوشي – تيم پرسنل اطاق عمل – NICU و بخش جراحي ) این مرکز آموزشی و پژوهشی اظهار امیدواری کرد با تجهیز این مرکز به تجهیزات و امکانات پزشکی نوین و جدیدتر مداخلات جراحی آندوسکوپیک نوزادان ،بتوان گام های بعدی را در جهت خدمت و ارتقاء سلامت در جامعه سریعتر برداشت.
لازم بذكر است كه در كشورهاي ديگر اين اعمال توسط وسايل بسيار پر هزينه و گران قيمت انجام ميشود ولي اين عمل با حداقل امكانات موجود انجام گرفت لذا براي تداوم و بالا بردن كيفيت و كميت روز افزون نياز به تجهيزات پيشرفته اطاق عمل نوزادان و اطفال ميباشد كه اميد است با مساعدتهايي كه توسط مسئولان بیمارستان و دانشگاه شده است بزودي دستگاههاي مورد نياز خريداري و در اين مركز نصب و راه اندازي شود.
گفتنی است : با روی کار آمدن روشهای غیر تهاجمی در دو دهه اخیر در گروه سنی بالغین و از ده سال گذشته در گروه سنی کودکان بسیاری از اعمال جراحی که در گذشته با ریسک های بالایی انجام می شد امروزه به راحتی قابل انجام است.