مدیر مرکز مشاوره و سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه خانواده در پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر در جوانان نقش موثری را ایفا می کنند اظهار کرد: اولین ارتباطات قوی میتواند در خانواده شکل بگیرد و پایه گذار اصول رفتاری صحیح و مقابله با فشارهای محیطی در فرزندان در دوران دانشجویی باشد.
دکتر صمدی در وبینار" آسیب شناسی اعتیاد در جوانان ویژه والدین دانشجویان: خاطر نشان کرد: امروزه بیشتر جوامع در معرض آثار سوءمصرف مواد قرار دارند که برجنبه های مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تأثیر گذاشته است. تخریب مصرف مواد وابستگی به آن، چنان وسیع و عمیق است که نه تنها خود فردمصرف کننده، بلکه تمام شبکه های اجتماعی از خانواده و دوستان تا محیطهای تحصیلی و شغلی را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی افزود: سوءمصرف مواد اثرات بازدارنده بررشد و شکوفایی فرد و جامعه دارد و تهدیدی جدی و نگران کننده است. به طوری که همه جوامع، هزینه های زیادی را به دلیل مشکلات ناشی از سوءمصرف مواد متحمل میشوند.
وی خاطر نشان کرد به طور کلی در پیشگیری از سوء مصرف مواد در جوانان باید عوامل محافظتکننده از قبیل جنسیت، خلق و خو، هوش و مهارتهای کلامی، کارکردهای عملی و حل مسئله، حمایت خانوادگی و روابط با افراد مهم، پیشرفت تحصیلی، مذهبی بودن، درک آسیبزایی مواد، ناخشنودی دیگران از مصرف مواد و عوامل مخاطرهآمیز از قبیل وضعیت پایین اجتماعی-اقتصادی، تاریخچه خانوادگی سوء مصرف مواد، پیوستگی با همسالان مصرفکننده مواد، روابط و مراقبت ضعیف والدین، شروع زودرس مصرف مواد، ضعف در کنترل خود، ریسکپذیری و مخاطرهجویی، خشم، خشونت و پرخاشگری، مقابله اجتنابی و بییاورانه، اختلال در سلوک و شخصیت ضداجتماعی و رخدادهای منفی زندگی را مورد توجه قرار داده شود.
دکتر صمدی افزود: پژوهشها نشان میدهد فرزند پروری مثبت یک عامل محافظ قدرتمند در تامین نیازهای اساسی فرزندان است. عوامل خانوادگی و والدینی نقشی بنیادین در تمام دوران کودکی و نوجوانی دارند و به عنوان عاملی مهم، در نحوۀ شروع مصرف مواد در جوانان و به خصوص دانشجویان موثر هستند.
وی گفت: گرچه دوستان و همسالان میتوانند نقش مهمی در سوق دادن جوان به سوء مصرف مواد داشته باشند، ولی خانواده میتواند با ایجاد رابطهای مثبت در جلوگیری از درگیری جوان با رفتارهای مشکلساز از جمله سوء مصرف مواد، نقش مهمی در جلوگیری داشته باشد.