انقلاب اسلامی ایران که اینک 40 سال از عمر باشکوهش می گذرد دستاوردهای بی شمار برای ملت ایران در عرصه های مختلف داشته که یکی از آنها رشد چشمگیر شاخص های بهداشتی و درمانی است.
روند توسعه شاخص های بهداشتی، درمانی، آموزشی و پژوهشی در ایران ظرف 40 سال حیات پر برکت انقلاب و نظام جمهوری اسلامی گذشته از آموزش موفق نیروی انسانی در عرصه پزشکی، در حوزه گسترش کارآمد زیرساخت های بهداشتی و درمانی سراسر کشور توسعه ای چشمگیر داشته است.
پهنه وسیع خراسان که تا پیش از تقسیم به سه استان وسیع ترین استان کشور بود در زمینه ارایه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم نمونه ای شاخص از دستاوردهای چهل سال تلاش انقلابی در سایه نظام جمهوری اسلامی است.
اکنون حدود 80 درصد از جمعیت 6،5 میلیون نفری استان خراسان رضوی زیرپوشش خدمات دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارد و مابقی این جمعیت توسط دانشکده ها و دانشگاه های علوم پزشکی گناباد، سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه و تربت جام خدمات رسانی می شوند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، توسعه زیر ساخت های بهداشتی و ارتقاء شاخص ها در مناطق روستایی و کم برخوردار را از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی عنوان کرد.
دکتر محمد رضا دارابی در گفتگو با وب دا در تشریح خدمات حوزه سلامت در مناطق روستایی اظهار کرد: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی مناطق روستایی از محرومترین مناطق کشور محسوب می شدند و عمده امکانات حوزه سلامت در شهرهای بزرگ متمرکز بود و مردم روستایی از ابتدایی ترین خدمات حوزه سلامت نیز محروم بودند.
وی با اشاره به اینکه تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی حضور تیم ها و نیروهای حوزه سلامت در مناطق روستایی بسیار ناچیز بود خاطر نشان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و شتاب گرفتن تربیت نیروی انسانی در حوزه های مختلف و ساخت خانه ها و واحدهای بهداشتی، شاخص های بهداشتی در مناطق روستایی افزایش یافت.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سال 1357 در مناطق روستایی استان خراسان رضوی 23 خانه بهداشت فعال بود که این تعداد در سال جاری به 737 خانه بهداشت فعال رسیده است تصریح کرد: همچنین تعداد مراکز جامع سلامت خدمات روستایی در سال 1357 تنها 30 مرکز بود که در حال حاضر به 105 مرکز و پایگاه های بهداشتی نیز از 54 واحد به 350 واحد افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی حضور دندانپزشکان در مناطق روستایی بسیار کم رنگ بود و تنها 15 واحد دندانپزشک در آن حضور داشت اظهار کرد: در حال حاضر در 123 مرکز جامع سلامت روستایی دندانپزشک حضور دارد و به روستائیان خدمات ارائه می دهد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سال 1363 بحث حضور بهورز در مناطق روستایی مطرح و به اجرا در آمد اظهار کرد: بر این اساس، برنامه مراقبت های بهداشتی اولیه در روستاها اجرایی شده و انقلاب عظیمی در حوزه بهداشت و ارتقاء شاخص های بهداشت در مناطق روستایی ایجاد شد.
دکتر محمد رضا دارابی تصریح کرد: میزان مرگ و میر مادران باردار تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی 240 مورد در هر 100 هزار نفر بود که این رقم در حال حاضر به 18.8درصد در هر صد هزار نفر رسیده است.
وی گفت: میزان مرگ و میر نوزادان در هر یک هزار تولد زنده 40 مورد بود که امروزه به 8.8 درصد کاهش یافته است. همچنین میزان مرگ و میر کودکان زیر یک سال 111 مورد در یک هزار تولد بود که این میزان در حال حاضر به 13.09مورد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه میزان مرگ کودکان زیر پنج سال 119 مورد در هر یک هزار نفر بود که این میزان نیز به 15.5 درصد کاهش یافته است اظهار کرد: درصد پوشش ایمن سازی واکسیناسیون از 43 درصد در سال 57 به 100 درصد در سال جاری رسیده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه میزان درصد زایمان در بیمارستان ها تا پیش از انقلاب اسلامی 44.4درصد بود اظهار کرد: این میزان در حال حاضر به 99.9 درصد افزایش یافته است.
دکتر دارابی تاکید کرد: در مناطق روستایی با وجود خانه ها و پایگاه های بهداشتی شاخص های بهداشتی ارتقاء یافته است و با استفاده از سیستم ارجاع هر زمان که روستائیان نیاز به خدمات سطوح بالاتر داشته باشند به حوزه های تخصصی و فوق تخصصی ارجاع داده می شوند.