نخستین مناسبت این روز، واقعه دستگیری و تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه در 13 آبان سال 1342 بود که به دنبال سخنرانی های امام (ره) در رابطه با تصویب لایحه کاپیتولاسیون در مجلسین و افشاگری های ایشان درمورد اهداف، نیات و نتایج این قانون در کشور صورت گرفت.
دومین جریان مربوط به 13 آبان سال 57 می شود که در آن روز تعداد زیادی از دانش آموزان و دانشجویان در جریان اعتراضات و مخالفت های خود علیه رژیم پهلوی در مقابل دانشگاه تهران به خاک و خون کشیده شدند و به شهادت رسیدندکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به یاد شهدای دانش اموز، روز دانش امورز نامیده شد.
اما جریان سوم که همسو با دو جریان قبلی و هشت ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به وقوع پیوست، اشغال سفارت آمریکا در 13 آبان سال 58 توسط دانشجویان پیرو خط امام بود که در آن برهه ی زمانی به دلیل بازتاب ها و تاثیرات آن در داخل کشور و سطح بین الملل از اهمیت قابل توجهی برخوردار است به طوری که امام خمینی (ره) از این اقدام دانشجویان حمایت کردند و آن را انقلابی بزرگتر از انقلاب اول دانستند
در حقیقت تسخیر سفارت امریکا در 13 آبان سال 58 از یک سو به تمام جهانیان نشان داد که چگونه کشوری با اتکا بر نیروی اراده ی ملت خود می تواند ابرقدرت ها را به شکست و تسلیم وادار کند و مایه ی دلگرمی برای سایر ملت های آزاده در مقابله با استکبار باشد و از سوی دیگر موجب حفظ انقلاب اسلامی در مسیر اولیه خود شد
سهم دانشگاه علوم پزشکی هم در حماسه 13 آبان برگزاری جشنواره فیلم و مستند رمی جمرات است.
به گزارش وب دا ، این جشنواره دو روز قبل از حماسه سیاسی روز 13 آبان ماه، در محل تالار جرجانی دانشکده پرستاری و مامایی و خوابگاههای دانشگاه ،با موضوع مبارزه با استکبار جهانی برگزار شد.
گفتنی است : در این جشنواره هر روزه از ساعت12:30 الی14، بمدت 10 روز، مبارزه با استکبار جهانی در قالب پخش مستند های حقوق بشر آمریکا،میراث آلبرت ها،11 سپتامبر،جنگ خلیج فارس،رقص مرگ،آبی در سیاه،رد افعی،سرزمین من و... در معرض دید دانشجویان و اساتید قرار گرفت.
همزمان با روز 13 آبان نیز بعد از راهپیمایی این روز ،مستند حقوق بشر آمریکا در تالار جرجانی دانشکده پرستاری و مامایی پخش شد.لازم به ذکر است این جشنواره همه روزه از 11 آبانماه تا 21 همین ماه در محل تالار جرجانی ادامه دارد.