ديابت به عنوان شايعترين بيماريهاي متابوليک ،يکي از مهمترين بيماريهاي غير واگير به شمار مي رود و بر اساس آخرین آمارهاي سازمان بهداشت جهاني، 382 میلیون نفر مبتلا به دیابت در سال 2013در جهان شناسایی شده اند، که احتمالا تا سال 2035 به 592 میلیون افزایش یابد.
در ایران آمار ارایه شده 4.5 تا 5 ميليون نفر مبتلا را نشان می دهد که 7.5 درصد از جمعیت است که در صد بالایی از ابتلا است و جایگاه 15 ام را در بین کشورهای جهان داراست.
بر اساس اعلام کارشناسان استعمال دخانيات، نداشتن فعاليت بدني مناسب، مصرف ناكافي ميوه و سبزيجات و شير و لبنيات ،ژنتیک، پرفشاری خون ، سابقه ابتلا به دیابت دوران بارداری ، افزایش چربی خون و اضافه وزن از عوامل اصلي ابتلا به ديابت به شمار مي رود و در بسياري از موارد، عدم آگاهي كافي از عوامل خطرساز و عدم بكارگيري تمهيدات لازم و ضروري باعث شده است تا اين عوامل روز به روز افزايش يابند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد اظهار داشت: طي سالهاي اخير با افزايش شيوع بيماري ديابت در جهان، اين بيماري به بزرگترين اپيدمي تاريخ تبديل شده است.
دکتر حميد رضا بهرامي خاطر نشان کرد: بر اساس مطالعات مختلف در حال حاضر 4.5تا 5 ميليون نفر در کشورمان مبتلا به ديابت هستند که نيمي از آنها از بيماري خود بياطلاعند.
وي ادامه داد : اگر چه سازمان بهداشت جهاني پيشبيني کرده تا سال 2035 تعداد مبتلايان به ديابت در ايران 5/6 ميليون نفر افزايش يابد، اما با توجه به تغيير برآوردهاي سالهاي اخير اين سازمان، انتظار ميرود تعداد بيماران در کشورمان تا دو دهه ديگر بيشتر از اين ميزان باشد.
سبک زندگي (Life style) ميتواند بروز ديابت را حداقل 11 سال به تاخير بياندازد و حتي 20درصد موارد بروز آن را منتفي کند.
وي کاهش وزن (حداقل تا 7 درصد ) با استفاده از رژيم غذايي سالم (کم چربي و کم کالري) و فعاليت بدني با شدت متوسط (حداقل 150دقيقه در هفته) را از مداخلات موثر در روش زندگی افراد برشمرد.
گفتني است: ويژه برنامه هاي هفته پيشگيري از ديابت از 20 آبان در دانشگاه علوم پزشکي مشهد آغاز شده و تا 26 اين ماه ادامه خواهد داشت.
ديابت و رسانه، ديابت و مشارکتهاي بين المللي، ديابت و ورزش همگاني، ديابت و سازمان هاي مردم نهاد، ديابت و آموزش و پرورش، ديابت و مشارکتهاي اجتماعي و ديابت و کودک و نوجوان از جمله عناوين روزهاي اين هفته است.