اين کارگاه با حضور کاردان و کارشناسان مبارزه با بیماریها در سالن اجتماعات شبکه بهداشت و درمان بردسکن به مدت يک روز برگزار شد.
مدرس این کارگاه گفت: ديابت نوعي بيماري است كه در آن مقدار قند خون ازحد طبیعی بالاتر می رود. افزايش قند خون دو علت ميتواند داشته باشد، يا لوزالمعده قادر نيست به مقدار كافي انسولين ترشح كند و يا سلول هاي بدن درمقابل انسولين ترشح شده مقاومت کرده وقند خون نمی تواند وارد سلولها شده و مصرف شود. انسولين هورموني است كه توسط لوزالمعده در بدن توليد و باعث ميشود قند يا به عبارتي انرژي حاصل از مصرف غذاها در بدن مورد استفاده قرار گيرد.
وی نشانههاي ديابت را تكرر ادرار، كاهش وزن، تشنگي فراوان ضعف و كاهش نيروي جسمي، دير بهبود يافتن زخم ها و عفونت عنوان کرد و افزود : اگر قند خون افزايش يابد، علاوه بر بروز علائم افزايش قند خون، فرد ديابتي در معرض خطرات جدي ديگري هم قرار مي گيرد.
وي با اشاره به اينکه اگر قند خون بهطور مستمر و طي ساليان متمادي، بالا باشد می تواند با اثر بر عروق كوچك و اعصاب انتهایی بدن، عوارض ديررس در چشمها، كليهها و پاها ایجاد کند خاطر نشان کرد: با حفظ قند خون در حد نزديك به طبيعي ميتوان از بروز اين عوارض پيش گيري كرد.
وی سپس چاقي ، سن بالاي 40 سال ، سابقه ديابت بارداري ، فشار خون بالا ، سابقه حمله قلبي يا سكته مغزي ، مصرف دخانيات ، افزايش چربي هاي خون ، مصرف داروهايي مانند كورتون كه سبب افزايش قند خون ميشوند و وجود سابقه خانوادگي ديابت نوع 2 را عوامل خطرساز ابتلا به ديابت نوع 2غیر وابسته به انسولین دانست .
در ادامه خواستار برنامه صحیح غذايي برای مبتلایان به دیابت زیر نظر کارشناسان تغذیه شد و پیشنهاد کرد : شخص مبتلا به دیابت باید در هر وعده غذايي از تمام گروههای غذایی یعنی(كربوهيدرات ،پروتئین ،لبنیات ،میوه و سبزیجات )استفاده كنند.البته مقداراستفاده از هرکدام از این مواد غذایی باید با نظر کارشناس تغذیه صورت گیرد.غذاهاي نشاستهاي مانند نان (ترجيحاً سبوسدار)، غلات، و برنج حاوي كربوهيدرات هاي پيچيده هستند. اين مواد بهعنوان سوخت بهكار ميروند و ما به خوردن آن ها نياز داريم اما اگر اين غذاها بيش از حد مصرف شوند، به چربي تبديل شده و باعث اضافه وزن ميشوند. چاقي سبب افزايش مقاومت سلول هاي بدن به انسولين شده و در نتيجه باعث بروز بيماري ديابت يا تشديد آن ميشود. هر روز از مواد غذايي حاوي پروتئين مانند گوشت، مرغ، ماهي، تخممرغ و پنير استفاده نماييد. از سبزيها، مواد معدني و ويتامينهايي كه براي سلامت بدن ضروري هستند استفاده نماييد. از مصرف بيش از حد غذاهاي شيرين پرهيز كنيد. اين مواد مانند نوشابهها، كيكها، بيسكويتهاي شيرين، شكلات، عسل و آبميوهها داراي مقادير زيادي قند ساده هستند. از مصرف غذاهاي پرچرب مانند كره، مارگارين، روغنها، كره بادام زميني و گوشت پرچرب و غذاهايي مانند سوسيس، پنير، كيك، شكلات، بستني، سيبزميني سرخشده و سسها پرهيز كنيد.
زیرا اين غذاها باعث افزايش وزن و كاهش توانايي بدن در استفاده مؤثر از انسولين ميشوند.