دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: خانواده ها باید جهت استفاده از فضای مجازی مانند دیگر برنامه های زندگی خود برنامه ریزی و محدودیت ایجاد کنند؛ تا بر اساس آمار،اعتیاد بیش از اندازه پسران به بازی و دختران به گفتگو در این فضا همراه با کاهش تعاملات خانوادگی؛ انزوا و افسردگی را به دنبال نداشته باشد.

دکتر علی منطقی در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص رابطه میان استفاده از فضای مجازی و مشکلات سلامت روانی به صورت فردی و اجتماعی، گفت: اولین اختلالی که استفاده نادرست از فضای مجازی در خانواده به دنبال دارد دور شدن افراد خانواده در ارتباط کلامی و رو در رو است.

وی بیان داشت: این اتفاق ممکن است میان زن و شوهر، فرزندان و تمامی اعضای خانواده با یکدیگر رخ دهد و مجموعه خانواده را از یکدیگر دور کند.

دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: متاسفانه امروز مادران برای سرگرم کردن فرزندان خود در سنین دو سالگی به بالاتر اقدام به در اختیار قرار دادن وسایل ارتباط جمعی مانند گوشی های تلفن همراه می کنند؛ که موجب وابستکی فرزندان به این گونه وسایل از سنین کودکی تا بزرگسالی خواهد شد.

دکتر منطقی بیان داشت: کودکی که در سن دو سالگی تنها به تصاویر، جذابیت ها و جلوه های بصری این وسیله دقت دارد در بزرگسالی دیگر سراغی از رسانه های مکتوب مانند کتاب، روزنامه ومجله نخواهد گرفت.

فضای مجازی توجه به رسانه های مکتوب را کاهش داده است

وی تاکید کرد: استفاده افراطی از این وسیله، در زندگی خانواده ها اختلال ایجاد کرده است و با این وجود که سرانه مطالعه کتاب در کشور در حد مطلوبی نبوده؛ اما این رسانه همین مقدار توجه را نیز کاهش و در حقیقت این علاقه را کشته است.

دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: متاسفانه برخی کسانی که از بیماری اختلال خواب رنج می برند؛ جهت رفع این مشکل تلاش دارند تا در بستر و قبل از خواب با حضور در فضای مجازی خستگی و سنگینی را به چشمان خود هدیه دهند؛ در حالی که این موضوع کاملا بر عکس است و استفاده از گوشی همراه در هنگام خواب در فضای تاریک شب به دلیل تابش نور این وسیله و امواج آن، بی خوابی را بیشتر می کند.

دکتر منطقی افزود: ارتباط دانش آموزان با افراد شهیر در فرهنگ و تاریخ ایران به شدت در حال کم شدن است و این در حالی است که از دیگر سو پرداختن به بازی های فضای رسانه دیجیتالی در میان نوجوانان به شدت در حال افزایش است.

پرداختن بیش از حد به فضای مجازی افت تحصیلی فرزندان را به دنبال دارد

وی بیان داشت: جذابیت های بصری فضای مجازی و تصاویر متوالی نه تنها جذبه خواندن کتاب را از بین برده است بلکه از سوی دیگر؛ افت تحصیلی فرزندان را به دنبال داشته؛ به شکلی که برخی مادران از حضور بیش از 15 ساعته فرزندان خود در فضای مجازی گله دارند.

دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: نکته قابل توجه در اعتیاد به فضای مجازی همانند اعتیاد به تلویزیون و بازی های رایانه ای؛ بروز همان رفتارهایی است که هنگام ترک دادن فرد معتاد دیده می شود.

دکتر منطقی اضافه کرد: نابسامانی، بداخلاقی، عصبانیت، بی خوابی و بی قراری از جمله رفتارهایی است که به وضوح می توان در فردی که برای ساعاتی از فضای مجازی دور شده است دید.

تحرک و ورزش در کاهش افسردگی تاثیر گذار است

وی ورزش در کنار استفاده از داروهای ضد افسردگی را در درمان افسردگی، موثر دانست و بیان داشت: با توجه به تحقیقات انجام شده و بر اساس مطالعات؛ نقش تحرک جسمی و ورزش در کم کردن استرس ها و افسردگی ها به خصوص در جنس مونث تاثیر گذار است.

 دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با گلایه از عدم تحرک در کودکان و نوجوانان،گفت: انجام بازی های کودکانه و پر تحرک در دهه 60 که بیشتر بر فعالیت بدنی متمرکز بوده است موجبات افزایش نشاط، خلاقیت و بروز استعدادها در میان کودکان را به دنبال داشت؛ در حالی که کودکان امروزی با سرگرمی های فاقد تحرک که با اعصاب و ذهن آن ها سر و کار دارد دچار صبوری کمتر، بی قراری بیشتر و افسردگی هستند.

دکتر منطقی افزود: امروزه فراوان جوانانی را می توان دید؛ که تا پاسی از شب بیدار و زمان  استراحت شبانه خود را که در سلامتی و نشاط روزانه بسیار اهمیت دارد به حضور در فضای مجازی اختصاص می دهند.

اختلال حافظه و افسردگی از تبعات اختلال در خواب است

وی متذکر شد: بر همین اساس در اتاق های مشاوره و روانشناسی مراجعه کنندگان بسیاری دیده می شوند؛ که از بیدار خوابی همسر و فرزندان خود تا پاسی از شب گلایه و از ایجاد اختلال درزندگی عادی خود شکایت می کنند.

دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: اختلال حافظه و افسردگی از تبعات اختلال در خواب است و فرد را در طول روز عصبی، کم حوصله و بی طاقت نشان می دهد؛ که این  عوامل می تواند پیش زمینه ای برای افسردگی باشد.

دکتر منطقی فضای مجازی را عاملی جهت ایجاد اختلافات خانوادگی و رشد افسردگی دانست و ابراز داشت: این در حالی است که خانم ها و نوجوانان بیش از دیگر اقشار در استفاده از فضای مجازی آسیب پذیر هستند.

محدودیت استفاده از فضای مجازی سلامت خانواده را به دنبال دارد

وی به رشد افسردگی در مردان اشاره کرد و افزود: در بسیاری از اوقات دیده می شود مردان در افسردگی شدید به مراکز مشاوره مراجعه و از همسران خود به دلیل حضور در فضای مجازی و جایگزین کردن این فضا به جای همسر گلایه می کنند.

دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: خانواده ها باید برای استفاده از فضای مجازی مانند دیگر برنامه های خود محدودیت ایجاد کنند و اجازه ندهند؛ تا بر اساس آمار پسران با اعتیاد به بازی و دختران در اعتیاد به گفتگو ، در انزوای افسردگی قرار گیرند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image