دبیر کمیته خود مراقبتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به راه اندازی 25 کلینیک آموزش سلامت در دانشگاه اظهار داشت: این کلینیک ها در کنار درمانگاه ها که محل ویزیت پزشک است با حضور پرستاران مجرب راه اندازی شده و آموزش هایی همچون رژیم غذایی ، رژیم دارویی، فعالیتهای مجاز و غیر مجاز و فعالیتهای خود مراقبتی به بیماران سرپایی مراجعه کننده و خانواده آنها ارائه می شود.
به گزارش وب دا؛ خانم دکتر فاطمه حشمتی نبوی گفت: این حرکت به عنوان خدمتی جدید در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تلاش است تا به صورت سیستماتیک آموزش های لازم را در اختیار مردم قرار دهد.
وی با تاکید بر این نکته که دانشگاه در این مسیر در ابتدای کار قرار دارد گفت: در واقع بحث آموزش به بیمار در علوم پزشکی به تازگی مطرح نشده اما کمیته آموزش خود مراقبتی دانشگاه به عنوان یک مرکز سیاستگذاری تلاش می کند این خدمات آموزشی بیمارستانها را ساماندهی نموده و تحت نظارت و کنترل قرار دهد.
دبیر کمیته خودمراقبتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد پرستاری را قدیمی ترین حرفه در ارائه خدمت آموزشی به بیماران از لحاظ بین المللی دانست و اظهار داشت: از سال ۱۹۹۳ در نظام های اعتبار بخشی بین المللی،بیمارستان ها و مراکز درمانی موظف به ارائه آموزش به بیماران و خانواده آنها شده اند.
استادیار گروه پرستاری سلامت جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: از سال ۲۰۰۳ این فعالیت به عنوان کاری تیمی معرفی شده و نه تنها پرستاران که پزشک و تمام ارائه دهندگان خدمات سلامت موظف شده اند در هر جا که لازم است اطلاعات لازم را در اختیار بیمار قرار دهند.
وی اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد با دیدگاه سلامت محور تلاش می کند بیماران و خانواده آنها را با ارائه آموزشهای مناسب توانمند سازد تا بتوانند به نحو مناسب از خود مراقبت نمایند و بدین ترتیب هزینه های درمانی کاهش یابد.
استادیار گروه پرستاری سلامت جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه متذکر شد: در دانشگاه علوم پزشکی مشهد دستورالعمل های شفافی فراهم شد تا هر بیمارستان مشخص کند به بیماران خود چگونه آموزش داده، این خدمت را چگونه ارائه می دهد و در ادامه آیا این خدمت تاثیر لازم را داشته است یا خیر؟
وی به دلایل آموزش ندادن به بیمار در حد لازم در مراکز درمانی اشاره و بیان داشت: نبود وسایل کمک آموزشی، عدم دسترسی به مطالب آموزشی استاندارد، عدم دسترسی به مکان آموزشی و نبود فرم های ثبت از جمله دلایل مشکلات موجود در این روند بوده است.
دبیر کمیته خود مراقبتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: در سال ۱۳۹۱ در هنگام تشکیل کمیته آموزش به بیمار در واحد مدیریت پرستاری دانشگاه، تلاش در رفع مشکلات موجود و در همان ابتدا فرمی استاندارد جهت ثبت آموزش به بیمار در پرونده تعبیه شد.
دکتر حشمتی نبوی بیان داشت: بر این اساس هر بیماری که در بیمارستان پذیرش می شود فرمی آموزشی را در پرونده دارد که اطلاعاتی چون چگونگی آموزش پرستار، آموزش های ارائه شده و نتیجه آموزش ها در آن ثبت می شود.
استادیار گروه پرستاری سلامت جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: برخی آموزش ها نیز به دلیل زمان کم به شکل بروشور و پمفلت در اختیار بیمار قرار می گیرد که این مهم در کمیته به همت اساتید و دانشجویان دانشکده پرستاری در کاری جمعی انجام و شامل ۱۴۰ مطلب آموزشی استاندارد با توجه به مشکلات شایع در بیمارستان ها می باشد.
وی متذکر شد: این خدمت در دانشگاه مشهد تا کنون متولی نداشته و هر کدام از بیمارستان ها به شکل داخلی برای خود جهت آموزش بیماران تصمیم می گرفتند؛ اما اکنون به صورت سیستماتیک کار دنبال و تیم نظارتی این خدمات و نتایج آن را بررسی و نواقص کار را احصاء می کند.
دکتر حشمتی نبوی یادآور شد: افتتاح کلینیک های آموزش سلامت در بیمارستان ها برای بیماران سرپایی در ۲۵ بیمارستان دانشگاه در سال جاری نیز نکته مهمی است که تلاش در ارائه خدمات آموزشی به بیمارانی دارد که به صورت سرپایی درمان خود را دریافت و می توانند با فرا گرفتن این آموزش ها سلامت خود را حفظ کنند.
وی افزود: بر اساس تفاهم نامه منعقد شده بین دانشکده پرستاری و مامایی و بیمارستان قائم(عج) ، اساتید دانشکده پرستاری و مامایی مشهد با حضور در کلینیک آموزش سلامت بیمارستان قائم(عج) در امر مهم آموزش به بیماران مشارکت فعالی دارند.