استادیار بیماری های عفونی بیمارستان امام رضا(ع) گفت: انجام مراقبت های لازم در خصوص مادران باردار مبتلا به HIV موجب شده است؛ که در سال های اخیر 93 درصد مادران HIV مثبت نوزادانی سالم را به دنیا آوردند و این در حالی است که ریسک انتقال بیماری از مادر به نوزاد بین 25 تا 30 درصد می باشد.
دکتر امین بجدی در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص راه های انتقال بیماری HIV گفت: تماس با خون و ترشحات آلوده می تواند موجب انتقال این بیماری به دیگر افراد شود و از این جهت سه راه انتقال عمده برای بیماری HIV وجود دارد.
تماس های جنسی خارج از چارچوب،خطر بالای ابتلا به HIV را به دنبال دارد
وی اضافه کرد: تماس های جنسی پرخطر و خارج از چارچوب ازدواج یکی از عوامل ابتلا به بیماری HIV است؛ که داشتن ارتباطات گذری و کنترل نشده، به خصوص بدون استفاده از پوشش محافظ با خطر بالایی از نظر انتقال عفونت از فردی به فرد دیگر همراه می باشد.
استادیار بیماری های عفونی بیمارستان امام رضا(ع) یادآور شد: این بیماری از طریق تماس با خون آلوده نیز قابل انتقال است؛ که معتادان تزریقی در این بخش بیشترین تعداد مبتلایان را به خود (به دلیل داشتن تزریقات مشترک با سرنگ، سوزن، یا محلول مشترک) اختصاص داده اند و درصد کمی از مبتلایان در دنیا نیز شامل کادر پزشکی هستند؛ که به علت تماس با خون یا ترشحات خونی آلوده بیماران به این بیماری دچار شده اند.
دکتر بجدی ابراز داشت: راه سوم انتقال بیماری HIV از مادر به فرزند است به نحوی که در مادران باردار مبتلا به این بیماری، در هنگام زایمان؛ بیشترین امکان انتقال بیماری به نوزاد وجود دارد، به صورتی که بین ۲۵ تا ۳۰ درصد احتمال انتقال ویروس HIV از این طریق، از مادر به نوزاد وجود دارد.
شیر خوردن نوزاد به مدت یک تا دو سال ابتلا به بیماری HIV را افزایش می دهد
رئیس بخش بیماری های عفونی بیمارستان امام رضا(ع) تاکید کرد: ریسک انتقال ویروس از مادر به نوزاد به خصوص در صورت شیردهی طولانی مدت مادر مبتلا به شیرخوار خود به مدت یک تا دو سال، بیشتر (۳۰ تا ۴۰ درصد) می شود.
وی بیشترین راه ابتلا به بیماری HIV در جهان را به دلیل انتقال جنسی دانست و اظهار داشت: این در حالی است که در ایران بیشترین درصد ابتلا به بیماری در میان معتادان تزریقی و از طریق مصرف مواد به شکل مشترک شکل می گیرد.
استادیار بیماری های عفونی بیمارستان امام رضا(ع) گفت: نکته مهم از نظر اپیدمیولوژیک این است که در ایران نیز در سال های اخیر این درصد در حال تغییر بوده؛ به نحوی که کفه تعداد بالای مبتلایان از معتادان تزریقی به سمت انتقال جنسی در حال سنگین شدن می باشد.
زالو درمانی و خالکوبی از طریق روش های بهداشتی انجام شود
دکتر بجدی بیان داشت: معمولا بعید است این بیماری از طریق دندان پزشکی انتقال پیدا کند و در مواردی مانند زالو درمانی و خالکوبی نیز باید مراقبت لازم را انجام داد تا زیر نظر پزشک بوده و با روش های سالم و بهداشتی انجام شود تا هیچ گونه ارتباطی با خون و ترشحات بیمار قبلی وجود نداشته باشد.
رئیس بخش بیماری های عفونی بیمارستان امام رضا(ع) افزود: دادن تست HIV در مراکز مشاوره رایگان است و افراد می توانند به مرکز مشاوره بیماری های عفونی و رفتاری، واقع در خیابان سناباد نرسیده به چهار راه راهنمایی روبه روی دبیرستان جباریان، یا مرکز مشاوره شماره ۲ در پنج راه پایین خیابان، جهت تست HIV مراجعه کنند.
وی بیان داشت: در انتقال مادر به فرزند، مهم است مادران پرخطر و مبتلا قبل از بارداری و حین بارداری شناسایی شوند و خانم هایی که خود یا همسران شان رفتارهای پرخطر جنسی، خالکوبی، اعتیاد به خصوص تزریقی، و... داشته اند تست HIV را انجام دهند.
انجام تست HIV برای تمامی مادران باردار در آینده امکان پذیر است
وی گفت: صحبت هایی جهت انجام تست HIV برای همه مادران باردار در ایران مانند کشورهای خارجی انجام شده تا در صورت شناسایی مادران مبتلا این افراد به مراکز مشاوره ارجاع و در طول بارداری (از اواسط آن) درمان لازم به این افراد ارائه شود.
استادیار بیماری های عفونی بیمارستان امام رضا(ع) گفت: توصیه می شود این مادران علاوه بر درمان، نوزاد خود را به شکل زایمان سزارین به دنیا آورده و بعد از تولد نیز به نوزاد داروی پروفیلاکسی داده می شود.
دکتر بجدی اضافه کرد: این تلاش ها موجب شده که در سال های اخیر 93 درصد مادران HIV مثبت نوزادانی سالم را به دنیا آوردند و این در حالی است که ریسک انتقال بیماری از مادر به نوزاد بین 25 تا 30 درصد می باشد.