فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پیوند کبد از موفقیت آمیز بودن دو پیوند هم زمان کبد و کلیه در دانشگاه مشهد طی هفته گذشته خبر داد و گفت: بر این اساس تعداد پیوندهای همزمان کبد و کلیه دانشگاه مشهد به پنج پیوند افزایش یافت.
دکتر محسن علی اکبریان در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص انجام موفقیت آمیز دو پیوند همزمان کبد و کلیه در دانشگاه مشهد گفت: در این دو پیوند امیر سامان 16 ساله کبد و کلیه پیوندی خود را از اهدا کننده هشت ساله و جوانی 38 ساله کبد و کلیه مورد نیاز خود را از بیمار مرگ مغزی 43 ساله هدیه گرفتند.
رئیس بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع)، گفت: هر دوی این بیماران مبتلا به بیماری ژنتیکی بودند؛ که از طریق افزایش اگزالات موجب نارسایی کلیه می شود؛ بر این اساس مشکل اصلی این دو بیمار نارسایی کلیه و دلیل این نارسایی مشکل ژنتیکی در کبد می باشد.
این متخصص جراحی عمومی افزود: در این بیماران علاوه بر کلیه، کبد نیز باید پیوند شود؛ زیرا اگر تنها کلیه پیوند شود بعد از مدت کوتاهی بار دیگر دچار نارسایی خواهد شد؛ اما اگر کبد و کلیه با هم پیوند شوند این مشکل ریشه کن می شود.
وی تشریح کرد: در پیوند کبد و کلیه همزمان دو عضو از یک بیمار مرگ مغزی برداشته و به بیمار نیازمند پیوند می شود؛ ترتیب کار این گونه است که تیم پیوند کلیه همزمان با برداشتن اعضا از بیمار مرگ مغزی کار خود را آغاز می کند و بعد از پیوند کلیه، تیم پیوند کبد وارد عمل می شود که در مجموع این عمل حدود 10 ساعت به طول می انجامد.
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پیوند کبد، بیان داشت: در کشور ما شایع ترین علت نارسایی کبد به ترتیب بیماری هپاتیت B ، با تعداد کمتر هپاتیتC و در ادامه کبد چرب و بیماری های خود ایمن می باشد.
مسئول تیم پیوند کبد و پانکراس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تعریف بیماری های خود ایمن پرداخت و ابراز داشت: در بیماری های خود ایمن که در خانم ها شایع تر می باشد؛ سیستم ایمنی بدن فرد بیش فعال بوده و علیه خود واکنش نشان می دهد.
دکتر علی اکبریان بیان داشت: به عنوان مثال در هپاتیت خود ایمنی؛ سیستم ایمنی فرد، عضو کبد را به عنوان عضو غریبه شناسایی و علیه این عضو واکنش نشان می دهد؛ که در نهایت موجب سیروز کبدی می شود.
وی به تعداد افراد حاضر در لیست پیوند کبد دانشگاه مشهد اشاره و تصریح کرد: تعداد بیماران پیوندی در لیست فعال در گروه های خونی مختلف متفاوت است؛ اما در مجموع با توجه به افزایش تعداد پیوندها؛ متوسط افرادی؛ که وارد لیست پیوند کبد می شوند در عرض سه ماه به جراحی پیوند می رسند.
رئیس بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع)،افزود: بیشترین سن بیماران پیوند کبد شده در دانشگاه مشهد بین 20 تا 60 سال بوده؛ که در موارد خاص پیوند کبد برای کودک پنج ساله و فرد 72 ساله نیز انجام شده است.
وی تقدیر از خانواده اهدا کنندگان مرگ مغزی و تیم پیوند کبد دانشگاه را جزئی از برنامه های این تیم دانست و گفت: موفقیت این تیم بسته به ایثار خانواده های اهدا کننده عضو و از طرفی همکاران تلاش گر تیم پیوند کبد مشهد می باشد که این موفقیت چشم گیر و پیشرفت شتابان را به دنبال داشته است.
مسئول تیم پیوند کبد و پانکرانس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، بیان داشت: تیم پیوند کبد دانشگاه در فکر توسعه نیروی انسانی به خصوص در زمینه رشته های جانبی اطفال، گوارش اطفال، ICU اطفال، بیهوشی و مراقبت های ICU به لحاظ تعداد و محدوده سنی می باشد.
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پیوند کبد اظهار داشت: با توجه به میزان ارتباطی که میان رشته های پایه در پیوند وجود دارد؛ از رشته های پایه خصوصا حوزه های ایمونولوژی در حوزه پژوهش های مرتبط با پیوند دعوت می کنیم تا در بحث پژوهش به ما کمک کنند.
دکتر علی اکبریان ابراز داشت: در حوزه پیوند رشته های مختلف از حوزه های متفاوت با یکدیگر همکاری می کنند و تنها یک قسمت از این تلاش همه جانبه به درمان ارتباط پیدا می کند که مورد توجه بیمار است؛ اما در حقیقت پیوند مرحله به مرحله با پژوهش ها و تحقیقات به این جایگاه رسیده است.
وی به تلاش پژوهشگران در مسیر افزودن دانش پیوند اشاه کرد و گفت: در ایران ارتباط بین علوم پایه و بالین ضعیف است؛ که اگر این نقص مرتفع شود می توانیم به روش ها و داروهای جدید در این علم دست پیدا کرده، عوارض را به حداقل، میزان مرگ و میر و هزینه ها را کاهش و بیماران بیشتری را به مرحله پیوند برسانیم.