استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تست PSA بیش از 30 سال است که شناخته و به کار گرفته می شود تصریح کرد: انجام این تست راهکاری مناسب برای تشخیص زودهنگام سرطان پروستات به شمار می رود.
دکتر رضا مهدوی در گفتگو با خبرنگار وبدا گفت: یکی از سرطان های شایع در مردان سرطان پروستات است که نشانه های بالینی ندارد اما بزرگی و خوشخیم و بدخیم شدن پروستات با بندآمدن ادرار و قطره قطره آمدن ادرار همراه است.
وی افزود: سرطان پروستات تنها زمانی علائم نشان می دهد که متاستاز (انتقال سلولهای سرطانی به مناطق دور از تومور اولیه) داده و سرطان جابه جا شده و به بیرون از پروستات مانند غدد لنفاوی لگن رفته باشد.
دکتر مهدوی به تست PSA اشاره و تصریح کرد: تشخیص زودرس سرطان از طریق تست PSA انجام می شود که این روش بیش از 30 سال می باشد که شناخته و به کار گرفته شده است.
وی با بیان اینکه PSA ترشحات سلولهای پروستات می باشد که در مایع انزالی مرد وجود دارد، اظهار داشت: کار این ماده رقیق کردن مایع انزالی است مقدار ناچیزی از آن در حالت عادی وارد خون می شود اگر بیماری مانند سرطان پروستات یا عفونت در پروستات ایجاد شود سبب می شود که مقدار بیشتری وارد خون و PSA بیشتر از حد نرمال مشخص شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مقدار PSA اشاره و بیان کرد: در سن 50 سال PSA به مقدار 7/2 نانوگرم در میلی لیتر است و در سن 60 سال این مقدار نباید بیشتر از 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد اگر از این مقدار بیشتر بود باید تست PSA انجام شود.
دکتر مهدوی با اشاره به جواب تست و معاینات گفت: اگر جواب نشان از سرطان بود با توجه به سن بیمار و نداشتن بیماری های دیگر تصمیم به درمان گرفته می شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: در بیمارانی که توقع داریم در 15 سال آینده زندگی خوب داشته باشند بهترین عمل برداشتن کپسول پروستات است اگر بیمار شرایط خوبی نداشته باشد و سرطان از پروستات خارج شده باشد بیمار باید پرتودرمانی شود.
وی با بیان اینکه گاهی بیمار با نشانه متاستاز به پزشک مراجعه می کند، تصریح کرد: در این شرایط سرطان پروستات استخوان یا غدد لنفاوی لگن را گرفتار کرده است و PSA بالا دارد در این شرایط کمتر از جراحی انجام می شود و بیمار باید هورمون درمانی شود.
دکتر مهدوی در رابطه با روش هورمون درمانی اظهار داشت: در این روش باید گفت تغذیه سلول پروستات وابسته به هورمون مردانه است داروهایی به بیمار می دهیم که هورمون ترشح نشود یا اگر ترشح صورت گرفت وارد سلول پروستات نشود و وقتی تغذیه سلول پروستات مختل شود کم کم چروکیده و از بین می رود.
وی اذعان کرد: گاهی درمان اولیه خوب است اما متاسفانه بعد به علت تغییرات رفتاری ژنتیک در این سلولها متاستاز پروستات انجام و به هورمون درمانی مقاوم می شود و باید روش های سخت تر مانند شیمی درمانی یا استفاده از داروهای خاص برای بیمار انجام شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد به یک نکته مهم اشاره و بیان کرد: وقتی که بیمار با متاستاز به پزشک مراجعه می کند درمان و امید به طول عمر کمتر می شود بنابراین تشخیص زودرس سرطان پروستات مهم است که تشخیص زودرس با PSA انجام می شود.
دکتر مهدوی توصیه کرد: مردانی که سابقه خانوادگی پروستات دارند باید از سن 45 سالگی تست PSA انجام دهند باقی مردان که سابقه خانوادگی ندارند از سن 50 سالگی باید تست PSA را انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه علت سرطان پروستات مشخص نیست، اذعان کرد: غذاهای چرب، کشیدن سیگار و برخی دیگر از ریزفاکتورها بی تاثیر نیستند افرادی که زندگی سالم تری دارند و از سبزیجات و آنتی اکسیدان های بیشتری استفاده می کنند کمتر دچار سرطان پروستات می شوند.
دکتر مهدوی با بیان اینکه خوشبختانه در مشهد در خصوص تست PSA تشخیص در مراحل اولیه و درمان کمبودی نداریم، توصیه کرد: توصیه می شود برای سلامت مردان حتما تست PSA انجام شود گاهی در برخی مردان با اینکه PSA نرمال دارند اما دچار سرطان پروستات هستند بنابراین افراد باید از طریق رکتوم (مقعد) مورد بررسی قرار گیرند.