مسئول تیم پیوند کبد و پانکراس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به وجود تکنیک انجام پیوند کبد زنده به زنده؛ این نوع پیوند به زودی در این دانشگاه انجام می شود.
دکتر محسن علی اکبریان در گفت و گو با وب دا؛ بیان داشت: تیم پیوند کبد مشهد به لحاظ تکنیکی آمادگی انجام پیوند زنده به زنده را از سال های قبل ایجاد و اکنون به دنبال رفع مشکلات در حیطه تامین نیروی انسانی در این خصوص است.
وی بیان داشت: جهت ایجاد این توانایی در دانشگاه مشهد باید نیروی انسانی مورد نیاز در رشته های اطفال و متخصصین مقیم ICU ایجاد شود؛ تا فرد پیوندی از مراقبت های مناسب پس از عمل برخوردار گردد.
رئیس بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع)، ابراز داشت: این مهم در شرایط کنونی تنها در شیراز انجام می شود و دانشگاه مشهد در تلاش است تا با تامین نیروی متخصص مقیم در ICU مراقبت های لازم پس از پیوند را برای کودکان پیوندی انجام دهد.
وی تصریح کرد: در پیوند کبد از فرد زنده به زنده قسمتی از کبد والدین و یا خویشاوند درجه یک کودک مبتلا به نارسایی کبد برداشته می شود و به فرد نیازمند پیوند می گردد.
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پیوند کبد افزود: فرد دهنده باید شرایط عمومی اهداء از جمله داشتن گروه خونی و شرایط وزنی مناسب را داشته باشد؛ در این میان بیمار هر اندزه وزن بیشتری داشته باشد قسمت بیشتری از کبد دهنده زنده را جهت پیوند نیاز دارد.
این متخصص جراحی عمومی اضافه کرد: فرد سالم می تواند تا 80 درصد از کبد خود را با توجه به امکان بازسازی این ارگان اهدا کند؛ اما در پیوندها معمولا بین 20 تا 60 درصد از کبد دهنده برداشته و به بیمار پیوند می شود.
دکتر علی اکبریان گفت: پس از این مرحله فرد دهنده نیز تحت مراقبت قرار می گیرد و در مدت چند هفته کبد وی بازسازی می شود. در این نوع پیوند گیرنده معمولا کودکانی هستند که در شرایط اورژانسی قرار داشته و اهدا کننده مرگ مغزی مناسب برای انان در لیست پیوند کبد وجود ندارد.
وی ادامه داد: پیوند کبد از زنده به زنده منحصر به اطفال نیست و شامل بزرگسال نیز می شود با توجه به این که تلاش ما حفظ جان بیماران بر اساس به خطر انداختن جان فرد سالم نیست؛ بیشترین پیوندهای کبد از بیمار مرگ مغزی انجام می شود.
رئیس بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع)، ابراز داشت: علت این که بیشتر کودکان در پیوند زنده به زنده کبد مطرح هستند نبود گزینه مناسب کبد در میان بیماران مرگ مغزی می باشد؛ زیرا برای این بیماران باید کبد در وزن مناسب وجود داشته باشد.
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پیوند کبد بیان داشت: بنابراین این افراد فرصت لازم جهت پیوند را از دست می دهند که اهدای زنده به زنده این مشکل را رفع می کند. در پیوند زنده به زنده برای فرد بالغ باید قسمت بزرگتری از کبد اهدا کننده برداشته شود؛ که ممکن است برای فرد دهنده ایجاد مشکل کند. بر این اساس در دنیا نیز پیوند زنده به زنده در اطفال شیوع بیشتری دارد.
رئیس بخش جراحی بیمارستان امام رضا(ع)، یادآور شد: این بخش در بحث تجهیزات پزشکی به تجهیزات ضروری برای پپوند دسترسی دارد و به همین دلیل است که سرعت رشد این گروه بیش از دیگر گروه های پیوند دانشگاه بوده است.
مسئول تیم پیوند کبد و پانکراس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار داشت: خوشبختانه در قسمت پیوند کبد در چند سال اخیر در کشور نیروهای بسیار توانا از رتبه های بسیار خوب در بخش های مختلف جذب پیوند شده اند؛ که این پتانسیل در شهرهای مختلف در توسعه پیوند کبد به کار گرفته می شود.
دکتر علی اکبریان خاطر نشان کرد: پیوند نه تنها قله جراحی که قله بسیاری از رشته های علم ایمونولوژی و داخلی می باشد در تیم پیوند کبد مشهد نیروهای زبده و خبره ای وجود دارند( بیش از 200 نیرو در حال فعالیت می باشند) که به دنبال رساندن این تیم به سطح اول پیوند در سطح دنیا می باشند.
وی افزود: این کار سختی است و تا موفقیت راه زیادی باقی مانده؛ که امیدواریم دستان علاقمند به این تیم کمک کنند تا همان گونه که در کیفیت پیوند کبد به سطح درجه یک دنیا رسیده ایم در دیگر قسمت ها نیز خود را به این جایگاه برسانیم.