به گزارش وب دا ، دکتر محمد رضا جویا با اشاره به اینکه بر اساس آمارها در سال 88 پنج هزار و ششصد و هجده مورد در سال 89 سه هزار و ششصد و بیست و پنج و در سال 90 سه هزار و دویست و هشتاد و یک مورد از ابتلا به سالک در استان گزارش شده است اظهار داشت : با تلاشهای انجام شده میزان ابتلا به سالک در استان کاهش یافته است و استان خراسان رضوی در میزان مبتلایان به سالک پس از استانهای ایلام ، گلستان ، فارس و سمنان در رتبه پنجم کشور قرار دارد .
وی با اشاره به اینکه 90 درصد پیشگیری از سالک به سایر بخشها تعلق می گیرد و دانشگاه در حیطه های آموزشهای پیشگیری و درمان بیماری فعالیت می کند خاطر نشان کرد : در این میان نقش رسانه های گروهی به ویژه صدا و سیما به دلیل ارتباط بیشتر با جامعه در گسترش برنامه های آموزشی پیشگیری از این بیماری بسیار موثر و حائز اهمیت است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهدبا بیان اینکه به منظوری پیشگیری از ابتلا به سالک و گسترش پشه خاکی 315 کانون مستعد شناسایی و به شهرداری ها معرفی شده است گفت : مکانهای انباشت زباله ، مسیر فاضلاب ، انباشت نخاله های ساختمانی ، کال های غیر بهسازی شده ، ساختمانهای مخروبه ، نماهای ساختمانی بهسازی نشده و زمینهای وسیع رها شده از جمله کانونهای مستعد سالک به شمار می رود .
دکتر محمد رضا جویا با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تا کنون ده نشست مشترک با مسئولان شهرداریها برگزار شده است و مناطقی که میزان شیوع ابتلا به بیماری بیشتر است شناسایی شده است گفت : با بررسی کارشناسان و متخصصین قرار است مناطق مستعد و الویت دار سمپاشی شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه سالک شایعترین بیماری مشترک بین انسان و حیوان در مناطق شهری و روستایی به شمار می رود خاطر نشان کرد : این بیماری در مناطق شهری از سگ و در مناطق روستایی از موش صحرایی و از طریق پشه خاکی به انسان منتقل می شود
دکتر محمد رضا جویا با اشاره به اینکه سالك يك بيماري پوستي است كه بوسيله گزش پشه خاكي آلوده به انگل لیشمانیا ، منتقل مي شود و سالانه حدود دوميليون مورد بيماري درسراسر دنيا وازجمله ايران را به این بیماری مبتلا می کند افزود: با اجرای طرحهای پیشگیرانه از جمله پوشاندن زخم در صورت ابتلا ، پوشیدن لباسهای آسین بلند در مکانهای باز و در زمان خواب ،نصب توری در پنجره ها و پاکسازی مکانهای مستعد شیوع بیماری می توان از انتشار این بیماری جلوگیری کرد .
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد زمان ابتلاء به سالک را بیشتر در از اردیبهشت ماه تا دی هر سال و از ابتدای شب تا زمان صبح به دلیل بی حرکت شدن انسان اعلام کرد و گفت : بيماري در آغاز به صورت يك برجستگي كوچك(پاپول) است كه به تدريج بزرگ شده و به صورت زخم در ميآيد. زخمها خود به خود طي مدت شش ماه تا یک سال بهبود مييابد و پس از درمان كامل محل ضايعه به صورت يك جوشگاه باقي ميماند و به غير از يك فرورفتگي ساده، عارضه ديگري براي فرد ندارد.
وی دوره کمون این بیماری را دو تا هشت ماه اعلام کرد و خاطر نشان کرد : بیمارانی که در حال حاضر با علائم زخم به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه می کنند دوره گزش این افراد مربوط به فصل پاییز سال گذشته است .
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیماران در صورت مشاهده نشانه های سالک باید به نزدیکترین مرکز بهداشتی و درمانی محل سکونت خود مراجعه کنند افزود:در صورت ابتلا ء به بیماری سالک تمامی مراحل تشخیص ، درمان و دارو به صورت رایگان در مراکز بهداشتی درمانی صورت می گیرد .
دکتر جویا با اشاره به اینکه در 4 پایگاه بهداشتی درمانی آب و برق، خواجه ربیع ،ابوذر ، و مرکز بهداشت ثامن علاوه بر روشهای درمانی متداول روش نوین کرایو تراپی (سرما درمانی ) انجام می گیرد خاطر نشان کرد : با استفاده از این روش دوره بهبود کوتاه تر و از رشد پشه جلو گیری می شود و به منظور گسترش این شیوه درمانی سه مرکز بهداشتی درمانی دیگر از جمله نجفی ، طرقبه و شاندیز تا پایان امسال به این دستگاه مجهز می شوند .