عضو هیات علمی گروه گوارش دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه خونریزی های انتهای دستگاه گوارش شایعترین نوع خونریزی ها به شمار می رود تاکید کرد: علل هر نوع خون ریزی گوارشی باید پیگیری و درمان شود.
دکتر لادن گشایشی در گفتگو با وب دا اظهار داشت: مشاهده خون در کاسه توالت یا در سطح مدفوع یا بر روی دستمال توالت شایع است و خوشبختانه علت بیشتر این نوع خونریزی خوش خیم بوده و هموروئید و فیشر (شقاق) ناحیه مقعد علت آن است.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: هر فرد با مشاهده خونریزی گوارشی حتما باید به پزشک خانواده خود مراجعه کند تا تحت معاینه دقیق قرار بگیرد تا در صورت لزوم و وجود بیماری خاص اقدامات بعدی انجام شود.
دکتر گشایشی بیان کرد:هموروئید در واقع اتساع عروق خونی ناحیه رکتوم و مقعد می باشد که ممکن است دردناک و همراه با خارش و گاهی اوقات همراه با خونریزی باشد خونریزی تحتانی بدون درد همراه اجابت مزاج علامت شایع هموروئید می باشد و خون روشن معمولا سطح مدفوع را می پوشاند یا قطره قطره در کاسه توالت می ریزد.
وی در رابطه با شقاق مقعد نیز تصریح کرد: فیشر یا شقاق مقعد پارگی مخاطی در ناحیه مقعد می باشد که منجر به احساس سوزش درد و خونریزی هنگام دفع مدفوع میشود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد به سایر علتهای خونریزی تحتانی اشاره و خاطرنشان کرد: سرطان روده، پولیپهای روده و التهاب روده و دیورتیکول روده از دیگر علتها به شمار می رود.
دکتر گشایشی در ادامه اظهار داشت: علاوه بر این، خونریزی از قسمتهای فوقانی تر مثل معده به صورت تیره و مدفوع شل و سیاه می باشد اگر خونریزی به رنگ قرمز تیره و حاوی لخته خون باشد خونریزی از قسمتهای بالاتر روده بزرگ است و نباید به خونریزی ازهموروئید و شقاق نسبت داد.
وی با اشاره به تستهای تشخیصی خونریزی از مقعد گفت: بر اساس شرح حال، سن بیمار و علائم، تست تشخیصی مناسب انتخاب می شود و در دو روش سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی پزشک داخل روده بزرگ را به طور کامل بررسی و علت خونریزی را مشخص می کند.
دکتر گشایشی در ادامه به علت جدی گرفتن خونریزی از مقعد اشاره و بیان کرد: با وجودی که علت بسیاری از موارد خونریزی خوش خیم است ولی خونریزی می تواند نشانه سرطان یا پولیپ روده باشد، پولیپ روده ضایعاتی که پیش بدخیم هستند و اگر در انتهای روده باشند علائم آنها شبیه هموروئید است پولیپها معمولا چند سال قبل از تبدیل شدن به سرطان در روده هستند و اگر زود تشخیص داده شوند به راحتی توسط کولونوسکوپی قابل برداشت می باشند و شانس سرطان روده در فرد از بین می رود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم چنین خاطرنشان کرد: سرطان روده اغلب در کسانی دیده می شود که مدتها خونریزی دارند و به اشتباه فکر می کنند هموروئید دارند شانس سرطان در افراد بالای 40 سال و کسانی که کم خونی دارند یا سابقه سرطان در فامیل درجه اول یا دوم نیز در بیماران با تغییر اخیر قوام، شکل مدفوع و کاهش وزن بیشتر است و در این افراد حتی با وجود شقاق یا هموروئید باید کولونوسکوپی انجام شود.