مدیر گروه گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: اختلالات تنفسی حین خواب در دهه های اخیر همه گیر شده که بزرگی لوزه و لوزه سوم از علل انسداد راه تنفسی و اختلالات تنفسی خواب شبانه کودکان به شمار می رود.
دکتر محمدرضا شریفیان در گفتگو با خبرنگار وب دا با بیان اینکه آپنه تنفسی در راس اختلالات تنفسی قرار دارد اظهار داشت: این بیماری مشکلی است که در دهه های اخیر همه گیر شده و آثار آن به تدریج ایجاد و اگر ادامه پیدا کند دچار معلولیت های جدی در آینده می شود و زندگی فرد را مختل می کند.
وی با بیان اینکه قطع تنفس باعث کم شدن اکسیژن خون، افزایش دی اکسیدکربن خون، افزایش فشار شریان ریوی و در واقع فشار روی قلب و مشکلات عدیده بعدی می شود، افزود: مشکلات تنفسی که فرد هنگام خواب دچار آن می شوند خُرخُرهای شبانه و قطع تنفسی هنگام خواب می باشد حداقل زمان وقفه 10 ثانیه طول می کشد و این وقفه ها با کاهش اکسيژن شريانی و بيداری کوتاه مدت به مدت چند ثانیه همراه است این علائم و مشکلات در بچه های کوچک بین سنین 3 تا 12 سالگی مشاهده می شود.
دکتر شریفیان با اشاره به اینکه علت و مکانیسم اختلالات تنفسی در بزرگسالان و کودکان با هم متفاوت است، اظهار داشت: در بچه ها به علت انسدادهای مسیر تنفسی که به دلیل بزرگی لوزه و لوزه سوم است بچه حین خواب خُرخُر می کند و دهانش باز می ماند، اگر حین خواب به این بچه ها دقت کنید چند ثانیه تنفسش قطع می شود و دوباره نفس می کشد که آپنه حین خواب است.
وی با تاکید بر اینکه این پدیده قابل اهمیت است و نباید از آن چشم پوشی کرد، تصریح کرد: اگر پدیده آپنه و قطع تنفس بیشتر از 10 ثانیه به طول بینجامد و در یک ساعت خواب بیش از پنج بار تکرار شود غیر طبیعی است و عوارض آن زیاد می شود این مشکل در بچه ها باعث کمبود اکسیژن و جبران کمبود اکسیژن منجر به افزایش فشار خون، افزایش غلظت خون، نارسایی قلبی و تنفسی خواهد شد.
مدیر گروه گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: در عین حال اگر بچه خواب خوب شبانه نداشته باشد در طول روز دچار خواب آلودگی، عدم تمرکز، افت تحصیلی در دانش آموزان، کابوس های شبانه، گریه کردن در خواب، شب ادراری، اختلالات خلقی و بیش فعالی می شود که یکی از علل بیش فعالی به دلیل مشکل حین خواب است.
دکتر شریفیان گرفتگی بینی، پولیپ بینی، انسداد راه بینی را شایع ترین علائم بزرگی لوزه و لوزه سوم دانست و تصریح کرد: در بالغین اختلالات تنفسی و خُرخُرهای شبانه که اطرافیان از آن شاکی هستند وجود دارد، این افراد در طول روز احساس خستگی می کنند، تمرکز ندارند دچار افت کاری، دچار فشار خون زودرس، مشکلات قلبی و ریوی و غلظت شدید خون می شوند.
وی با بیان اینکه لوزه در بالغین کمتر مطرح است، گفت: اضافه وزن که در افراد شهرنشین بیشتر است رژیم های ناسالم که چاقی مفرط را به همراه دارد و دلایل دیگر مانند انحراف تیغه بینی، پولیپ بینی و مشکلات که در ناحیه حلق وجود دارد از علل مهم اختلالات تنفسی حین خواب در بزرگسالان است.
دکتر شریفیان در رابطه با تشخیص و درمان اذعان کرد: تشخیص مشکل ناحیه حلق و پشت آن با معاینه های مخصوص و آندوسکوپی انجام و اقدامات درمانی بسته به عامل به صورت دارویی، جراحی و پمپ های تنظیم فشار هوا انجام می شود.
وی در ادامه افزود: درمان دارویی برای بیمارانی انجام می شود که زمینه آلرژی دارند و درمان های جراحی برای رفع عامل فیزیکی ایجاد کننده انسداد مانند پولیپ بینی، بزرگی بیش از حد زبان کوچک انجام می شود که انسداد کمتر و به دنبال آن خُرخُر کاهش می یابد.
دکتر شریفیان با بیان اینکه گاهی چند عامل، موجب تنگی راه تنفسی می شود اظهار داشت: در این مواقع درمان های جراحی چند مرحله ای خواهد بود در افرادی که آپنه شدید، انسداد شدید و مکرر دارند ریسک بیماری های قلبی و عروقی بالا می رود و از پمپ هایی استفاده می شود که فشار هوا را به صورت مثبت بالا می برد این پمپ دارای سنسور است که انسداد ایجاد شده را تشخیص می دهد و از طریق ماسک روی بینی فشار هوا را بالا می برد و پس از تنظیم قطع می شود.