دانشیار گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اذعان اینکه افراد بدبین مشغولیت فکری دائمی با احتمال آسیب دیدن و مورد سوء استفاده از طرف دیگران را دارند، تصریح کرد: بدبینی می تواند ویژگی شخصیتی نافذ و درازمدت افراد باشد یا علامتی از ابتلا به بیماریهای روانپزشکی باشد.
دکتر فرهاد فریدحسینی در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: بدبینی به شکل بیمارگونه زمانی است که فردی حس فراگیر ناامنی و بی اعتمادی دارد .افراد بدبین یا به اصطلاح روانشناسی آن، افراد پارانویید، مشغولیت فکری دائمی با احتمال آسیب دیدن و مورد سوء استفاده از طرف دیگران را دارند.
وی افزود: این بی اعتمادی می تواند متوجه همکار، دوست، همسایه، همسر یا حتی اعضای خانواده باشد. بدبینی می تواند ویژگی شخصیتی نافذ و درازمدت افراد باشد یا علامتی از ابتلا به بیماریهای روانپزشکی باشد در مواردی که ویژگی شخصیتی فردی باشد، معمولا طولانی مدت است و از ابتدای نوجوانی و جوانی تا کهنسالی به شکل الگوی معیوب رفتاری و روابط بین فردی خودش را نشان می دهد.
دکتر فریدحسینی در ادامه اظهار داشت: چنین افرادی بویژه زمانی که ازدواج می کنند، نسبت به وفاداری همسرشان در شک و تردید دائمی به سر می برند و در خیلی از موارد، این شک و تردید منجر به اختلافات و تنشهای زناشویی می شود چنین افرادی در محیط کار نیز خشک و عبوس و بی اعتماد هستند و همکاری با آنها سخت می باشد به چنین وضعیتی اختلال شخصیت پارانویید می گویند.
وی همچنین اذعان کرد: اگر فردی که قبلا سالم بوده و روابط نرمالی با دیگران داشته، از یک زمانی به بعد به طور تدریجی یا ناگهانی دچار بدبینی افراطی و بی منطق نسبت به همسر، اعضای خانواده، همسایه یا همکاران می شود در چنین وضعیتی ظن به یک اختلال روانپزشکی به طور قوی مطرح می شود. اختلالاتی مانند افسردگی، بیماری آلزایمر، اسکیزوفرنی، تومورهای مغزی و همینطور مصرف مواد مخدر می توانند با نشانه های بدبینی تظاهر کنند.
دانشیار گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه همگی این اختلالات قابل درمان می باشند بویژه اگر زود تشخیص داده شوند، اذعان کرد: در صورت شروع حاد چنین وضعیتی در فردی که قبلا سالم بوده، حتما اطرافیان باید جهت تشخیص دقیق و درمان به روانپزشک مراجعه کنند.
دکتر فریدحسینی درمان مواردی که بدبینی ویژگی شخصیتی فرد باشد، را دشوار و طولانی دانست و بیان کرد: انواع درمانهای دارویی و روانشناختی برای این بیماران وجود دارد و لازم به ذکر است که تا قبل از شروع درمان باید اطرافیان بیمار از رفتارهایی که شک برانگیز باشد یا جر و بحث با وی پرهیز کنند تا بیمار تحریک به خشونت نشود.
وی توصیه کرد: در صورت بروز خشونت از سوی فرد بدبین لازم است اقدامات محافظتی جهت حفظ سلامت اطرافیان و بیمار از جمله تماس با اورژانس اجتماعی 123 انجام شود.