استادیار رادیوانکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه شایع ترین علل مرگ ناشی از سرطان، سرطان ریه است تصریح کرد: استعمال دخانیات ارتباط مستقیمی با ابتلا به سرطان ریه دارد.
دکتر آذر فانی پاکدل در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: مصرف دخانیات یکی از عوامل محیطی برای ایجاد سرطان است، مطالعات نشان داده که یک پنجم سرطان ها و یک چهارم مرگ ناشی از سرطان ها به دلیل مصرف سیگار است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با بیان اینکه بسیاری از بیماری ها و سرطان ها با اصلاح فاکتورها قابل کاهش و پیشگیری هستند، افزود: مصرف دخانیات با سرطان ریه، سرطان های حلق، مثانه، پانکراس، مری و حتی سرطان های معده در ارتباط است، تحقیقات نشان داده که ارتباط واضحی بین سرطان و مصرف سیگار و دخانیات وجود دارد.
دکتر فانی پاکدل با بیان اینکه به راحتی می توان با ترک سیگار و دخانیات از ابتلا به برخی بیماری ها و سرطان ها جلوگیری کرد، افزود: سیگار دارای انواع مواد شیمیایی مضر است که هر کدام به نوعی به بدن لطمه می زند؛ قوی ترین ارتباط سیگار در سرطان ها با سرطان ریه است که حداقل80 درصد علت ابتلا به سرطان ریه مصرف دخانیات و سیگار است.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد سرطان ریه را از شایع ترین سرطان ها در تمام دنیا دانست و اظهار داشت: شایع ترین علل مرگ ناشی از سرطان، سرطان ریه است غیر از سرطان ریه سرطان هایی دیگر با مصرف سیگار در ارتباط هستند که به ترتیب می توان به سرطان دهان و حلق، مری نوع سلول صدفی، سرطان مثانه، پانکراس، روده، کلیه، معده و چندین سرطان دیگر اشاره کرد.
وی با اشاره به چگونگی افزایش ریسک سرطان با مصرف دخانیات، تصریح کرد: هر نوع دود دخانیات باعث افزایش ریسک سرطان در افراد می شود هیچ روش سالمی برای مصرف تنباکو وجود ندارد و استفاده از فیلتر سیگار یا سیگارهای کم نیکوتین در ریسک افزایش سرطان تاثیر ندارند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه گفت: دود سیگار باعث آسیب به DNA بدن می شود و ممکن است به ژن های کلیدی محافظت کننده بدن در برابر سرطان آسیب برساند از زمان شروع مصرف سیگار سالها یا دهه ها طول می کشد که آسیب DNA منجر به ایجاد سرطان شود، بدن انسان قادر است آسیب های خفیف را ترمیم کند ولی جبران آسیب های طولانی و متعدد مشکل می باشد.
دکتر فانی پاکدل، خاطرنشان کرد: سایر روش های مصرف تنباکو مانند پیپ و سیگار برگ حتی سیگارهای دست پیچ باعث ایجاد انواع سرطان ها می گردد و به اندازه سیگار معمولی مضر هستند بسیاری از سیگارهای بدون دود هم باعث افزایش خطر سرطان های دهان، مری و پانکراس می شود.
وی با اشاره به مصرف قلیان گفت: مصرف قلیان چون با کمک زغال است باعث تماس با گاز سمی مونوکسید کربن می شود سطح مونوکسیدکربن خون بر اثر مصرف قلیان 17 برابر مصرف سیگار می باشد و ریسک ابتلا به سرطان ریه حداقل دو برابر می شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اذعان کرد: پیشگیری از مبتلا شدن به بسیاری از بیماری ها با ترک سیگار و دخانیات و مصرف نکردن توسط کسانی که هنوز گرفتار نشده اند، بسیار راحت می باشد.