متخصص طب سنتی ایرانی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه جسم، جوهر مادی دارد و ترکیبی از رطوبت و حرارت غریزی است تصریح کرد: ترکیب بدن انسان مرکب از جسم و جان است که بیشتر به حفظ جسم انسان از دیدگاه طب سنتی پرداخته می شود.
دکتر محمد نظری در گفتگو با خبرنگار وب دا افزود: رطوبت غریزی مقتضی نرمی و لطافت و حرارت غریزی مقتضی سفتی و استواری است غریزی و ذاتی بدین معناست که از والدین منتقل شده و موروثی است و منبع اصلی تأمین ماده اولیه آنها، غذا است که از طبیعت اخذ می گردد.
دکتر نظری اظهار داشت: اگر مقدار و میزان این دو (حرارت و رطوبت غریزی) در حد اعتدال باشد، صحت و سلامت و طول عمر طبیعی وجود خواهد داشت با غلبه هر کدام از این دو، اختلال در تعادل بدن ایجاد می شود که بسته به نوع و شدت اختلال می تواند امراض مختلف ایجاد شود
وی افزود: با غلبه حرارت، رطوبت اصلی و غریزی تحلیل پیدا می کند که سبب بروز خشکی بدن و اختلال در بروز افعال طبیعی اعضا و اندامها مثل خشکی مفاصل و محدودیت حرکت آنها، خشکی مخاط، خشکی پوست، یبوست در اجابت مزاج و ... خواهد شد.
متخصص طب سنتی ایرانی در ادامه اذعان کرد: با افزایش رطوبت، حرارت غریزی و اصلی بدن کاهش پیدا می کند و بدنبال آن سرد شدن بدن، کندی حواس، کسالت، ترهّل (نرمی و سستی بدن)، رخوت، سستی بدن و اعضا ایجاد خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه اسباب و عللی در بروز این اختلالات دخیل هستند، تصریح کرد: یک دسته از این اسباب، اسباب غیر ضروری هستند که توجه به آنها برای ادامه حیات مفید است اما در صورت نبود آنها یا نادیده گرفتن آنها حیات غیر ممکن نخواهد بود بلکه سخت می شود که می توان به استحمام، خوابیدن در رمل و ریگهای گرم، مشت و مال و ... اشاره کرد.
دکتر نظری همچنین خاطرنشان کرد: دسته دیگر و مهمتر، اسباب ضروری هستند که بر جسم و جان بدن انسان اثرگذار بوده و توجه نداشتن به آنها ادامه حیات را تقریباً غیر ممکن خواهد نمود این اسباب را که اسباب ششگانه حفظ سلامت می دانند شامل هوا، خوردن و آشامیدن، خواب و بیداری، حرکت و سکون، احتباس و استفراغ و اعراض نفسانی می باشد.