چشم یکی از مهمترین، حساس ترین و ظریف ترین اعضای بدن انسان است که باید برای حفظ سلامت و زیبایی آن به نکات ایمنی و تعیین کننده توجه داشت.
به گزارش وب دا دکتر جواد هرویان با اشاره به نتایج تحقیقات گروه بینایی سنجی دانشگاه بر اهمیت حفظ سلامت چشم اشاره کرد و در ابتدا گفت: معمولا بهداشت چشم را اپتومتریستها به خانوادهها گوشزد میکنند؛ تا فرزندان بدانند با چشمان خود به عنوان یکی از اعضای حساس بدن چگونه باید رفتار کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد سنین بین سه تا هفت سالگی را بهترین زمان در درمان مشکلات چشمی فرزندان دانست و بیان داشت: تنبلی چشم و برخی اختلالات چشمی ژنتیکی و ارثی است و والدین به خصوص مادر اولین فردی است که این اختلال رادر فرزند خود شناسایی میکند.
وی ابراز داشت: به محض این که مادری مشاهده کرد فرزند وی در سن دو سالگی مقداری انحراف چشم، دارای چشمی غیر طبیعی و در نگاه کردن و راه رفتن مشکل دارد باید این مشکلات را نشانههایی از اختلال چشمی بداند و به اپتومتریست مراجعه کند.
مادران به حرکات چشم و نوع نگاه کودکان خود دقت کنند
دکتر هرویان بیان داشت: این مشکل را میتوان در سنین پایین با مراجعه به بینایی سنج رفع کرد؛ اما برای فهم مشکل باید به حرکات چشم فرزندان، نوع نگاه کردن و دیدن وی دقت شود؛ تا بتوان در همین سنین پایین که امکان درمان درصد بالایی را به خود اختصاص داده است مشکل را رفع کنیم.
مدیر گروه بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به چگونگی استفاده از لنزهای تماسی اشاره و اظهار داشت: لنزهای تماسی میتوانند در برخی موارد مانند زمانی که فرد نزدیک بین است و مقداری آستیگمات دارد مورد استفاده قرار داد.
وی افزود: نکته مهم در این میان رعایت بهداشت استفاده از لنزهای تماسی است تا این درمان خود مشکلی برای چشم ایجاد نکند. استفاده از لنز تماسی به جای عینک حتما باید با مشاوره اپتومتریست و بعد از معاینه چشم و در صورت تاکید بینایی سنج انجام شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: علی رغم این که بسیاری از افرادی که عینک میزنند میتوانند به جای عینک از لنزهای تماسی استفاده کنند؛ اما با توجه به شرایط محیطی کشور و هوای گرم و در برخی زمانها آلوده؛ بهتر است لنز تماسی را افرادی استفاده کنند که بهداشت استفاده از آن را رعایت میکنند.
آرایشگاهها و عینک سازان، تخصصی در ارائه لنز تماسی ندارند
دکتر هرویان به بهداشت لنزهای تماسی اشاره کرد و افزود: بهتر است افراد لنزها را از اپتومتریست تهیه کنند نه از آرایشگاهها و عینک سازان، زیرا تخصص این افراد در این خصوص نیست و ممکن است لنزی را تجویز کنند که علاوه بر داشتن شماره،طبی نباشد.
مدیر گروه بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: لنز طبی را اپتومتریستها از مکان های استاندارد تهیه و همراه با دستورات استفاده از لنز در اختیار بیمار قرار میدهند.
وی اضافه کرد: این تاکیدات بر استفاده از مایع نگهدارنده لنز است و نباید از مایع جایگزینی استفاده شود و باید بدانند لنز تماسی اگر چه بینایی عینک را به فرد میدهد؛ اما در بسیاری از مواقع جایگزینی برای عینک نیست و افرادی که آستیگمات های خیلی بالا و نامنظم دارند بهتر است از لنزهای تماسی استفاده نکنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: لنزهای تماسی در دو نوع نرم و سخت میباشد. نوع سخت برای افرادی که آستیگماتهای نامنظمی دارند و با عینک امکان اصلاح آن نیست به کار برده میشود؛ اما به صورت کلی در درجه اول عینک و در ادامه لنز تماسی توصیه میشود.
دکتر هرویان خانمها را علاقمندان استفاده از لنزهای تماسی دانست و ابراز داشت: خانمها از به کار بردن عینک امتناع و برای حفظ زیبایی تمایل به استفاده از لنزهای تماسی دارند؛ که توصیه ما به این افراد این است که در برخی مواقع مانند حضور در مجالس و مهمانیها به صورت موقت از لنز تماسی استفاده شود.
لنز تماسی را به صورت دائم بر روی چشم قرار ندهید
مدیر گروه بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: بهتر است افرادی که این لنزها را در اختیار دارند کمتر از آن استفاده کنند و به صورت دائم بر روی چشم خود قرار ندهند. لنزهای فصلی را نیز به همین شکل در هفته دو بار استفاده کنند و باز به دید با عینک باز گردند.
این استاد دانشگاه در خصوص برخی تبلیغات در استفاده از داروهای گیاهی در درمان مشکلات چشمی، گفت: این درمانها تاثیر گذاری ندارد؛ اما ممکن است شستن چشم با چای سرد و یک رنگ به دلیل استریل بودن چای در هنگام داغی کمی چشم را راحت تر کند؛ اما به صورت کلی این نوع درمانها خیلی تاثیر گذار نیست.
وی بیان داشت: فردی که لنز تماسی در چشم دارد هرگز شب نباید با لنز به خواب برود و حتی یک دقیقه چشمان خود را بخواب برساند بلکه باید در طول روز مرتب پلک بزند زیرا این پلک زدن تولید اشک کرده و ذراتی که بر روی لنز از طریق هوا قرار گرفته است را میشوید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: وجود اشک و پلک زدن که کمک به تحریک غده اشکی می کند موجب می شود لنز بر روی چشم سالم تر قرار گرفته و بهداشت آن بهتر انجام گیرد از طرفی دیگر توصیه میکنیم افرادی که لنز استفاده میکنند لنز را با آب معمولی نشویند و در ظرف مخصوص خود نگهداری کنند.
مراجعه به اورژانس چشم هنگام مشاهده مشکل چشمی ناشی از لنز تماسی ضرورت دارد
دکتر هرویان ابراز داشت: این افراد اگر قرمزی در چشم دیدند و احساس جسم خارجی در چشم کردند لنز را سریعا خارج و و حتما به مراکز اورژانس چشم مراجعه کنند و اجازه ندهند خطر رشد کند؛ زیرا ممکن است پس از گذشت یک روز پس از مشاهده علائم خطر، عفونت چشم به قرنیه چشم آسیبی غیر قابل درمان بزند.
مدیر گروه بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، بیان داشت: این افراد باید هنگام گذاشتن لنز ناخنهای خود را کوتاه، دست را کاملا بشویند و هنگامی که از بهداشت دست خود اطمینان پیدا کردند لنز را با سر انگشت برداشته و داخل چشم قرار دهند.
وی افزود: پس از برداشتن لنز از چشم باید با مایع لنز، لنز را شسته و مایع قبلی داخل ظرف را بیرون ریخت و لنز را در مایع تازه قرار داد.
وی به جراحیهایی چشمی که اخیرا در کشور در حال انجام است و بسیار مورد سئوال میباشد اشاره کرد و بیان داشت: میتوان بدون استفاده از عینک و لنز تماسی چشم را جراحی کرد؛ اما این امر نیز باید توسط معاینه اپتومتری مشخص شود که این چشم مناسب جراحی می باشد یا خیر؟.
شمارههای کمتر از دو و شمارههای خیلی بالا مناسب جراحی چشم نیستند
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: شمارههای کمتر از دو و شمارههای خیلی بالا که آستیگماتهای نامنظم دارند مناسب جراحی نیستند. قاعدتا شمارههای بین دو و شش مناسب جراحی میباشند و افرادی که قصد جراحی دارند باید توپوگرافی قبل جراحی و عکس برداری از قسمت قدامی چشم را انجام دهند.
دکتر هرویان یادآور شد: با توجه به عکسهایی که توسط ابزارها و دستگاههای پیشرفته انجام میشود جراح مناسب یا نامناسب بودن جراحی را گوشزد میشود و اگر بگوید جراحی مناسب نیست دیگر جای اصرار برای متقاضی وجود ندارد.
دکتر هرویان ابراز داشت: انحرافات چشمی ممکن است ارثی و ژنتیکی باشد که در این موارد که نوعی فلجی ماهیچههای چشمی به شمار میرود باید جراحی در سنین پایین صورت بگیرد. بسیاری از انحرافات به دلیل عیب انکسار است که به علت ضعیفی چشم و اختلاف دید دو چشم رخ میدهد که به کمک عینک در سنین پایین قابل اصلاح است.
افراد دیابتی در صورت عدم مراقبت دچار مشکلات چشمی میشوند
مدیر گروه بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص ارتباط دیابت و چشم، بیان داشت: دیابت یکی از بیماریهای متابولیکی است که بر روی همه اعضای بدن از جمله چشم تاثیر میگذارد و افرادی که دیابت دارند و یا والدین دیابتی داشتهاند و یا به صورت ارثی به دیابت دچار شدهاند در صورت عدم مراقبت دچار مشکلات چشمی میشوند.
وی بیان داشت: تشخیص به هنگام و معاینه در زمان مناسب که همان شش ماه یک بار است میتواند از آسب رسیدن به چشم جلوگیری کند؛ اما اگر این کنترل صورت نگیرد انتهای چشم می تواند خونریزی کند و فرد به نابینایی منتج شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: افرادی که پنج سال از ابتلای آنها به دیابت میگذرد حتما باید به صورت مرتب هر شش ماه یک بار توسط چشم پزشک یا متخصص چشم دیده شوند و افرادی که والدین به خصوص مادر دیابتی دارند باید هر ساله از نظر چشمی کنترل گردند.
یکی از علائم مشکلات انتهایی چشم در بیماران دیابتی ضعف بینایی است
دکتر هرویان بیان داشت: مشکلات انتهایی چشم در بیماران دیابتی دارای علائمی است از جمله این که افرادی که عینک میزنند دچار تغییرات ناگهانی عیب انکسار یا ضعیفی چشم میشوند و یا خونریزیهای کمی در انتهای چشم ایجاد شود که علامتی ندارد؛ اما چشم پزشک با چکاندن قطره و دیدن انتهای چشم این مشکل را تشخیص و درمان را انجام میدهد.
مدیر گروه بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: درمانها در صورت خونریزی با لیزر درمان میشود به نحوی که عروق نشت کرده را با لیزر ترمیم میکنند.