یکی از مشکلات دوران جنینی و نوزادی که باعث تولد نوزاد ناقص می شود نقص لوله عصبی است که در بیشتر موارد با مصرف فولیک اسید می توان از این نقص پیشگیری کرد.

 استفاده فولیک اسید  قبل از بارداری هم وقوع و هم عود نقص لوله عصبی را کاهش می دهد در نتیجه به همه خانم های سنین باروری که قصد حاملگی دارند توصیه به مصرف اسید فولیک می شود.

دانشیار گروه زنان و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار داشت: در مشاوره پیش بارداری در اولین ویزیت ضروری است که آموزش های لازم در خصوص مصرف اسید فولیک در پیشگیری از ایجاد نقص لوله عصبی به خانم ها داده شود.

دکتر معصومه میر تیموری خاطر نشان کرد: مطالعات نشان داده است که تجویز روزانه اسید فولیک به خانم های بدون سابقه تولد نوزاد دارای نقص لوله عصبی باعث می شود نقایص لوله عصبی به میزان 93 درصد و در خانم های دارای سابقه تولد نوزاد دارای نقص لوله عصبی تا  70 درصد کاهش یابد بنابراین اهمیت ضرورت استفاده از اسید فولیک آشکار است.

وی تصریح کرد: فولات  ویتامین B9 محلول در آب است، منابع فولات  در درجه اول در مواد غذایی مانند سبزیجات برگ دار، غلات و حبوبات، آووکادو، تخم مرغ، شیر، جگر گاو، کلم بروکلی و تخم آفتابگردان موجود است.با توجه به ضرورت استفاده از اسید فولیک بعضی از کشورها مواد غذایی خود را با فولات غنی سازی کرده اند از جمله کشور آمریکا که آرد، پاستا، نان و برنج را غنی سازی کرده اند که بوسیله این فرآیند روزانه163 میکروگرم فولات به مردم آمریکا می رسانند  در ایران نیز آرد و نان توسط اسید فولیک غنی سازی شده است.             

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه شروع اسید فولیک قبل از بارداری یا درسه ماهه اول است (یک ماه قبل  از بارداری و ادامه تا پایان سه ماهه اول) به خانم ها مورد تاکید است خاطر نشان کرد: توصیه می شود تمام خانم های متاهل سنین باروری حتی اگر قصد باردار شدن ندارند، روزانه اسید فولیک مصرف کنند چراکه سیستم عصبی مرکزی و سیستم قلبی عروقی در مراحل اولیه بارداری (هفته 6-8 بارداری ) تشکیل می شود بنابراین اگر خانمی بدون برنامه ریزی و ناخواسته باردار شده باشد، اولین  زمانی که بارداری وی تشخیص داده می شود، این سیستم ها تشکیل شده است و استفاده از اسید فولیک در آن زمان اثر محافظتی برای جلوگیری از بیماری های ناشی از دو سیستم فوق ندارد (26 روز بعد از بارداری لوله عصبی بسته می شود).

دکتر میر تیموری با بیان اینکه دوزاسید فولیک در خانم های باردار یا در سنین باروری با توجه به شرایط خود مادر و والدین متفاوت است تصریح کرد: برای استفاده از این دارو باید حتما از پزشک معالج مشورت گرفت.

وی  تاکید کرد: قبل از تجویز اسید فولیک باید کمبود ویتامین B12  رد شود چون تجویز اسید فولیک می تواند تاخیر تشخیص در کمبود ویتامین B12  و ناهنجاری های نورولوژیک یا هماتولوژیک ناشی از کمبود در ویتامین B12 پیشرفت کند.

دکتر میر تیموری خاطر نشان کرد: مصرف اسید فولیک اثر حفاظتی در برابر نقائص لوله عصبی  که به دنبال ناهنجاری های ناشی از افزایش دمای بدن مادر در سه ماهه اول بارداری (تب شدید مادر- استفاده از حمام سونا وعدم کنترل  قند خون سه ماهه اول) ایجاد شده است  را نمی گیرد.

وی گفت: مادرانی که یکی از مشکلات بعضی انواع شکاف لب یا شکاف کام، نقایص قلبی، نقص عضو نقایص سیستم  ادراری، هیدرو سفالی مادرزادی را دارند ( مشکلات در خود مادر یا یکی از والدین، فرزند قبلی، اقوام درجه اول و دوم) باید روزانه 1میلی گرم اسید فولیک در سه ماهه اول مصرف نمایند.

وی افزود: همه خانم هایی که داروی ضد تشنج و فولیک اسید با هم می خورند سطح  داروی ضد تشنج پایین می آید لذا باید مشورت نورولوژی جهت تنظیم دوزداروی ضد تشنج انجام شود.

دانشیار گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان تاکید کرد:  یک مسئله کلیدی برای جلوگیری از ایجاد نقص لوله عصبی  در خانم های دیابتی، کنترل مناسب قند قبل از بارداری است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image