عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، رعایت بهداشت و واکسیناسیون را از عوامل موثر در پیشگیری از ابتلا به بیماری هپاتیت B عنوان کرد.
دکتر لادن گشایشی در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه هپاتیت B یکی از بیماریهای واگیر و قابل انتقال است اظهار کرد: این بیماری از طریق استفاده مشترک از سرنگ آلوده، ارتباط جنسی پرخطر، انتقال از مادر به نوزاد در زمان تولد، تماس با ترشحات خونی بیمار و سوزن آلوده در مراکز درمانی از راه های انتقال این بیماری به شمار می رود.
وی افزود: ویروس هپاتیت B از طریق تماس نزدیک با فرد مبتلا منتقل می شود و این وقتی اتفاق می افتد که خون فرد مبتلا یا ترشحات خونی وارد شکافهای ظریف روی پوست یا وارد دهان یا چشم شود باید به این موضوع اشاره کرد که ویروس مدت زیادی در خارج بدن زنده می ماند بنابراین روی برخی از وسایل شخصی مانند روی تیغ یا مسواک فرد مبتلا وجود خواهد داشت.
عضو هیات علمی گروه گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه علائم هپاتیت B متفاوت است اظهار کرد: بعد از ابتلا برای اولین بار فرد دچار علائم حاد شبه آنفلانزا مانند تب، درد شکم، کاهش اشتها و تهوع و در بعضی موارد زردی پوست و چشم خواهد شد، در موارد شدید ابتلا، نارسایی کبد رخ می دهد که با زردی، اتساع شکم و ورم پاها و گیجی مشخص می شود و در مراحل پیشرفته بیمار احتیاج به پیوند کبد پیدا می کند.
دکتر گشایشی خاطر نشان کرد: برخی افراد در هنگام ابتلا هیچ علائمی ندارند که بیشتر در میان نوزادان و بچه ها رخ می دهد و ویروس در بدن برای سالها به صورت مزمن می ماند و امکان دارد در بزرگسالی علائم ظاهر شود.
وی افزود: نداشتن علائم به معنی در کنترل بودن ویروس نیست بلکه در بعضی موارد در مراحل پایانی تخریب کبد، علائم آشکار می شود .
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پیوند کبد انجام آزمایش را بهترین راه تشخیص این بیماری برشمرد و اظهار کرد: در موارد ابتلا حاد که بیشتر در بزرگسالان رخ می دهد معمولا احتیاج به درمان نیست زیرا سیستم ایمنی در اکثر موارد عفونت را کنترل و در مدت 6 ماه ویروس را از بدن حذف می کند اما در صورتی بیماری به شکل مزمن در آمده باشد از داروهای ضد ویروس استفاده می شود تا آسیب کبدی و شانس سرطان کبد کم شود.
دکتر لادن گشایشی خاطر نشان کرد: بیماران مبتلا به عفونت مزمن باید زیر نظر پزشک باشند و هر شش ماه نسبت به انجام سونوگرافی اقدام کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه هپاتیت B حاد و مزمن قابل سرایت به دیگران است به بیماران توصیه کرد: با همسر خود برای واکسینه شدن صحبت کنند،از مصرف مشترک تیغ و مسواک مشترک اجتناب شود ،زخمهای باز و بریدگی های بدن با باند پوشانده شود واز سوزن یا سرنگ مشترک استفاده نشود.
وی تاکید کرد: باید توجه داشت هپاتیت B با بوسیدن، ظروف غذای مشترک، عطسه، سرفه و شیردهی منتقل نمی شود.