عضو هیات علمی گروه بیماری های پوست دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تب خال اغلب در گوشه و کنار لبها تظاهر می کند اظهار کرد: مشخصه مهم این ضایعات دوره کوتاه مدت (7-10 روز) و عودهای دوره ای آن است و اغلب با افزایش عمر از شدت و تناوب عودها کاسته می شود و در نهایت به طور کامل خاموش می شود.
دکتر وحید مشایخی در گفتگو با وب دا، در خصوص نکاتی از تب خال که عامل ایجاد آن نوعی ویروس است، خاطر نشان کرد: تبخال به علت ویروسی از خانواده هرپس ها بوجود می آید و احتمال دارد افراد چندین بار این بیماری را در زندگی خود تجربه کنند.
وی افزود: تب خال اغلب در گوشه و کنار لبها تظاهر می کند این عفونت اغلب در دوران کودکی مشاهده می شود، احتمال دارد آلودگی اولیه با ویروس هرپس بدون علامت باشد یا به شکل زخمهای دهانی دردناک همراه تب و بدحالی عمومی دیده شود همچنین تب خال تناسلی نیز در بعضی افراد و در جوامع در حال توسعه و توسعه یافته شایع می باشد.
دکتر مشایخی با بیان اینکه پس از عفونت اولیه ویروس در اعصاب حسی منطقه به شکل نهفته باقی می ماند، اظهار داشت: این ویروس هر ازگاهی به دلایل مختلف و به شکل تب خال معمولی فعال می شود و در اطراف دهان تظاهر می کند مشخصه مهم این ضایعات دوره کوتاه مدت (7-10 روز) و عودهای دوره ای آن است و اغلب با افزایش عمر از شدت و تناوب عودها کاسته می شود و در نهایت به طور کامل خاموش می شود.
متخصص بیماریهای پوست با بیان نکاتی برای مبتلایان به شایعترین نوع تب خال یعنی تب خال ناحیه اطراف لبها که اغلب هنگام بیماری یا اضطراب بروز می کند، اذعان کرد: افرادی که عودهای بسیار مکرر تب خال را تجربه می کنند یا تب خال های وسیع و شدیدتر از معمول دارند لازم است توسط پزشک معاینه و راهنمایی شوند در بقیه موارد نیاز به اقدام خاصی نیست و فرد مبتلا کافی است در روزهای عود زخمها محل را بطور مکرر بشوید، بهداشت موضعی را رعایت فرماید و توجه داشته باشد که بیماری مسری است و می تواند از طریق تماس پوستی یا وسایل شخصی منتقل شود.
وی با اشاره به اینکه قرار گرفتن در معرض باد و آفتاب بهبودی تب خال را به تاخیر می اندازد اما کمپرس یخ می تواند به کاهش التهاب و ورم تب خال کمک کند، تصریح کرد: استفاده زودرس از کرم ضد ویروس آسیکلوویر (در مرحله احساس اولین علائم عود زخمها) در کنترل بیماری و کاهش ریزش ویروس از روی زخم موثر است و در نهایت ورزش، تغذیه مناسب و کاهش فشار عصبی و استرس در درمان و پیشگیری از تب خال موثرند.
دکتر مشایخی با تاکید بر اینکه ویروس هرپس نوع 1 و 2 در زمان زایمان می تواند به جنین انتقال یابد، خاطرنشان کرد: این ویروس می تواند به مغز و همه قسمت های بدن نوزاد به علت نداشتن سیستم ایمنی کامل گسترش یابد.
وی در ادامه افزود: امروزه حتی با استفاده از آنتی ویروسها پنج درصد نوزادان می میرند و باقی نیز از آسیب های مغزی رنج می برند بیشترین ریسک انتقال ویروس به نوزادان در زمانی است که مادر در دوره سوم بارداری به ویروس آلوده می شود مادران که مدت های طولانی این ویروس را داشته اند آنتی بادی آن را به جنین در هنگام بارداری انتقال می دهند و این آنتی بادی ها به حفاظت نوزاد از آلودگی کمک می کند.
متخصص بیماری های پوست همچنین اظهار داشت: اگر در روزهای نزدیک به زایمان نشانه یا علائمی از آلودگی فعال با ویروس در نواحی تناسلی دیده شود بهتر است زایمان از طریق سزارین صورت گیرد تا امکان انتقال ویروس از طریق کانال زایمان کمتر شود.
دکتر مشایخی به خانمی که برای اولین بار در دوران بارداری به این ویروس مبتلا می شود اشاره و بیان کرد: ریسک بالا(30تا 50 درصد) در انتقال ویروس به نوزاد در هنگام تولد وجود دارد زیرا فرصت انتقال ایمیونیتی و آنتی بادی های مادری به نوزاد وجود ندارد و از طرفی بیشترین حضور ویروس در شش ماه اول بعد از آلودگی به آن است که هنوز سیستم ایمنی بدن پاسخ کاملی به آن نداده است.