رییس مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آمبلیوپی یا تنبلی چشم را شایعترین علت كاهش بینائی در کودکان عنوان و اظهار کرد: شیوع این بیماری سه در هر 100 کودک است که در صورت درمان نشدن این عارضه تا بزرگسالی باقی می ماند.
دکتر ناصر شعیبی در گفتگو با وب دا، آمبلیوپی شایعترین علت اختلال بینائی یك چشمی در بچه ها، بالغین جوان و میانسال به شمار می رود خاطر نشان کرد: طی شش سال اول زندگی، سیستم بینایی خیلی سریع رشد و تكامل می یابد و ارتباطات پیچیده بین چشم و مغز ایجاد می شود لذا موفقیت در درمان آمبلیوپی به سن بیمار وابسته است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بسیاری از والدین به اشتباه امیدوارند كه تنبلی چشم فرزندشان تنها با عینك بهبود یابد تصریح کرد: عینك به تنهایی در درمان آمبلیوپی موثر نیست چشمی كه به كار گرفته نشود، گیرنده های مغزی كمتری را فعال می كند و لازم است این گیرنده های مغزی دوباره به كار گرفته شوند این امر از طریق بستن یك چشم و اصلاح عامل تنبلی چشم در سنین پایین انجام می شود.
دکتر شعیبی خاطر نشان کرد: تنبلی چشم كه ناشی از قرارگرفتن كدورت در مسیر بینائی است باید در چند ماه اول شروع كدورت در چشمها درمان شود و اگر تنبلی چشم ناشی از انحراف چشم باشد در صورتیكه درمان قبل از سه الی چهار سالگی انجام شود، موثرتر خواهد بود البته در بچه های بزرگتر هم ممكن است تا حدودی بینائی بهبود یابد.
وی با تاکید بر اینکه اگر درمان آمبلیوپی در اوایل دوران كودكی یعنی قبل از 7 سالگی انجام شود، خیلی موثرتر خواهد بود اظهار کرد: درمان آمبلیوپی، استفاده و كاركردن با چشمی است كه كاهش بینائی دارد.
بهترین زمان مناسب برای پوشاندن چشم
رییس مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با بیان اینکه بهتر است زمانی كه یكی از والدین فرصت دارد تا زمان كافی را با كودك بگذراند، پوشاندن چشم آغاز شود اظهار کرد: اغلب ساعات و روزهای اول پوشاندن چشم مشكلتر خواهد بود و كودك مجبور است چشم ضعیف تر را به كار گیرد و با احساس عدم شناخت و آگاهی از این تجربه جدید مقابله كند.
دکتر شعیبی با بیان اینکه هدف اولیه از پوشاندن چشم ها بدست آوردن بهترین و بیشترین بینائی است خاطر نشان کرد: در برخی از کودکان فقط با چند هفته پوشاندن چشم سالم، بهبودی حاصل می شود اما با این وجود در اكثر بچه های دیگر چند هفته تا چند سال لازم است عمل پوشاندن چشم سالم ادامه یابد.
وی افزود: به طور معمول در سن نه سالگی وضعیت بینائی كودكان ثابت می شود و پس از این زمان، دیگر نیازی به پوشاندن چشم نیست اما بهتر است معاینات منظم چشمی حداقل تا نه سالگی ادامه یابد.