ید یکی از ریز مغذی هایی است که در سلامت فرد تاثیر دارد به شکلی که در دوران بارداری، کمبود ید مادر باعث عقب ماندگی ذهنی جنین می شود.
دانشیار گروه غدد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا با بیان اینکه ید یکی از ترکیبات عالی در گروه ریز مغذی ها به شمار می رود اظهار کرد ؛کمبود ید در دوران بارداری روی مغز جنین تاثیر گذار است و باعث عقب ماندگی ذهنی و اختلال های حرکتی، کوتاه قدی و کر و لالی می شود.
دکتر نصرت قائمی با اشاره به اینکه کمبود ید در بزرگسالی باعث بیماری گواتر و کمبود هورمون تیروئید می شود، خاطر نشان کرد :هورمون تیروئید نقش مهمی در رشد مغزی یا جسمی کودکان دارد زیرا تا ماده اولیه هورمون تیروئید که همان ید است در بدن موجود نباشد این هورمون اساسی ساخته نمی شود.
این متخصص طب کودکان و فوق تخصص غدد درون ریز کودکان افزود: منابع دریایی به خصوص ماهی های آب های آزاد و شور دارای ید بیشتری نسبت به ماهی های پرورشی هستند.
دکتر قانعی با اشاره به اینکه از 25سال پیش وزارت بهداشت مکمل ید را به نمک اضافه کرد تا همگان از آن استفاده کنند، ابراز کرد :در بعضی کشورها این ریزمغذی به شیر و آرد اضافه شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: شاید کمبود ید بزرگسالان را کمتر اذیت کند، اما کمبود ید در کودکان خطر آفرین است از همین رو در نمک مصرفی مردم قرار داده شده است.
دکتر قائمی با اشاره به اجرای طرح تحقیقاتی انجام شده در سال 83 اظهار کرد: در این طرح مشخص شد که هر چه از عوارض کم کاری تیروئید از سنین پایین تر جلوگیری شود، اثرات کمتری را کمبود ید بر سلامت کودک باقی می گذارد.
وی با بیان اینکه ممکن است بعد از یک سال کمبود ید را جبران کرده باشید اما عقب ماندگی ذهنی کماکان تا پایان عمر پابرجا خواهد بود، ابراز کرد :بین روز سوم تا پنجم تولد نوزاد از پاشنه پای نوزاد سه تا پنج قطره خون گرفته می شود تا کمبود ید در ده روز اول که زمان طلایی برای جبران کمبود ید است، تشخیص داده شود.