پدیده آلودگی هوا به عنوان چهارمین عامل مرگ و میر در جهان معضلی عجین با زندگی در شهرهای بزرگ و صنعتی و تنفس هوای آلوده با سرب و انواع ذرات معلق به تجربه ای ناگزیر و هرروزه برای ساکنان این مناطق مبدل شده است.
به گزارش وب دا، وضعیت هوای در حالت هشدار، هوای ناسالم برای گروههای حساس' و عناوین مشابه تقریبا تیتر هر روز رسانه ها در کلانشهرها است. طبق آمار اعلامی سازمان محیط زیست شهرهای تهران، قم، تبریز، اصفهان، ارومیه، اهواز و مشهد همواره در ردیف آلوده ترین شهرهای ایران هستند.
میزان سرب و بارش اسیدی ناشی از فعالیت کارخانه ها، خودروها و وسایل دودزا در این کلانشهرها در حال افزایش است و بر اساس مطالعات صورت گرفته در دانشگاه علوم پزشکی تهران 10 درصد از مرگ و میرهای موجود در ایران بر اثر آلودگی هوا اتفاق می افتد.
در این میان شمار روزهای با هوای ناسالم و آلوده در کلانشهر مشهد ظرف سالهای اخیر رو به افزایش بوده است.
عوامل متعدد دیگری نیز در بروز آلودگی هوای مشهد موثر است که از جمله مهمترین آن می توان به رفت و آمد بی رویه وسایل نقلیه اشاره کرد که سهم عمده ای در ایجاد این معضل دارند.
29 دی ماه روز هوای پاک
مسئول برنامه محیط زیست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه 29 دی ماه روز هوای پاک با شعار (هوای پاک، مسئولان، مردم) نام گذاری شده است اظهار کرد: شعار روز هوای پاک بیانگر نقش و اهمیت مشارکت مردمی و همت مسئولان در کنترل آلودگی در کلان شهرها و جلوگیری از ایجاد کانون گردو غبار در نواحی مستعد است.
مهندس فرحزاد با بیان اینکه هوا، یکی از عوامل اساسی و مهم حیات تمام موجودات زنده اعم از انسان، حیوانات و نباتات است، خاطر نشان کرد: اهمیت استنشاق هوای پاک و توجه به آنچه از طریق تنفس وارد بدن می شود، روز به روز نمود بیشتری پیدا می کند، مشکلات مربوط به آلودگی هوا با توسعه صنایع و زندگی ماشینی روند افزایشی دارد.
وی با بیان اینکه عامل اصلی آلودگی هوا در شهر مشهد و دیگر شهرهای بزرگ ایران، افزایش بی رویه مصرف انرژی در کشور است، تصریح کرد: خودرو به عنوان یکی از عوامل اصلی مصرف انرژی و از عوامل اصلی آلودگی هوا است و همکاری مردم و مسئولین نقش به سزایی در کاهش آلودگی دارد.
در زمان آلودگی هوا شیوع سکته های قلبی افزایش پیدا می کند
دانشیار گروه قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اثرات آلودگی هوا بر بیماری های قلبی و عروقی تصریح کرد: در زمان آلودگی هوا شیوع سکته های قلبی افزایش پیدا می کند.
دکتر محسن موهبتی گفت: در بحث آلودگی هوا و ارتباط آن با بیماری های قلبی بررسی هایی انجام شده است که این ارتباط به چند دسته تقسیم می شود که شامل اثرات فوری آلودگی هوا بر بیماری های قلبی و عروقی، اثرات طولانی مدت و بروز بیماری های قلبی می باشد.
دکتر موهبتی با بیان اینکه پیشگیری مقدم بر درمان است، خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از بروز عوارض وظایف متعددی بر آحاد جامعه قرار دارد بنابراین در ابتدا باید مسئولین ،سیاست گذاری مناسبی در راستای پاکی هوا داشته باشند و در زمینه استفاده نکردن از وسایل نقلیه تک سرنشین و استفاده از وسایل نقلیه عمومی و دوچرخه فرهنگ سازی شوند.
وی افزود: مردم جامعه نیز باید وسایل شخصی خود را درون شهر استفاده نکنند تا به سیاست دولت و سلامت خود و فرزندان شان کمک نمایند باید بدانیم که دوچرخه سواری برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است.
دکتر موهبتی توصیه کرد: بیماران قلبی باید در تمام ایام چه روزهای آلودگی هوا چه روزهای هوای پاک از موادقندی و چربی کمتر استفاده نمایند اما مصرف مایعات در این روزها نیز بیشتر توصیه می شود که می تواند کمک کننده خوبی برای کنترل بیماری و پیشگیری از تشدید بیماری باشد.
کم هوشي کودکان و شيوع سرطان از آثار زيانبار آلودگي هوا
عضو مرکز تحقيقات سم شناسي دانشگاه علوم پزشکي مشهد کم هوشي کودکان و شيوع سرطان را از آثار زيانبار آلودگي هوا عنوان کرد .
دکتر رضا افشاري آلودگي هوا را مشکلي ناپيدا و در عين حال خطرناک دانست و اذعان کرد: آثار زيانبار اين ويژگي در درازمدت مشخص ميشود و به همين دليل افراد متوجه نميشوند آلودگی هوا چه عارضهاي برايشان ايجاد کرده اما بيماري بصورت مرموز پيشرفت ميکند.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد درباره اثرات درازمدت آلودگي هوا بر سلامت شهروندان افزود:اين که افراد پس از سالها مبتلا به تنگي نفس، سرطان، بيماري هاي قلبي،ريوي و تنفسي ميشوند، بخشي ناشي از مواد شيميايي در آلودگي هوا است که تنفس ميکنيم.
آلودگی هوا، احتمال افزایش سقط جنین را افزایش می دهد
دانشیار گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تاثیر آلودگی هوا بر سلامت دوران باروری و افزایش ناباروری اظهار داشت: آلودگی هوا، احتمال افزایش سقط های جنین را افزایش می دهد.
دکتر نفیسه ثقفی خاطر نشان کرد: گازهای سمی موجود در هوای آلوده که مهمترین و خطرناک ترین آن مونواکسیدکربن می باشد در سه ماه اول بارداری از جفت عبور می کند و در صورت شدت زیاد، سبب مسمومیت و سقط جنین می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: قدرت ترکیبی گاز مونواکسید کربن با هموگلوبین خون ۲۵۰ برابر بیشتر از اکسیژن بوده و با وارد شدن آن به خون؛ قدرت و میزان حمل اکسیژن به شدت کم و سبب مسمومیت فرد می شود این گاز برای بیماران قلبی ، سالمندان و زنان باردار بسیار خطرناک است .
دکتر ثقفی با بیان اینکه خطر سقط در زنان باردار در سه ماهه نخست بستگی به شدت مسمومیت با آلودگی هوا، شرایط سلامتی قلب، کبد و مقاومت بدنی مادر بستگی دارد، اظهار داشت: مادران باردار باید در طی حاملگی به خصوص در سه ماهه نخست در صورت امکان از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا خودداری نمایند.