شاخصترین پیشرفتهای حاصله در عرصه سلامت پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در ایران را می توان در ارتقای شاخصهای بهداشت و درمان و در نتیجه افزایش طول عمر ایرانیان جستجو کرد.

امید به زندگی در میان ایرانیان تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بطور میانگین 55 سال بود اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در طی چهار دهه اخیر امید به زندگی در میان ایرانیان افزایش چشمگیری یافته بطوری که برای مردان به 74 سال و در میان زنان به 78 سال رسیده است.

بی نیازی از پزشکان خارجی و تربیت نیروی انسانی کارآمد در حوزه های مختلف پزشکی و بهداشت و درمان، کاهش مرگ و میر مادران باردار، کاهش مرگ و میر نوزادان، مهار و کاهش بیماریهای واگیردار، پوشش فراگیر واکسیناسیون و کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای مختلف از جمله بیماران سوختگیها دستاوردهای مهمی هستند که طی 40 سال حیات پربرکت نظام جمهوری اسلامی در عرصه سلامت حاصل شده اند.

آمارها بیانگر آن است که گرچه در بخش پیشگیری از سوختگیها ایران با کاستیها و چالشهای مختلفی روبروست اما پیشرفتهای چشمگیری در درمان و زندگی بخشیدن به بیماران سوختگی و کاهش مرگ و میر آنان طی چند دهه گذشته در سطح کشور حاصل شده است.

هم اکنون افزون بر هزار تخت ویژه بیماران سوختگی در سطح کشور دایر است. طبق برنامه ریزیها تعداد تختهای سوختگی در کشور تا چند سال آینده به دو هزار و 500 دستگاه افزایش می یابد.

به گفته کارشناسان مرگ و میر بیماران سوختگی طی چند دهه گذشته در ایران روند نزولی داشته است. نگاهی به آمارهای پنج سال اخیر میزان مرگ و میر در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد که شمال شرق کشور را زیر پوشش دارد کاهش 50 درصدی مرگ و میر را در اینگونه بیماران نشانی می دهد.

بخش سوختگی بیمارستان امام رضا مشهد اکنون تنها مرکز پذیرش بیماران سوختگی در شمال شرق کشور به شمار می رود و علاوه بر مشهد و خراسان رضوی، استانهای همجوار و کشورهای مجاور را نیز زیر پوشش دارد.

بخش مراقبتهای ویژه سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد به لحاظ ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی در سطح کشور پیشگام است و تنها مرکز آموزش مراقبتهای ویژه سوختگی کشور نیز به شمار می رود.

کاهش فوت ناشی از سوختگی

مسئول درمانگاه سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد در این زمینه اظهار کرد: با وجود افزایش بیماران سوختگی پذیرش شده در این بیمارستان که تنها مرکز درمان سوختگی در شمال شرق کشور به شمار می رود شاهد کاهش مرگ و میر اینگونه بیماران طی چند دهه گذشته بوده ایم.

دکتر علی احمدآبادی افزود: بطور مثال با وجود افزایش 30 درصدی تعداد بیماران سوختگی بستری در بیمارستان امام رضا(ع) مشهد طی پنج سال اخیر میزان مرگ و میر بیماران سوختگی در این مرکز به میزان 50 درصد کاهش یافته است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر با تحول و بکارگیری روشهای جدید درمانی و تلاش همکاران، طول مدت اقامت بیماران بستری در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد از 20 به 12 روز کاهش یافته است.

این پزشک متخصص بیماریهای سوختگی گفت: از سوی دیگر با تلاشهای انجام شده سوختگیهای شدید در بیماران مراجعه کننده به این مرکز کاهش 45 درصدی داشته است. سوختگی شدید به مواردی اطلاق می شود که وسعت آن بالای 70 درصد است. در این نوع سوختگیها احتمال مرگ بیمار افزایش می یابد.

وی افزود: هم اینک هشت درصد از کل بیماران سوختگی پذیرش شده در تنها مرکز درمان سوختگی شمال شرق کشور دچار سوختگیهای بالای 90 درصد هستند وبا وجود کاهش آن همچنان میزان بالایی است. تا رسیدن به وضعیت مطلوب در این زمینه فاصله زیادی داریم.

دکتر احمدآبادی ادامه داد: مرگ و میر بیماران با سوختگیهای کمتر از 30 درصد در بیمارستان امام رضا(ع) مشهد به صفر رسیده در حالی که این رقم در سالهای گذشته بین چهار تا پنج درصد بود.

وی توجه به اقدامات پیشگیرانه، آموزش و اطلاع رسانی، رعایت اصول ایمنی و حفاظتی در مشاغل مختلف را از عوامل کاهش سوختگیهای شدید برشمرد.

پذیرش سالانه پنج هزار بیمار

رئیس بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد نیز گفت: بخش سوختگی این بیمارستان شمال شرق کشور شامل استانهای گلستان، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و بیماران برخی کشورهای همسایه نظیر افغانستان و عراق را زیر پوشش خدمات خود دارد.

دکتر سید حسن طاووسی افزود: سالانه پنج هزار بیمار ناشی از سوختگی به این بیمارستان مراجعه می کنند که از این تعداد 20 درصد بستری و 80 درصد به صورت سرپایی درمان می شوند.

وی ادامه داد: بخش مراقبتهای ویژه سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد به لحاظ ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی در سطح کشور پیشگام است و تاکنون به موفقیتهای بزرگی در درمان بیماران سوختگی دست یافته است.

فلوشیپ فوق تخصصی سوختگی و ترمیمی موفقیت درمان سوختگی در ایران را 70 درصد اعلام و بیان کرد: با استفاده از فناوریهای جدید درمانی و روشهای نوین جراحی موفقیت درمان در حال افزایش است.

وی به عوارض، تبعات و هزینه های درمان بیماران سوختگی نیز اشاره و بیان کرد: درمان هر درصد سوختگی بین 20 میلیون تا 50 میلیون ریال هزینه بردارد. در حالی میزان سوختگی در ایران هشت برابر میانگین جهانی است که 90 درصد موارد سوختگی قابل پیشگیری هستند. تحقق این مهم نیازمند اقدامات آموزشی و زیرساختی است.

دکتر طاووسی افزود: استفاده های غیراصولی از گاز شهری، استفاده از وسایل غیراستاندارد برای حمل مصالح ساختمانی، اتفاقات ناشی از آشپزخانه و در اختیار گذاشتن مواد آتش زا به افراد فاقد صلاحیت از جمله بی مبالاتیهای ناشی از نا آگاهی است که منجر به سوختگی می شوند.

وی ادامه داد: بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) با 100 تخت یکی از بهترین و استانداردترین واحدهای درمان سوختگی در ایران است.

رئیس بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) همچنین به راه اندازی بانک پوست در مشهد برای بیماران سوختگی اشاره و بیان کرد: در این بانک که با کمک افراد نیکوکار در یبمارستان امام رضا(ع) مشهد دایر شده پوست افرادی که دچار مرگ مغزی شده و اعضای بدن آنان اهدا شده نگهداری می شود. پوستهای ارسالی به بانک پوست برای سالها قابل نگهداری و استفاده است. در این بانک هشت هزارم تا 16 هزارم اینچ از لایه پوست در هر جای بدن برداشته و نگهداری می شود.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image