دانشیار گروه انکلوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: سرطان دهانه رحم جزء شایع ترین علت های مرگ و میر ناشی از سرطان در خانم ها به شمار می رود و سومین سرطان شایع زنان از جهت شیوع بعد از سرطان رحم و سرطان تخمدان است.
دکتر ملیحه حسن زاده مفرد در گفتگو با وب دا با بیان اینکه سرطان دهانه رحم تنها سرطان قابل پیشگیری است خاطر نشان کرد: این سرطان به دو روش اولیه و ثانویه قایل پیشگیری است که پیشگیری اولیه از طریق واکسیناسیون است، این سرطان در بیشتر موارد در ارتباط با ویروس HPV ایجاد می شود که در کشورهای توسعه یافته با برنامه های واکسیناسیون کنترل شده اما در کشورهای در حال توسعه هنوز خانمها درگیر این سرطان هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در بیشتر نقاط دنیا واکسن پیشگیری این سرطان در دسترس است تصریح کرد: برای پیشگیری از این بیماری در ایران واکسن چهار ظرفیتی در دسترس است که بر علیه ویروس HPV 16 , 18 که 70 درصد سرطان دهانه رحم با این دو ویروس ایجاد می شود و بر علیه ویروس 6 و 11 که علت 90 درصد زگیل های تناسلی است عمل می کند.
دکتر ملیحه حسن زاده با بیان اینکه واکسن پیشگیری از سرطان رحم از سنین 9 تا 26 سال تجویز می شود و زیر 15 سال بهترین سن واکسینه شدن است اظهار کرد: در سن 9 تا 14 سال دو دوز واکسن حد فاصل صفر و شش ماه تزریق می شود و لی از سن 14 سال به بالا تا 26 سال 3 دوز صفر، دو و شش ماه پس از اولین تزریق انجام می شود در سنین بین 26 تا 45 سال هم در سه دوز تزریق صورت می گیرد.
وی تاکید کرد: از طرف انجمن سرطان های زنان پیشنهاد تجویز واکسیناسیون برای سنین 11 و 12 سال بصورت ملی داده شده است.
دانشیار گروه انکلوژی زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در این بیماری پیشگیری و مراقبت های اولیه بهداشتی و برنامه های واکسیناسیون مهم است، با اقدامات بیماریابی و روش های تشخیصی که پزشکان باید با آن آشنا باشند بیماران در مراحل اولیه درمان می شوند.
دکتر حسن زاده با اشاره به اینکه سرطان دهانه رحم فاز طولانی مدت دارد اظهار کرد: در صورت پابرجا ماندن الودگی به ویروس HPV درمدت 15 تا 20 سال با پیشرفت ضایعات پیش سرطانی ،سرطان دهانه رحم ایجاد می شود، اگر بیماری در مراحل اولیه و پیش سرطانی تشخیص داده شود، سرطان ایجاد نخواهد شد.
وی با اشاره به پیشگیری ثانویه اظهار کرد: طی 15 تا 20 سال که ویروس تبدیل به سرطان می شود می توان با انجام غربالگری، ضایعات پیش سرطانی را تشخیص داد که از گذشته تا کنون روش های غربالگری مانند پاپ اسمیر انجام می شود.