سوم مارس ( 12 اسفند) از سوی سازمان بهداشت جهانی بعنوان روز شنوایی (Hearing Day) اعلام شده و هرسال برنامه های مختلفی برای افزایش آگاهی و اطلاع رسانی عمومی در مورد اهمیت شنوایی و سلامت آن انجام می شود و شعار امسال این روز" شنوایی خود را بررسی کنید" تعیین شده است.
عضو هیات علمی گروه شنوائی شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: شنوائی شناسی، مهمترین رشته مرتبط با ارزیابی های شنوایی و تعادل به شمار می رود و شنوایی شناسان در حوزه های مختلف ارزیابی شنوایی، وزوز گوش، پردازش های مرکزی شنوایی، سرگیجه و عدم تعادل ناشی از آسیب سیستم وستیبولار فعالیت می کنند.
دکتر صادق جعفر زاده خاطر نشان کرد: شنوایی شناسان در حال حاضر در سه حوزه غربالگری، تشخیص و توانبخشی شنوایی فعالیت و به بیماران خدمات ارائه می دهند.
وی با بیان اینکه فعالیت شنوایی شناسان در حوزه غربالگری بیشتر بر جلوگیری از آسیب های شنوایی و پیشگیری از معلولیت متمركز است خاطر نشان کرد: یكی از مهمترین فعالیت ها در این حیطه انجام غربالگری شنوایی است كه در سطوح مختلف ( نوزادان در زایشگاه ها، كودكان در مهد كودك ها و مدارس، بزرگسالان در مراكز صنعتی و كارخانجات و در مراكز نظامی و انتظامی) اجرا می شود.
عضو هیات علمی گروه شنوائی شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه شنوایی شناسان در تشخیصی و درمان ارتباط بسیار قوی با متخصصین گوش، حلق و بینی، اطفال، مغز و اعصاب، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی دارند تصریح کرد: در حال حاضر بیشتر موارد تشخیص در بیماری های گوش مبتنی بر ارزیابی های شنوایی شناسی است و این موضوع محدوده وسیعی را چه از لحاظ سنی (نوزاد تا کهنسال)، چه از لحاظ محل و شدت ضایعه ( از لاله گوش تا کورتکس شنوایی) و چه از لحاظ نوع مشکل (کم شنوایی، وزوز، بیش شنوایی، بدشنوایی، سرگیجه و عدم تعادل) در بر می گیرد.
دکتر جعفر زاده در خصوص فعالیت شنوایی شناسان در حوزه توانبخشی شنوایی اظهار کرد: توانبخشی در شنوایی شناسی به سه بخش اصلی توانبخشی شنوایی، توانبخشی وزوز و توانبخشی وستیبولار تقسیم می شود.
وی گفت: توانبخشی شنوایی بیشترشامل ارزیابی، تجویز و تنظیم وسایل كمك شنوایی، سمعک، ارزیابی عملکرد و تنظیم کاشت های شنوایی (کاشت حلزون، گوش میانی، سمعک های استخوانی، کاشت ساقه مغز شنوایی)، تربیت شنوایی کودکان و بزرگسالان، ارزیابی و درمان اختلالات پردازش شنوایی و كمك به سازگاری روانی - اجتماعی افراد كم شنوا و خانواده های آنهاست.
دکتر جعفر زاده با بیان اینکه در توانبخشی وزوز با استفاده از رویکردهای جدید و کار تیمی تلاش می شود تا فرد با وزوز سازگاری پیدا کند اظهار کرد: توانبخشی وستیبولار برای درمان بیمارانی است كه از سرگیجه و عدم تعادل رنج می برند و شامل حركات فیزیكی و مانورهای ویژه ای است كه از خاصیت تغییر پذیری سیستم اعصاب مركزی و سیستم وستیبولار گوش استفاده می كنند و سبب می شود كه اعصاب مركزی سیستم وستیبولار، ضایعه سیستم وستیبولار را جبران كنند که این فرایند به درمان سرگیجه و عدم تعادل ناشی از آسیب سیستم وستیبولار منتهی می شود.