استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مادران باردار باید در سه ماه اول و سوم بارداری از روزه داری پرهیز کنند، چراکه روزه داری در این شرایط برای سلامتی مادر مضر است.
دکتر مجید غیور مبرهن در گفتگو با وب دا با بیان اینکه هنگام گرسنگی طولانی مدت در بارداری آسیب جدی به مادر وارد می شود، گفت: روزه داری در همه ادیان وجود دارد اما اینکه چگونه روزه بگیریم که به سلامتی بیشتر بدن منجر شود اهمیت دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در مجموع اگر فردی روزه داری درستی داشته باشد ریسک بیماریهای قلبی و عروقی کاهش می یابد، تصریح کرد: در روزه داری نیاز متابولیک بدن 20 درصد کاهش می یابد؛ اما باید توجه کرد که در ساعات روزه داری نیاز بدن به ویتامین ها باید تامین شود و از سیزیجات، مواد لبنی و عسل و خرما و گوشت و مواد پروتئینی در وعده افطار استفاده شود.
مدیر گروه علوم و فنون نوین دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بانوان 10 تا 15 درصد نیاز به انرژی کمتری دارند، عنوان کرد: در ماه مبارک رمضان نیاز بدن بانوان به مواد غذایی 20 درصد کاهش می یابد بنابراین نباید برای نگرانی از گرسنگی پرخوری کنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه روزه داری برای بانوان شیرده در شش ماه اول تولد نوزاد اصلا سفارش نمی شود، ادامه داد: شش ماه تا یکسالگی و بعد از یک سالگی نیز توصیه می شود مادران شیرده اگر به قیمت روزه داری، شیر کمتری به فرزند خود می دهند نباید روزه بگیرند.
دکتر غیور مبرهن با اشاره به اینکه بانوان شیرده 800 کیلو کالری بیشتر از سایرین نیاز به کالری دارند، تصریح کرد: در خصوص سلامتی روزه اولی ها نیز تامین ویتامین های بدن برای این قشر از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ بنابراین اگر روزه اولی ها از حیث ویتامین کمبود دارند نباید روزه بگیرند ، خانواده ها باید هشیار باشند که چاقی و لاغری فرزندشان ارتباطی با میزان ویتامین در بدن وی ندارد و شاید یک دختر یا پسر نوجوان با وزن بالا به دلیل کمبود ویتامین توانایی روزه گرفتن را نداشته باشند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه کمبود ویتامین در نوجوانان و کودکان را می توان در افت تحصیلی، سالم نبودن ناخن ها، مو و پرخاشگری و عدم تمرکز آنها جستجو کرد، اظهار کرد: 86 درصد از نوجوانان در استان خراسان، کمبود ویتامین D3 دارند و بسیاری از این افراد با کمبود زینک، مس، آهن روبرو هستند که کمبود این املاح می تواند آسیب جدی به سلامتی آنها وارد کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه برای روزه داری عموم مردم توصیه می شود که از مصرف مواد قندی صنعتی پرهیز کنند و نوشابه گاز دار در دو وعده افطار و سحر میل نکنند، ابراز کرد: توصیه می شود در وعده افطار خرما و عسل مصرف شود و از نوشیدنی ولرمی که با عسل کمی شیرین شده برای رفع تشنگی استفاده کنند.
وی گفت: بیماران دیابتی به خصوص بیمارانی که قند خون آنها کنترل نشده است و به خاطر قند خون بالا بستری شدند و یا به خاطر افت قند خون به کما رفتند به هیچ وجه نباید روزه بگیرند ، علاوه براین بیماران مبتلا به میگرن در زمان روزه داری ممکن است حمله های میگرنی آنها تشدید شود بنابراین توصیه می شود از روزه داری پرهیز کنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه یکی از دلایل سردردهای روزه داران به دلیل کمبود مایعات در بدن است، از همین رو توصیه می شود در فاصله افطار تا سحر از نوشیدنی ها و مایعات استفاده کنند، تصریح کرد: کسانی که به خاطر کمتر مصرف کردن چای و کافئین نیز دچار سردرد می شوند باید قبل از ماه رمضان خود را به مصرف چای کمرنگ عادت دهند و یا در فاصله افطار وسحر نیاز بدن خود را به کافئین برطرف کنند.
متخصص تغذیه با اشاره به اینکه افرادی که قند خون بالای 300 دارند نه تنها نباید روزه بگیرند بلکه ورزش سنگین نیز برای این افراد مناسب نیست، عنوان کرد: در شهر مشهد 33 درصد فشار خون بالا دارند و یک سوم افراد نیز از بیماری خود اطلاع ندارند؛ بنابراین بیماران فشار خون بالا و دیابتی باید روزه داری خود را معطوف به نظر پزشک قرار دهند.
دکتر غیور مبرهن با تاکید براینکه به زبان ساده می توان گفت که افطار در نقش صبحانه فرد است، سحر در وعده ناهار و شام هم در وعده خودش محاسبه می شود، ابراز کرد: افطاری باید در حد صبحانه سبک باشد و مواد پروتئینی نیز در وعده سحری گنجانده شود و شام به نحوی مصرف شود که قبل از خواب هضم شده و فرد برای صرف سحری میل به غذا داشته باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه سبزی ها و میوه ها در حکم سدی برای حفظ اب در بدن فرد روزه دار هستند، عنوان کرد: سبزیجات و میوه ها تا 8 ساعت می توانند آب را در بدن حفظ کنند بنابراین مصرف این ماده غذایی می تواند در رفع تشنگی افراد روزه دار موثر باشد.