از بالای پشت بام کلینیک ویژهی 4 طبقهی سیدی که به اطراف نگاه کنی، نزدیکترین ساختمان درمانی، در خط مستقیم، شاید دست کم 5 کیلومتر با این مرکز درمانی پیشرفته، فاصله داشته باشد.
احداث این کلینیک در کنار 13 مرکز درمانی دیگر در حوزهی استحفاظی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در راستای اجرای سیاستهای کلی حوزهی سلامت که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ گردیده و نیز در جهت عملیاتی کردن برنامهی تحول نظام سلامت که با محوریت عدالت و بهرهمندی همهی شهروندان از خدمات ارزان بهداشتی و درمانی طراحی گردیده، در اوایل سال 93 آغاز شده و در شهریور ماه 1397 با حضور وزیر وقت، دکتر حسن قاضیزاده هاشمی، به بهرهبرداری رسیده است.
وقتی برای بازدید از این مرکز درمانی بزرگ به منطقهی سیدی رفتم، واقعا از این همه هزینهای که توسط وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای رفاه و آسایش مردم محروم این منطقه صرف شده، شگفتزده شدم.
به گفتهی رئیس هیأت مدیرهی کلینیک ویژهی تخصصی و فوق تخصصی مستقل سیدی، در این کلینیک تا کنون از سوی دانشگاه 10 میلیارد تومان هزینه شده و با تکمیل قسمتهای مختلف پیراپزشکی در هفتههای آینده، احتمالا هزینههای انجام شده به بالای 15 میلیارد تومان بالغ خواهد شد.
آری، وقتی با رئیس هیأت مدیرهی کلینیک در پشت بام بلند این ساختمان ایستاده بودیم و در بارهی منطقهی جغرافیایی تأسیس این مرکز درمانی گفتگو میکردیم، به عظمت کاری که در تأسیس این مرکز درمانی صورت گرفته پی بردم و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد را در دل تحسین کردم که به مدد نگاه محرومزدایی نظام جمهوری اسلامی و سیاستهای بخش بهداشت و درمان کشور که عدالتمحوری را اولویت اول خود قرار داده، چنین خدمات ارزندهای را برای مردم محروم منطقه، برقرار ساخته است.
جایی برای اطمینان و آسودگی بهداشتی و درمانی محرومین
رئیس کلینیک ویژهی فوق تخصصی مستقل سیدی به وبدا میگوید: این پروژه پس از انجام مطالعات مختلف فنی و کارشناسی اجرایی شده است. این منطقه حدود 200 هزار نفر جمعیت را در خود جای داده و تا کنون از داشتن امکانات تخصصی درمانی محروم و به دور بوده است.
جواد جهانی مهر میافزاید: تا پیش از افتتاح این مجموعهی درمانی تخصصی بزرگ، مردم منطقه یا شهرستانهای اطراف که برای درمان بیمارشان راهی مشهد مقدس میشدند مجبور بودند به مناطق مرکزی مشهد بروند و پس از گذر از ترافیک سنگین این مناطق، مدتها در پیچ و خم اداری نوبت و انتظار بخشهای مختلف درمانگاهی سرگردان شوند.
وی اظهار میدارد: اکنون و با تأسیس این کلینیک ویژه که در زیربنای 4 هزار متر مربع در چهار طبقه ساخته شده، بسیاری از نیازهای بهداشتی و درمانی ساکنین این مناطق و زائران و مسافران جنوب و شرق خراسان رضوی، به راحتترین شکل ممکن، پاسخگویی میشود.
کلینیک ویژهی تخصصی و فوق تخصصی مستقل سیدی با بهترین و بهروز ترین امکانات درمانی مجهز گردیده و تمام خدمات پیشگیری، درمان و حتی مشاوره و آموزش در آن پیشبینی شده است.
این کلینیک ویژه شامل درمانگاه عمومی، داخلی، ارتوپدی، اورولوژی، هماتولوژی، نورولوژی، قلب، اطفال، زنان، روانپزشکی، جراحی عمومی، پوست، تغذیه و گوارش میباشد و علاوه بر اینها آزمایشگاه مجهز و اکوکاردیوگرافی نیز در آن تدارک دیده شده است.
رئیس این مرکز درمانی میگوید: این کلینیک به خاطر قرار گرفتن در رینگ محاطی جنوب – شرق مشهد مقدس، از دورترین مناطق حاشیهای جنوب شهر تا حاشیهی بزرگراه قوچان و از شهرهای جنوبی و شرقی مشهد تا استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان و یزد، نیازهای درمانی بیماران و مسافران را پوشش میدهد و بیماران و خانوادههایشان بدون ورود به محیط پر ترافیک و پر آسیب مناطق مرکزی مشهد، میتوانند در همین مرکز مورد درمان قرار گرفته و در همان روزی که به مشهد آمدهاند به شهرستانها یا محلهای سکونتشان بازگردند.
جهانی مهر تأکید میکند: از نظر تأمین نیروی انسانی متخصص و پزشکان در ردههای فوق تخصصی هیچ مشکلی نداریم و به محض تقاضای مردم، تمام تخصصهای مورد نیاز را تأمین میکنیم.
وی با بیان اینکه ویزیت بیماران در کلینیکهای ویژه بر اساس تعرفههای دولتی و یارانهای صورت میگیرد گفت: شاید در کل منطقهی خاورمیانه نتوان مراکز درمانی را سراغ گرفت که پزشکان متخصص و فوق متخصص، با 5 هزار تومان یا شش هزار تومان بیمار را ویزیت کنند و هزینههای آزمایشگاهی و رادیوگرافی و سایر هزینهها با تعرفههای حداقلی، امکانپذیر باشد. در حالی که همین خدمات در بیرون از مراکز دولتی، در بخش ویزیت نزدیک به 10 برابر و در سایر بخشها نیز با اختلاف فاحش به بیماران ارائه میشود.
ارائه خدمات دندانپزشکی، رادیولوژی، فیزیوتراپی، آندوسکوپی و کلونوسکوپی
گسترش امکانات بهداشتی و درمانی در سراسر مشهد مقدس توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد برنامهریزی شده و کلینیک سیدی یکی از مراکزی است که در راستای محرومیتزدایی بهداشتی درمانی، احداث و تأسیس شده است.
در طبقهی همکف این کلینیک، دو مرکز تخصصی تصویربرداری و آزمایشگاه دایر شده است که تجهیزات مدرن دارد و هیچ کسر و کمبودی نسبت به سایر مناطق شهر در آن دیده نمیشود و به زودی، بهرهبرداری میشود.
همچنین خدمات اندوسکوپی و کلونوسکوپی که این روزها با توجه به بیماریهای داخلی و گوارشی، بسیار مورد نیاز بیماران است در این کلینیک به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری شدن، در کوتاهترین زمان ممکن ارائه میشود.
به گفتهی رئیس این کلینیک، حتی بخشهایی مانند دندانپزشکی که قرار است با همکاری بخش غیر دولتی راهاندازی شود با تعرفهی دولتی ارائهی خدمت میکند و هزینهها توسط دانشگاه تأمین خواهد شد.
جهانی مهر میگوید، برای راهاندازی اندوسکوپی و رادیولوژی منتظر تجهیزات هستیم که قرار است در هفتههای آینده، به طور کامل ارسال و نصب گردد و از اول تابستان، بتوانیم خدمات کامل را به بیماران عزیز ارائه دهیم.
وی همچنین از بخشهایی مانند فیزیوتراپی، شنواییسنجی و مشاوره و آموزشهای پیشگیرانه یاد میکند که قسمتهایی از آنها هماکنون فعال هستند و بقیهی قسمتها نیز در یکی دو ماه آینده، فعال خواهد شد.
سیستمهای برق، آب، برودتی، حرارتی، امکانات ساختمانی، دربهای مناسبسازی شده برای کمتوانان جسمی، ساختمان ضد زلزله و مقاوم در برابر حوادث، سیستمهای اعلام حریق، تأسیسات آتشنشانی، سیستمهای پیشرفتهی تهویهی هوا و تمام تجهیزات محیطی و فنی برای اتاقهای معاینه و انتظار، از دیگر محسنات و مزایایی است که هیأت مدیرهی کلینیک ویژهی مستقل سیدی، برای پذیرایی از بیمارانی که این مرکز را برای درمان خود انتخاب میکنند مهیا کرده است.
اتاق احیا و تجهیزات کامل برای بیماران اورژانسی
این مرکز به یک اتاق احیا با تجهیزات کامل مجهز است که در صورت حضور و پذیرش بیمار اورژانسی ایست قلبی، بلافاصله، این امکانات در اختیار پزشکان باشد و از حاد شدن شرایط بیمار تا رسیدن به یک مرکز درمانی بستری، پیشگیری به عمل آید.
همچنین، از آنجا که برنامههای دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر اساس رهنمودهای سیاستهای کلی سلامت، بر پیشگیری استوار شده، بخشی از ساختمان در اختیار یک مؤسسهی مردم نهاد خیریه که از استانداری مجوز فعالیت گرفته و در زمینه سلامت بانوان فعالیت دارد قرار گرفته تا برای بانوان منطقه، خدمات مشاورهای و آموزشی در کلیهی امور سلامت زنان را به صورت رایگان ارائه کند.
این امکانات تخصصی در حالی در این کلینیک راهاندازی شده که در تمام بلوار بزرگ صبا تنها یک متخصص زنان وجود دارد در حالی که در این کلینیک 5 پزشک فوق تخصص در شیفت عصر آمادهی خدمت به مردم میباشند و به گفتهی مدیر این مرکز، همکاران وی در تلاش هستند تا امکان حضور پزشکان فوق تخصص در شیفت صبح را نیز فراهم کنند که بزودی میسر خواهد شد.
جهانی مهر میگوید: در برنامهی توسعهی کلینیک سیدی که در حد فاصل صبای غربی 11 و 13 قرار گرفته، اتاق عمل و تخت بستری هم در نظر گرفتهایم که بتوانیم جراحیهای ساده و سرپایی را در همین مرکز انجام دهیم و مراجعین برای دریافت این خدمات نیازی به رفتن به نقاط مرکزی شهر نداشته باشند.
اجرای نظام ارجاع در سطوح تخصصی در کلینیک سیدی
وی یکی از اهداف تأسیس این کلینیک بزرگ و مجهز را اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده در این منطقه و جنوب استان ذکر میکند و میافزاید: بر اساس برنامهها ما مجری سطح دو و سهی نظام ارجاع هستیم که فاز تخصصی میباشد و مقدمات اجرای این طرح که از تیرماه آغاز میشود را نیز آماده کردهایم.
وی تأکید میکند: نظام سلامت، حاکمیتی است و تولیت این نظام ایجاب میکند که خدمات تخصصی در دسترس همهی شهروندان قرار گیرد و علاوه بر این، در برنامههای درازمدت پدافند غیر عامل نیز مراکز مطمئن و مجهز درمانی باید در تمام نقاط شهر در دسترس مردم قرار داشته باشد.
وی با اشاره به استقبال بسیار خوب مردم منطقه از این مرکز درمانی میگوید: در شش ماهی که از آغاز کار کلینیک میگذرد تعداد مراجعین ماهانهی ما از 200 مورد به 2 هزار نفر رسیده و به عبارتی در پایان سال 97 تعداد مراجعات ما نسبت به آغاز فعالیت، 10 برابر شده است.
وی تصریح میکند: اگر مراجعین و متقاضیان بیشتری داشته باشیم و تقاضای تخصصهای دیگری هم داشته باشند در کمترین زمان ممکن، این خدمات در اختیارشان قرار میگیرد و پزشکان متخصص تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با افتخار در این مراکز خدمت میکنند.
در صورت بالا رفتن تقاضای مردم، داروخانه هم تأسیس میشود
وی همچنین به راهاندازی داروخانهی دولتی در این مرکز اشاره میکند و میگوید: وقتی تعداد بیماران از یک سقف معین عبور کند و نیاز مردم به خدمات دارویی افزایش یابد قطعا دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تقاضای تأسیس داروخانه در این مرکز توافق میکند و این مرکز نیز کارش را آغاز میکند که در آن علاوه بر خدمات دارویی سطح عادی، خدمات خاص داروهای سهمیهای و یا کمیاب با تعرفهی دولتی در اختیار بیماران قرار میگیرد.
وی در بخش دیگری از گفتگو با وبدا به تأسیس دو مرکز پیشگیری از دیابت و فشارخون در این کلینیک اشاره میکند که به گفتهی وی در هفتههای آینده کارشان را آغاز میکنند تا امر پیشگیری نیز در این مرکز، مورد اهتمام بیشتری قرار گیرد.
وی با بیان اینکه هنوز برای ارزیابی تحلیلی شاخصهای بهداشت و درمان منطقه، زمان بیشتری باید بگذرد میگوید: در ارزیابیهای اولیه مشخص شده که در حوزههای ارتوپدی، اطفال، زنان و قلب، مراجعات بیشتر است و البته 50 درصد بیمارانی که به این کلینیک مراجعه میکنند با بیماریهای دیابت و فشارخون دست به گریبان هستند.
رایزنی با نهادهای اجتماعی برای هماهنگی و اطلاعرسانی در منطقه
جهانی مهر با یادآوری اینکه در حال حاضر 10 درصد جمعیت منطقه با این مرکز آشنایی دارند میگوید زمانی که این جمعیت به 70 درصد ارتقا پیدا کند میتوان شاخصهای سلامت را در منطقه ترسیم کرد و بر اساس آن، برنامههای وسیعتری در نظر گرفت.
وی میگوید برای اطلاعرسانی و آگاهسازی مردم منطقه، رایزنیهایی با سپاه امام رضا، بسیج منطقه، شهرداری و سمنها در حال انجام است که در هفتههای آینده، نتایج آن آشکار خواهد شد. کلینیک آموزش سلامت نیز در هفتههای آینده راهاندازی میشود تا کار پیشگیری از بیماریهای غیر واگیردار در کنار غربالگری و میز خدمت سلامت نیز راهاندازی شود.
رئیس کلینیک مستقل سیدی تأکید میکند: مردم و مراجعین در حال حاضر، از این موضوع رضایت دارند که در این کلینیک، استادان دانشگاه و پزشکان فوق تخصص در یک فضای غیر آموزشی، مستقیما به بیمار خدمات درمانی ارائه میکنند و امیدواریم که در هفتههای پیش رو، تمام بخشهای کلینیک را فعال کنیم تا یک مجموعهی درمانی مجهز، پیشرفته، فوق تخصصی و دارای خدمات پیراپزشکی کامل را به مردم عزیز منطقه ارائه کنیم.