مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: محصولات ارگانیک، ظاهر خوبی ممکن است نداشته باشند و خال و لک یا کرمخوردگی داشته باشند اما مطمئنا سم به آنها نخورده است.
دکتر محسن نعمتی در گفتگو با وبدا افزود: تبلیغات وسیعی که در زمینهی محصولات ارگانیک در بازار صورت میگیرد باید با تأمل بیشتری مورد بررسی قرار گیرد زیرا محصول ارگانیک فقط در گلخانه با شرایط ویژه قابل پرورش است ولی در مزرعه و در فضای آزاد، پرورش محصول بدون سم، امکان ندارد و اگر چنین محصولی تولید شود، میوه، نه قیافه و ظاهر خوبی دارد و نه شکل فیزیکی آن عادی است چون احتمالا به خاطر آفتها، کج و کوله میشود.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد از مردم خواست با دقت و احتیاط بیشتری نسبت به تبلیغات در مورد محصولات ارگانیک، تصمیم به خرید بگیرند زیرا محصولات ارگانیک، معمولا قیافه و ظاهر خوبی ندارند چون از سم برای دفع آفات آنها استفاده نمیشود و در نتیجه، آفتها بر آنها تأثیر میگذارند.
این دانشآموختهی تخصصی تغذیه در بارهی تراریختهها گفت: هنوز هیچ تحقیق آیندهنگر جامع و درازمدتی در خصوص تأثیر تراریختهها بر بدن افراد در هیچ جای دنیا انجام نشده، زیرا این تحقیقات بسیار درازمدت و هزینهبر هستند و مثلا بعد از بیست یا سی سال، نتایج آنها معلوم میشود.
وی ادامه داد: بنا بر این در بارهی تأثیرات خوب یا بد این گونه محصولات بر بدن افراد، نمیتوان به صراحت اظهار نظر داشت چون چنین اظهار نظری، مبتنی بر حقایق و شواهد علمی نیست.
دکتر نعمتی همچنین گفت: در دنیای امروز با افزایش جمعیت و کاهش مواد غذایی، ناچار از اصلاح ژنتیکی محصولات غذایی هستیم زیرا در بسیاری کشورهای جهان، قحطی و جنگ و گرسنگی وجود دارد و خیلی از مردم دنیا نمیتوانند به اندازهی کافی غذا دریافت کنند.
وی خاطر نشان کرد: اینکه اصلاح ژنتیکی را به کلی بد یا خوب بدانیم، یک برآورد سطحی و غیر علمی است زیرا باید منظور از اصلاح ژنتیکی کاملا روشن باشد و این اصطلاح و انجام هر اصلاح در مورد هر محصول باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد و سپس در بارهی آن اظهار نظر شود.
وی ادامه داد: مثلا اگر بتوانیم اصلاح ژنتیکی گندم یا برنج را به گونهای انجام دهیم که گونههای پرمحصول، کمآب یا باصرفهتری تولید کنیم در جهت رشد اقتصاد ملی و توسعهی امنیت غذایی برای مردم است ولی اگر قرار باشد اصلاح ژنتیکی به معنای تغییر ساختار ژنتیک باشد نمیتوان به صراحت گفت که این تغییر ساختار ژنتیکی، برای بدن مفید یا مضر است بلکه در هر مورد باید به دقت مورد آزمون و تحقیق میدانی قرار گیرد.