بیمارستان ابن سینا، بزرگترین بیمارستان روان شمال شرق کشور است ، از همین رو از نقاط مختلف کشور همانند استان سیستان و بلوچستان، گلستان ، سمنان، خراسان شمالی و جنوبی بیماران به این مرکز درمانی مراجعه می کنند.
مدیر بیمارستان ابن سینا و حجازی در گفتگو با وب دا، با اشاره به اینکه بیمارستان و مرکز آموزشی ابن سینا فعالیت خود را در سال 1359 تحت عنوان مرکز جامع روانی در محلی واقع در خیابان احمد آباد مشهد آغاز کرد، گفت: پس از گذشت مدت اندکی این مرکز به مکانی دیگر واقع در میدان فردوسی مشهد انتقال یافت و تحت عنوان بیمارستان رازی فعالیت خود را ادامه داد و در سال 1367 بیمارستان رازی تغییر مکان داد و در محل جدید که همان محل کنونی است مستقر شد.
دکتر محمد رضا مهری با اشاره به اینکه در سال 1379 مرکز بهداشت روانی و روانپزشکی شفا که یکی از بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود منحل شد و کلیه وظایف آن به بیمارستان ابن سینا محول شد، ادامه داد: بیمارستان دکتر حجازی که در سال 1328 به همت دکتر حجازی تاسیس شده و به صورت وقف در اختیار بیماران روان قرار گرفته بود؛ تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت.
وی با بیان اینکه بیمارستان ابن سینا در زمینی به مساحت 14 هکتار بنا شده است که به دلیل ماهیت تعریف شده آن تنها دو ساختمان بالای 2 طبقه دارد و الباقی همگی به صورت سوله و ساختمان یک طبقه می باشد، ابراز کرد: با توجه به نوع بافت بیمارستان روان که طبقاتی نباید باشند مکان بیمارستان هم به این شکل ساخته شده است.
حضور بیش از ظرفیت بیماران در برخی از فصول سال
دکتر مهری با اشاره به اینکه شکل ساختمان بیمارستان، نوع خدمت رسانی سیستم را دچار مشکل می کند و بیمارستان را نیازمند نیروی بیشتری می کند ولی از جهت ایمنی برای بیماران مناسب است، عنوان کرد: بعضی از فصول سال مراجعه بیماران روان افزایش می یابد و بدین منظور تخت های پشتیبان فعال می شود علت این موضوع هم این است که بیمارستان ابن سینا، بزرگترین بیمارستان روان شمال شرق کشور است و از نقاط مختلف بیماران به این مرکز درمانی مراجعه می کنند.
ضریب اشغال 86 درصدی تخت های بیمارستانی
مدیر بیمارستان ابن سینا با بیان اینکه در 17 بخش با 540 تخت فعال و ضریب اشغال 86.44 و بیمارستان دکتر حجازی با 4 بخش و360 تخت فعال با ضریب اشغال 85.11 به بیماران خدمت رسانی می شود، افزود: ساختمان پاراکلینیک بیمارستان در دو طبقه و دارای واحدهای سی تی اسکن ، رادیولوژی، آزمایشگاه، دندان پزشکی است و با هزینه بالغ بر 10 میلیارد ریال از سال 88 تا 89 به همت خیرین و دانشگاه علوم پزشکی به اتمام رسیده است.
وی گفت: در بخش حاد اورژانس زنان و مردان، بیماران ابتدای ورود در آنجا بستری می شوند و پس از ثابت شدن وضعیت، بیمار به بخش های مختلف اعزام می شود.
مدیر بیمارستان ابن سینا و حجازی با بیان اینکه دو گروه روانپزشک در این مرکز فعالیت می کنند که بخشی از آنها اعضای هیات علمی و بخشی صرفا برای بحث درمان بیماریها به این مرکز مراجعه می کنند، تصریح کرد: بخش های بیمارستان ابن سینا شامل بخش مردان، بخش جانبازان، سالمندان، اطفال، ترک سوء مصرف مواد، بخش آموزشی است و در مجموع در بیمارستان ابن سینا و دکتر حجازی 63 پزشک شاغل هستند که در تخصص های روان پزشکی، روانشناسی، روانپزشکی اطفال، مغز واعصاب، پزشک عمومی، دندان پزشکی، داروسازی، آسیب شناسی مشغول به خدمت هستند.
شناسایی و درمان بیماران مبتلا به اختلال خواب در کلینیک خواب
وی عنوان کرد: کلینیک خواب بیمارستان توسط مختصصین اعصاب و روان تحت پوشش قرار داده می شود و در کلینیک ویژه نیز هر نوع بیماری با تشخیص خودش و یا پزشکان نیاز به درمان داشته باشد جز مخاطبان ما است.
دکتر مهری با اشاره به اینکه معمولا بیماران اورژانسی توسط اورژانس 115 ، اورژانس اجتماعی یا نیروی انتظامی به این مرکز ارجاع می شوند که دچار اختلالات پرخاشگری، دو قطبی و سایکوتیک هستند، ابراز کرد: کسانی که به کلینیک مراجعه می کنند، بیشتر اختلالاتی مانند افسردگی و وسواس دارند. بعضی از بیماران هم متهم هستند که تحت الحفظ می آیند؛ علاوه براین کسانی که اختلالات خواب دارند یک شبانه روزاینجا می خوابند از آنها تست خواب گرفته می شود و براساس تست ها مشخص می شود نیاز به چه نوع درمانی دارند.
فعالیت کلینیک گفتار درمانی در مرکز ابن سینا
مدیر بیمارستان ابن سینا با بیان اینکه در بخش گفتار درمانی معمولا بیماران در سن اطفال هستند که تحت درمان سرپایی قرار می گیرند، بیان کرد: بخش الکترو شوک به منظور درمان تحریکی مغز برای بیمارانی که به هر دلیلی دچار آسیب حاد شدند و نیازمند شوک هستند ، استفاده می شود.
دکتر مهری با اشاره به اینکه ویزیت بیماران در منزل بخشی از روانپزشکی جامعه نگر است، افزود: هدف از روان پزشکی جامعه نگر ارائه خدمات بهداشت روان در سطح جامعه و در نتیجه دسترسی آسانتر بیماران به خدمات بهداشت روان و صرف هزینه کمتر و صرفه جویی در وقت است.
وی گفت: طرح ویزیت در منزل آن دسته از بیماران اسکیزوفرن، اسکیزوافکتیو و اختلال دو قطبی ساکن در مشهد را در بر می گیرد که به دلایل مختلف از جمله عدم همکاری ، شدت بیماری، مشکلات اقتصادی و غیره امکان مراجعه مستقیم به مراکز درمانی را جهت پیگیری ندارند؛ خدمات رایگان به بیماران در ویزیت خانگی انجام می شود که هفته ای دو تا سه روز این اقدام انجام می شود.
مدیر بیمارستان ابن سینا بیان کرد: خدمات درمانی برای بیماران سرپایی شامل روان درمانی فردی با رویکردهای تحلیل شناختی – رفتاری، مجموعه تست های مورد استفاده برای ارزیابی هوش، مجموعه تست های مورد استفاده برای ارزیابی شخصیت، خانواده درمانی، زوج درمانی و درمان زناشویی، درمان اختلالات گفتار، زبان و تکلم و ارتباط کلامی ، خدمات ارزیابی زبان، گفتار یا صدا و یا پردازش شنیداری، گروه درمانی با رویکرد تحلیلی شناختی،رفتاری انجام می شود.
فعالیت کلینیک های ویژه در مرکز روانپزشکی ابن سینا
وی با اشاره به اینکه درمانگاه های تخصصی در شیفت صبح و کلینیک ویژه شیفت عصر در این بیمارستان فعال است، عنوان کرد: درمانگاه کودک و نوجوان واطفال، درمانگاه سوء مصرف مواد، درمانگاه بزرگسالان، درمانگاه های آموزشی و روانشناسی از آن جمله هستند.
دکتر مهری با اشاره به اینکه در کلینیک ویژه بیمارستان نیز در مجموع 13 روانپزشک حضور دارند،گفت: علاوه براین در کمیسیون پزشکی ارجاعات نهادهای مختلف نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
انجام بیش از 20 هزار ویزیت سرپایی در سال گذشته
مدیر بیمارستان ابن سینا به آمار ارائه خدمات در سال گذشته اشاره و بیان کرد: تعداد بیماران مراجعه کننده به اورژانس 5813 نفر، 4516 نفر بیماران پذیرش شده و تحت نظر ، 3737 نفر تعداد بیماران بستری، 19690 ویزیت سرپایی، تعداد بیماران پذیرش شده اتباع118 نفر، تعداد بیماران بستری شده اتباع 93 نفر، تعداد ویزیت سرپایی اتباع 2374 نفر بوده است.
ویزیت 7 هزار بیمار در چهار ماه ابتدایی سال جاری
وی با بیان اینکه آمار بیماران مرکز در سال جاری تاکنون حدود 7 هزار نفر بوده است، عنوان کرد: میزان بیماران مراجعه کننده به اورژانس 1964 نفر، پذیرش شده تحت نظر 1478 نفر، بیماران بستری 1404 نفر، ویزیت سرپایی6749 نفر، بیماران پذیرش شده اتباع تحت نظر 38 نفر، بیماران بستری شده اتباع 36 نفر، بیماران سرپایی اتباع 375 نفر هستند.
دکتر مهری ادامه داد: بیمارستان دارای بخش های پاراکلینیکی، رادیولوژی، ازمایشگاه، نوار مغز، الکتروشوک، گفتار درمانی، کلینیک خواب و داروخانه است؛ علاوه براین به زودی شاهد بهره برداری از دستگاه سی تی اسکن بیمارستان در محل ساختمان جدید پاراکلینیک خواهیم بود.
مدیر بیمارستان ابن سینا و حجازی با اشاره به اینکه کمبود اعتبارات بخاطر نوع بیماران که ماندگاری طولانی دارند و بی بضاعت هستند یکی از چالش های این مرکز است، بیان کرد: بیماران حجازی نیز اکثرا بی سرپرست هستند ، علاوه براین افرادکارتن خواب و اتباع بیگانه نیز بخشی از بیماران هستند که بار مالی زیادی برای مرکز درمانی دارند و خانواده های آنها نیز به سراغشان نمی آیند.
دکتر مهری با اشاره به اینکه در بیمارستان حجازی نیز اغلب بیماران مزمنی هستند که خانواده ها پذیرای این بیماران نیستند، بیان کرد: بعضی بیماران روان به دلیل آسیب هایی که به خانواده وارد کردند، خانواده آنها را طرد می کنند.
مدیر بیمارستان حجازی و ابن سینا با بیان اینکه بیمارانی هستند که به این مرکز می آیند ولی کسی نیست که این افراد را ترخیص کند و علیرغم پیگیری مرکز، متاسفانه خانواده پذیرای این افراد نیستند، ادامه داد: در حال حاضر بیش از 60 بیمار سالمند در بیمارستان حجازی بستری هستند که بالای 65 سال سن دارند و نیازمند حمایت هستند و ارگانها باید این بیماران راتحت پوشش قرار دهند.
مدیر بیمارستان ابن سینا و حجازی گفت: براساس قوانین بیمه ، برای بیمه شدن هر فرد ، باید کل خانواده بیمه شوند ولی چون این افراد بی بضاعت هستند نمی توانند کل خانواده را بیمه کنند و فرد بدون بیمه بستری می شودکه به این شکل هزینه ها به دلیل ماندگاری طولانی مدت افزایش می یابد.
وی اذعان کرد: بسیاری از این افراد به صورت ناشناس در حرم رها شدند و تا وقتی شناسایی شوند حدود بیست روز می گذرد اما بیمه از روز اعلام هویت هزینه بیمار را تقبل می کند و این همه روز هزینه برای دانشگاه باقی می ماند .
دکتر مهری گفت: کاهش ماندگاری بیمار، کاهش آسیب ، احیای کلینیک خود مراقبتی و ایجاد پاراکلینیک و ساخت دو پروژه عمرانی، افزایش مساحت اورژانس ازجمله چشم انداز های بیمارستان برای آینده است.