مدیر اداره مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: با توجه به عوارض احتمالی سزارین برای مادر و نوزاد ، افزایش زایمان طبیعی و کاهش آمار سزارین در دستور کار قرار گرفته است که این موضوع به همت ماماها در مراکز درمانی کنترل شده است.
فریده فرخی در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه در سال گذشته فعالیتهای گسترده ای در جهت حفظ سلامت مادران و نوزادان انجام شده است، خاطر نشان کرد: برگزاری کمیته دانشگاهی ترویج زایمان طبیعی و پايش ماهانه ميزان سزارين و تجزيه و تحليل شاخص مربوطه وارائه بازخورد به مراکز در پایان هرفصل از جمله اقداماتی است که در این زمینه انجام شده است.
وی افزود: آمار سزارین در سال 92، 56.10 دهم درصد بود که با تلاش های انجام شد در سال گذشته این آمار در مجموع به 44.54 دهم درصد رسیده است علاوه براین در حوزه سزارین های اول نیز در سال 92 این آمار حدود 51.1 دهم درصد بود که در سال گذشته به 35.75 دهم درصد رسیده است.
مدیر اداره مامایی دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به اینکه کاهش مرگ و میر مادران باردار یکی از اولویت های اداره مامایی است که در این راستا اقدامات زیادی انجام شده است ، تصریح کرد: اجرای فرآیند مراقبت مرگ مادری، پایش ثبت عوارض شدید بارداری و زایمان و عوارض و مرگ مادر در سامانه ها، گزارش گیری و اعلام به بیمارستانها جهت طرح مداخله برحسب فراوانی علل از جمله این اقدامات است.
پیگیری شرایط مادران پر خطر در سامانه mcmc
فرخی با بیان اینکه استقرار کارشناسان مامایی در MCMC به منظور پیگیری مادران پرخطر و بازدید های بیمارستانی از نحوه عملکرد بیمارستانها و برگزاری جلسات تبیین خطا نیز در راستای کاهش آمار مرگ و میر مادران باردار انجام شده است، ادامه داد: برخی از مادران فاکتورهای خطری از جمله سن بالا، ابتلا به بیماری خاص و یا بی سرپرست هستند که این مادران نیازمند مراقبت های ویژه ای هستند.
فرخی با اشاره به اینکه تکمیل تجهیزات و نیروی انسانی کلینیک قلب و بارداری بیمارستانهای امام رضا(ع) و پیگیری رفع کمبود های مربوط به کلینیک قلب وبارداری بیمارستان قائم(عج) نیز در راستای حفاظت از سلامت مادران مبتلا به بیماریهای قلبی انجام شده است، افزود: برگزاری جلسات هماهنگ سازی مسئولین مامایی دانشگاه های قطب 9 وانتقال تجربیات موفق دانشگاه ها با یکدیگر در راستای ترویج زایمان طبیعی و کاهش مرگ و میر نیز از دیگر اقدامات در زمینه سلامت مادران باردار بود.
مدیر اداره مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در سال 92تعداد مرگ و میر مادران 24 مورد بوده که در سال گذشته این آمار به 15 مورد رسیده است، بیان کرد: چشم انداز سال جاری در حوزه مامایی نیز پیگیری استاندارد سازی فضای بخشهای های بارداری پرخطر در بیمارستانهای سطح 3از جمله قائم(عج)، امام رضا(ع) ، هاشمی نژاد، قوچان و کاشمر است.
راه اندازی بانک شیر مادر در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
وی با بیان اینکه راه اندازی بانک شیر مادر در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در راستای تغذیه سالم کودکانی که مادرشان به هر دلیل قادر به شیردهی نیست انجام شده است، ابراز کرد: بانک شیر مادر، محلی است که به گردآوری و فرآوری صحیح شیر اهدائی مادران می پردازد و هدف اصلی از ایجاد بانک های شیر مادر حمایت همه جانبه از تغذیه نوزادان و شیرخواران با شیر مادر است.
گسترش برنامه های فرهنگ سازی در راستای ترویج زایمان طبیعی
وی با اشاره به برگزاري دوره های آموزشي الزامی جهت ارائه دهندگان خدمت و بازاريابي اجتماعي و تبليغات رسانه اي به منظور ترويج زايمان طبيعي، ادامه داد: راه اندازی 2 دستگاه اتوبوس سلامت زنان در سطح شهر به مدت 3 روز ، تهیه وتوزیع فیلم سارا و 4 برنامه تلویزیونی با حضور اساتید از جمله اقداماتی است که در راستای ارائه خدمات بهتر در حوزه سلامت مادران و نوزادان انجام شده است.
مدیر اداره مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه به هر میزان اطلاعات و سطح سواد سلامت زنان ارتقا یابد می توانند بارداری بهتری را تجربه کنند، عنوان کرد: برگزاری جشنواره ترویج زایمان طبیعی در بیمارستانها در هفته سلامت بانوان و ارتقای ثبت گواهی ولادت از دستی به نرم افزاری در بیمارستانهای مشهد نیز خدمت دیگری در جهت افزایش کیفی خدمات به مادران و خانواده ها است.
فرخی با اشاره به اینکه تدوین شیوه نامه طرح ساماندهی بکارگیری مامای خصوصی در بیمارستانها و ساماندهی بکارگیری وآموزش مشمولین طرح مامایی در بیمارستانهای مشهد نیز در جهت ساماندهی نیروهای مامایی انجام شده است، ابراز کرد: کسب رتبه برترکشوری ودریافت لوح وتندیس در سال 97 در اجرای مطلوب خدمات مامایی ترویج زایمان طبیعی نیز به پاس ارائه خدمات مطلوب به مادران به اداره مامایی تعلق گرفت.
تکمیل پروژه بلوک زایمان در مراکز زیر پوشش دانشگاه
وی ادامه داد: تکمیل پروژه بلوک زایمان کاشمر وقوچان، بهسازی فضای اتاق عمل زنان بیمارستان امام رضا(ع) وتکمیل تجهیزات، پیگیری تامین نیروی کارشناس مامایی متناسب با تعداد ال دی ار و آمار زایمان طبیعی در بیمارستانها از جمله برنامه های پیش روی اداره مامایی است.