بانک شیر مادر برای نخستین بار در منطقه شمال شرق کشور در بیمارستان ام البنین(س) فعال شده است که می تواند منبع مناسبی برای تغذیه کودکان نارس باشد.
رییس بیمارستان ام البنین(س) در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه بهترین ماده برای نوزاد شیر مادر است چراکه از شیر مادر به عنوان خون سفید یاد می شود، گفت: شیرهای اهدایی از سوی مادران استرلیزه میشود و بعد طی فرایندی به نوزادان خورانده می شود که خوشبختانه تا کنون نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان با این شیرها تغذیه شدند و شرایط خوبی دارند.
دکتر اخلاقی با اشاره به اینکه مادران اهداکننده شیر مادر افراد ایثارگری هستند که بدون داشتن هیچ رابطه خویشاوندی با نوزادان شیره جان خود را به نوزادان اهدا می کنند، بیان کرد: مادرانی هستند که به واسطه مشکلی نمی توانند به فرزند خود شیر دهند یا نوزادان نارس و یا افرادی که نوزادی را از شیرخوارگاه قبول کردند؛ این نوزادان از بانک شیر تغذیه می شوند.
وی با بیان اینکه نوزادان نارس به ویژه نوزادان با وزن کمتر از 1500 گرم و شیر خواران مبتلا به مشکلات گوارشی کاندید استفاده از شیر اهدایی هستند، ابراز کرد: شیرخواران مبتلا به مشکلات کلیوی، عدم تحمل نوزاد جهت تغذیه با شیر خشک، نوزادان دچار سو تغذیه شدید و مواردی که مادر به دلایلی نمی توانند با شیر خودش شیرخوارش را تغذیه کند از دیگر استفاده کنندگان از شیر اهدایی هستند.
رییس بیمارستان ام البنین(س) با اشاره به اینکه این اقدام با انگیزه های انسانی و الهی انجام میشود و جهت مصرف شیرخواران نیازمند در بیمارستان با آماده سازی شیر اهدایی در اختیار بیمارستان ها قرار می گیرد، گفت: مادران باید از سلامت کامل جسمی وروانی برخوردار باشند؛ در طی 12 ماه گذشته زایمان کرده باشند؛ سابقه ابتلا به ویروس نقص ایمنی و هپاتیت نوع ب نباشند و تست سرولوژی مثبت از نظر بیماری ایدز، هپاتیت ب وهپاتیت سی نداشته باشند وشریک زندگی آنها در معرض خطر ایدز نباشد؛ علاوه براین داروی خاصی مصرف نکنند و معتاد یا سیگاری نباشند.
وی با اشاره به فرآیند جمع آوری شیر عنوان کرد: فرآینده های نحوه دوشیدن شیر، جمع آوری و نگهداری شیر در منزل توسط کارکنان بانک شیر به مادران آموزش داده می شود وبانک شیر به اجرای صحیح این فرآیند ها نظارت دارد، علاه براین شیرها از نظر آلودگی و بار میکروبی بررسی می شوند و در صورت نداشتن استانداردهای لازم از چرخه اهدا خارج می شوند.
دکتر اخلاقی ادامه داد: شیر اهدایی قبل از مصرف باید پاستوریزه شود وبه مدت سی دقیقه در درمای 62.5 سانتیگراد گرم نگه داشته می شود و سپس به سرعت در دمای 4 درجه سانتی گراد سرد می شوند ودر این روش ویروس ها از بین می رود.
وی گفت: اگر چه در مراحل پاستوریزاسیون شیرهای اهدایی برخی ویتامین های مفید از بین می روند اما بسیاری از مواد مغذی شیر مادر دستخوش فرایند تغییر نمی شوند به همین دلیل شیر اهدایی بهترین جایگزین شیر مادر برای شیرخواران نیازمند ونارس است.
دکتر اخلاقی خاطر نشان کرد: مادرانی که تمایل به اهدای شیر خود را دارند باید به پایگاه های سلامت، پایگاه پزشک خانواده و مراکز جامع سلامت یا به بانک شیر مراجعه کنند.