عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از پیشرفتهای این دانشگاه در از میان بردن سلولهای بنیادی سرطانی خبر داد.
دکتر خدیجهی جامی الاحمدی که در حاشیهی سمینار آموزشی «سلولهای بنیادی سرطانی و مقاومت به درمان» با وبدا گفتگو میکرد افزود: در این سمینار در بارهی خصوصیات و ویژگیهای سلولهای بنیادی سرطانی و مکانیزمی که آنها را در مقابل درمانهای رایج، مقاوم میسازد مباحثات بسیار خوبی مطرح گردید.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد که مدرس این سمینار بود اضافه کرد: در هر تودهی سرطانی، یک جمعیت کوچک از سلولهای بنیادی نیز وجود دارند که همراه با سایر سلولها سرطانی میشوند و تحقیقات نشان داده که عمدهی مقاومت تودههای سرطانی به درمانهای رایج، همین سلولهای بنیادی هستند.
وی اظهار کرد: این سلولها ممکن است از سلولهای بنیادی خود بدن باشند یا سلولهای اجدادی که بر اثر تمایز یا ویژگیهای طبیعی این سلولها به سلولهای دیگری تغییر یافته و یا در اثر تغییرات ژنتیکی، این ماهیت را پیدا کردهاند اما به هر حال نظریات جدید سرطانشناسان نشان میدهد که بیشترین عود مجدد تومورها از ناحیهی بازتولید یا تکثیر همین سلولهای بنیادی سرطانی صورت میگیرد.
دکتر جامیالاحمدی گفت: به هر حال در این نشست علمی که با جمعی از استادان، دانشجویان سطوح تخصصی و نیز پزشکان عمومی علاقهمند داشتیم، این موضوعات مورد بررسی قرار گرفت و در خصوص پیشرفتهایی که در زمینهی درمان این گونه سلولها در دانشگاه علوم پزشکی مشهد حاصل شده، مطالبی به سمینار ارائه گردید.
این پژوهشگر سرطان بیان کرد: مطالعات جدید نشان میدهد که اگر درمانهای رایج سلولهای سرطانی با درمان اختصاصی سلولهای بنیادی مبتلا به سرطان تلفیق شود میتواند اثر پایدارتر و جامعتری در از میان بردن تودههای سرطانی داشته باشد.
وی خاطر نشان ساخت: علاوه بر استناداتی که در تحقیقات سایر پژوهشگران در دانشگاههای دیگر در این زمینه وجود دارد، من و همکارانم در گروه زیستفنآوری و نانوفنآوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تحقیقاتی در این زمینه داشتهایم که نتایج درمانهای تلفیقی در سلولهای بنیادی سرطانی را تأیید میکند.
وی یادآور شد: ما در آزمایشگاه نشان دادهایم که در بیماران مقاوم به برخی داروهای ضد سرطان، بیان ژنها با بیماران غیر مقاوم متفاوت است و از این طریق اثبات شده که در بیماران مقاوم، سلولهای بنیادی سرطانی، در کنار سایر عواملی که ممکن است به مقاومت بیمار در مقابل درمان یاری رسانند، در این مقاومت درمانی، تأثیرگذار هستند.
وی گفت: در وضعیت فعلی، تودههای سرطانی در گروهی از بیماران، به درمانهای شیمیتراپی یا دارویی معمول، مقاومت نشان میدهند و هنگامی که درمانهای فعلی بدون توجه به خاص بودن سلولهای بنیادی سرطانی، اعمال میشود ظاهرا تودهی سرطانی از میان میرود اما جمعیت کوچک سلولهای بنیادی سرطانی به خاطر ویژگیهای ژنتیکی خود که بازسازی و خودساختگی از جملهی آنها میباشد دوباره، کانون جدیدی از سرطان را ایجاد و حتی ایجاد متاستازها در سایر نقاط بدن را باعث میشوند یا تسریع میکنند.
دکتر جامیالاحمدی گفت: درمانهای تلفیقی شامل درمان هدفمند و اختصاصی برای این گونه سلولها به همراه درمانهای رایج سرطان میباشد که تجربیات بالینی، نتیجهبخش بودن آنها را در ریشهکنی تودههای سرطانی، اثبات کرده است.
این پژوهشگر سرطان گفت: در این سمینار، به این موضوع نیز پرداخته شد که این درمانهای تلفیقی را چگونه و از طریق چه روشها و تکنیکهایی انجام دهیم که بیشترین تأثیر را دارا بوده و در نتیجه، در ریشهکنی تودهی سرطانی که شامل سلولهای بنیادی سرطانی نیز هست، توفیق بیشتری داشته باشیم.