به گزارش وب دا ، دکتر زهرا دلاوریان با اشاره به اینکه این طرح از اواخر پارسال با همکاری دانشکده دندانپزشکی ، معاونت های بهداشتی و پژوهشی با مشارکت 50 دندانپزشک و 150 داوطلب سلامت به اجرا در آمده است اظهار داشت : در این طرح 10 هزار نفر از شهروندان بالای 25 سال زیر پوشش قرار می گیرند و تا کنون 4 هزار و 500 نفر از این تعداد مورد غربالگری قرار گرفته اند و مراحل آنالیز آماری این تعداد در حال انجام است .
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه طرح غربالگری سرطان دهان در راستای تشخیص زودرس این بیماری اجرا می شود خاطر نشان کرد : در این طرح افراد زیر پوشش پس از معاینه دندانپزشکان در مراکز بهداشتی درمانی در صورت وجود ضایعات در حفره دهان به مرکز تحقیقات معرفی و اقدامات درمانی و پیشگیرانه بر روی این افراد صورت می گیرد .
دکتر زهرا دلاوریان استعمال دخانیات را مهمترین عامل ابتلا به سرطان حفره دهان عنوان کرد و گفت : آگاهی از علائم هشدار دهنده ابتلا به سرطان دهان ، انجام اقدامات به موقع درمانی ، اجتناب از مصرف هرگونه دخانیات و بهبود شیوه زندگی از راهکارهای افزایش شانس درمان و پیشگیری از این بیماری به شمار می رود .
وی با اشاره به اینکه این طرح برای نخستین بار در کشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال اجراست اظهار داشت : نتایج این طرح برای مداخلات و اتخاذ سیاستهای پیشگیری و درمان سرطان حفره دهان مورد استفاده می گیرد.
گفتنی است : پنج درصد از سرطانهای شایع در ناحیه سر و گردن رخ می دهد که تقریبا نیمی از این موارد در حفره دهان است . سیگار ، تنباکو و قلیان به دلیل دارا بودن مواد شیمیایی و سمی مختلف عاملی مهم در بروز سرطان حفره دهان به شمار می رود . مصرف الکل، نور خورشید (در مورد سرطان لب)، و برخی ویروس ها و شیوه نادرست زندگی از دیگر عوامل ابتلا به سرطان حفره دهان است. زیر بنای کنترل این نوع سرطان ارتقای آگاهی مردم و کنترل استعمال دخانیات است.بر اساس آخرین پژوهش های انجام شده اغلب مردم آگاهی بسیار اندکی از علل سرطان دهان و نمای بالینی آن دارند و این باعث می شود که کنترل این نوع سرطان و تشخیص آن در مراحل اولیه در ایران و اغلب کشورها توام با مشکلاتی باشد.