عضو مرکز تحقيقات سم شناسي دانشگاه علوم پزشکي مشهد کم هوشي کودکان و شيوع سرطان را از آثار زيانبار آلودگي هوا عنوان کرد .
به گزارش وب دا ، دکتر رضا افشاري آلودگي هوا را مشکلي ناپيدا و در عين حال خطرناک دانست و اذعان کرد: آثار زيانبار اين ويژگي در درازمدت مشخص ميشود و به همين دليل افراد متوجه نميشوند آلودگی هوا چه عارضهاي برايشان ايجاد کرده اما بيماري بصورت مرموز پيشرفت ميکند.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد درباره اثرات درازمدت آلودگي هوا بر سلامت شهروندان افزود:اين که افراد پس از سالها مبتلا به تنگي نفس، سرطان، بيماري هاي قلبي،ريوي و تنفسي ميشوند، بخشي ناشي از مواد شيميايي در آلودگي هوا است که تنفس ميکنيم.
به گفته عضو مرکز تحقیقات سمشناسی پزشکی دانشگاه علومپزشکی مشهد،بر اساس محاسبات انجام شده با توجه به ارزيابي هاي کشورهاي پيشرفته ، آلودگي هوا در خراسان رضوي روزانه موجب فوت شش شهروند ميشود.
دکتر افشاري، آلودگي هوا را به دو بخش آلودگي در سطح شهر و آلودگي در محلهاي کار و منازل تقسيم کرد و گفت: آلودگي هوا در منزل يا محل کار شامل ذرات آلاینده که ميتواند در اندازههاي قابل رویت شامل گرد و غبار و يا غیرقابل دید مانند گاز دیاکسید کربن بدليل احتراق نامناسب وسایل گرمایشی و گازهای خوراکپزی باشد، ایجاد ميشود که گاه بروز سردرد و مسمومیتهای خفیف را به همراه دارد.
به گفته وي،استفاده از فرشهاي دستي که بطور معمول مدت طولاني شستوشو نميشوند با هر رفت و آمدي، ذراتي از آنها در هوا منتشر مي شود که مواد شيميايي است و وارد سيستم تنفسي افراد ميشود.همچنين نسبت به استفاده از انواع امشي و يا قلم هاي سوسککش و يا حشرهکش که همگي سموم شيميايي است،بايد مراقبت بيشتري صورت گيرد.
افشاري بر تهویه مناسب در منازل بويژه در زمستان به منظور پيشگيري از مسمومیت ناشی از هوای آلوده تأکيد کرد و افزود: از آن جا که در و پنجره منازل در زمستان بسته است و همزمان وسایل گرمایشی در منزل روشن است، امکان تولید مواد سمی مانند منواکسیدکربن زیاد و بهتر است در طول روز، دو تا 3 بار درب و پنجرهها باز شوند تا هوای تازه داخل منزل بیاید.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه علومپزشکی مشهد با بيان اين که «مسمومیتها به دو گروه حاد و مزمن تقسیم میشوند»، تصريح کرد: در نوع حاد، افراد در مدت کوتاهي در معرض آلودگي هوا و دود قرار ميگيرند و بسته به میزان ماده سمی که وارد بدن میشود، شدت مسمومیت هم متفاوت است و پس از ارجاع به مرکز درماني اقدامات درماني انجام ميشود در بیشتر موارد فرد سلامتي خود را باز مییابد.
وي ادامه داد:اما در نوع مزمن مسمومیت که روز به روز ابعاد تازهتری از آن آشکار میشود، فرد در پي تماس دايم با مواد سمی به مقدار کم به برخي بيماريها از جمله سرطان، کاهش هوش کودکان، اختلال بيشفعالي، مشکلات ريوي و تنفسي و قلبي و ...مبتلا ميشود،چراکه سمومی مانند سرب، جیوه و کادمیم در مقیاس بسیار پایین به تدریج در بدن تجمع پیدا میکند و سلامت افراد را به خطر میاندازد.
افشاري همچنين تنگي نفس،التهابات گلو،تحريک چشم و آبريزش،افزايش ضربان قلب،برونشيت و سرفه را از مهمترين علائم ابتلا به برخي عوارض ناشي از آلودگي هوا برشمرد و از شهروندان خواست به منظور پيشگيري از ابتلا به اين عوارض مايعات زياد و غذاهاي داراي آنتي اکسيدان مانند آب ليمو،پرتقال و گياهاني که قرمز رنگ هستند مانند گوجه فرنگي مصرف کنند.
عضو مرکز تحقیقات سمشناسی پزشکی دانشگاه علومپزشکی مشهد همچنين توصيه کرد: افراد در مناطق شلوغ و پرترافيک کمتر تردد داشته باشند و يا زمان حضور در اين مناطق را به حداقل برسانند و از ماسکهاي استاندارد استفاده کنند.