دکتر عبدالمجيد فتي در گفت‌و‌گو با واحد خبر وبدا با اشاره به نتايج تحقيقات انجام‌شده در آزمايشگاه‌ تخصصي دانشگاه علوم‌پزشکي مشهد بر روي آلودگي‌هاي ناشي از لنزهاي تماسي طبي و آرايشي، تصريح کرد: بيشتر لنزهاي طبي که براي افزايش ديد و بجاي عينک استفاده مي‌شوند دو نوع هستند:يکي سخت و ديگري نرم که متأسفانه برخلاف نامش، مي‌تواند عوارض بدتري به همراه داشته باشد.

**لنزهاي نرم قرنيه را مستعد آلودگي به انگل و قارچ مي‌کند

رييس بخش انگل‌شناسي و قارچ‌شناسي بيمارستان امام‌رضا(ع) مشهد هشدار داد:لنزهاي نرم چون به سطح قرنيه چشم مي‌چسبند، سطح اکسيژن‌رساني را کاهش مي‌دهند و ممکن است ساييدگي سطحي در حد يک رديف سلول روي قرنيه ايجاد کنند و به همين دليل نفوذپذيري قارچ، ميکروب و عوامل ديگر را افزايش مي‌دهند و متأسفانه قرنيه براحتي مستعد آلودگي به انگل و قارچ مي‌شود.

استاد و مديرگروه انگل‌شناسي وقارچ‌شناسي دانشگاه علوم‌پزشکي مشهد به نکته مهم ديگري که در نتايج بدست آمده آزمايشگاهي محرز شده بود، اشاره کرد و افزود: مواردي در آزمايشگاه با آقاي دکتر صداقت،فوق‌تخصص قرنيه و سگمان قدامي مشاهده کرديم که بيمار بر اثر شست‌و‌شوي صورت با آب لوله‌کشي و سپس قرار دادن لنز داخل چشمش دچار التهاب قرنيه(کراتيت) شده بود که نتايج بدست آمده نشان داد: حتي  آب لوله‌کشي هم مي‌تواند آلوده به انگل (آميب) باشد؛ هرچند براي مردم عادي هيچ‌گونه خطري ندارد اما براي کساني که چشم( قرنيه) آسيب‌ديده دارند و يا از لنزتماسي استفاده مي‌کنند، مي‌تواند خطرساز باشد.

**مايع ضدعفوني‌کننده لنز گاه محيط کشت براي رشد قارچ‌هاي فرصت‌طلب مي‌شود

وي  هشدار داد:‌مايعي که به عنوان ضدعفوني کننده استفاده مي‌شود،فقط ضدعفوني‌کننده  باکتري‌هاست، بنابراين همين مايع گاهي محيط کشت براي رشد دو نوع قارچ فرصت‌طلب به نامهاي فوزاريوم Fusarium)) و آسپرژیلوس (Aspergillus) مي‌شود. بر اين اساس بايد در نظر داشت مايع ضدعفوني‌کننده لنز ضدقارچ يا ضدآميب نيست و توصيه مي‌شود تا حد امکان افراد از لنز استفاده نکنند.

**افراد روزانه حداکثر 3 تا 4 ساعت از لنز استفاده کنند

دکتر فتي توصيه کرد: بهتر است افراد در شرايط عادي و در طول روز از عينک و در صورت تمايل به استفاده از لنز در يک مهماني ويژه‌ حداکثر به ميزان3 تا 4 ساعت از لنز استفاده کنند؛ضمن اين که به هيج‌وجه نبايد شخص با داشتن لنز بخوابد، چراکه هنگام خواب پلک‌ها بسته است و سطح اکسيژن‌رساني قرنيه به مراتب کمتر مي‌شود. همچنين هنگام گذاشتن و برداشتن لنز، بهداشت فردي مانند دو بار شستن کامل دست‌ها با آب و صابون و رعايت تمام شرايط استريل  مطابق دستورات همکاران چشم‌پزشک رعايت شود و درب مايع لنز را پس از استفاده سريع ببندند که آلوده نشود.

** هر نوع لنزي بايد با تجويز متخصصان چشم تهيه شود

اين عضو هيأت علمي دانشگاه علوم‌پزشکي مشهد با بيان اين که «هر نوع لنزي چه طبي و چه آرايشي بايد با تجويز متخصصان چشم تهيه شود»، از چشم‌پزشک‌ها نيز درخواست کرد: براي تشخيص عامل کراتيت‌هاي قارچي و انگلي، نمونه‌برداري بايد از سوي رزيدنت يا چشم‌پزشک در محل آزمايشگاه تخصصي دانشگاه علوم‌پزشکي صورت گيرد و ارسال نمونه به آزمايشگاه يا ارجاع بيمار به ازمايشگاه تشخيص طبي عمومي نمي‌تواند کمک چنداني در امر تشخيص داشته باشد.

به گفته دکتر فتي، در مرداد ماه 1388 خانمي بدليل استفاده از لنز و مايع لنز آلوده به قارچ دچار کراتيت قارچي شد و يک چشم خود را از دست داد . در 29 شهريور همان سال  مورد عمل جراجي پيوند قرنيه قرار گرفت، اما پس از چندي مجدد دچار عوارض پيوند شد و در سال 1390 پيوند ديگري روي چشم اين بيمار در تهران انجام شد که يکسال بيشتر جواب نداد و امسال نيز پيوند جديد انجام شده که هم‌اکنون بيمار دوره نقاهت پس از پيوند را مي‌گذراند.

وي گفت:اين درحاليست که هنوز مشخص نيست نتيجه اين عمل پيوند تا چه حد موفقيت‌آميز باشد؟!

**ريسک عوارض احتمالي،پشيماني نسبت به استفاده از لنز را بهمراه دارد

به گفته دکتر فتي، هرچند ميزان کراتيت‌هاي قارچي و آميبي در استفاده‌کنندگان لنز تماسي بسيار پائين است ولي ريسک عوارض احتمالي در صورت ابتلا به کراتيت و نيز طولاني بودن دوره درمان، بيمار را نسبت به استفاده از لنز پشيمان مي‌کند!

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image