سرطان بطور معمول بیماری دوران بزرگسالی است
به گزارش وب دا ، دکتر فاطمه همایی ،با بیان این که 60درصد این میزان افزایش در تعداد مبتلایان به سرطان به کشورهای درحال توسعه بازمی گردد،تصریح کرد:هر چه رشد جمعیت، طول عمر و امید به زندگی افراد بیشتر شود،شانس ابتلا به سرطان افزایش می یابد،چون سرطان بطور معمول بیماری دوران بزرگسالی است.
وی افزود:علت مهم دیگر در بروز انواع سرطان،سبک زندگی شهروندان است که باید بطور جدی بازنگری شود؛امروزه ثابت شده که سرطان با مصرف دخانیات، کم تحرکی و چاقی و خوردن فست فودها ارتباط مستقیم دارد.
** در 50درصد موارد ابتلا به سرطان،قابلیت تشخیص زودرس وجود دارد
این دانشیار رادیوتراپی انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر پیشگیری و تشخیص زودرس،عنوان کرد: با توجه به این که علت اصلی در بروز بسیاری سرطان ها شناخته شده نیست،بهترین شیوه برای پیشگیری، شناخت عوامل خطر است و باید بخاطر داشت که در 50درصد موارد ابتلا،قابلیت تشخیص زودرس وجود دارد و لازمه آن، فقط این است که مردم نسبت به پیگیری بموقع هراس نداشته باشند.
وی غربالگری را یکی از راهکارهای مهم برای تشخیص زودرس و درمان بموقع دانست و تأکید کرد:باید در بین افراد سالم بدنبال نشانه های بیماری سرطان بگردیم تا اثربخشی لازم را داشته باشیم که البته این امر هم نیازمند نیروی انسانی متخصص و بودجه های هنگفت است.
**سن بروز ابتلا به سرطان پستان در زنان ایرانی پایین تر است
رییس مرکز تحقیقات سرطان علوم پزشکی مشهد با اشاره به آمار سال 88،سرطان پستان را شایع ترین سرطان بین زنان و مردان ایرانی عنوان کرد و افزود:بطورکلی میزان آمار سرطان در کشور ما کمتر از کشورهای غربی است ولی متأسفانه اشکالاتی وجود دارد که نیازمند توجه بیشتر است؛برای نمونه سن بروز ابتلا سرطان پستان در زنان ایرانی 10 تا 15 سال کمتر از کشورهای توسعه یافته یعنی 48 سال است.
به گفته دکتر همایی،اگر در کشورهای غربی بطور معمول مادربزرگ ها مبتلا به سرطان پستان می شوند، در کشور ما متأسفانه مادران به این بیماری مبتلا می شوند و از همه مهمتر این که:بیماری هنگام تشخیص در مرحله پیشرفته است.
وی با بیان این که در 80 درصد موارد،سرطان پستان در کشور ما در مرحله 2 و 3 بیماری تشخیص داده می شود که اندازه تومور بزرگتر از 2سانتی متر شده و ناحیه زیر بغل را درگیر کرده است،آن را فاجعه بزرگی دانست و اظهار کرد: به این ترتیب در 70درصد سرطان های پستان اندازه تومور بزرگتر از 2سانتی متر بوده و 60درصد زنان هنگام تشخیص زیر بغلشان درگیر تورمور شده است.
دانشیار رادیوتراپی انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: این درحالیست که در کشورهای پیشرفته بیماری 22درصد مبتلایان در مرحله صفر تشخیص داده می شود یعنی هنوز تهاجم آغاز نشده است.
**زنان قرص ها و داروهای هورمونی را کمتر و با نظر پزشک استفاده کنند
وی افزایش استروژن (هورمون های جنسی)،سبک زندگی و کم تحرکی و چاقی را از ریسک فاکتورهای مهم ابتلا به سرطان پستان برشمرد و تأکید کرد:زنان قرص ها و داروهای هورمونی را کمتر و با نظر پزشک استفاده کنند و با اصلاح سبک زندگی و برخورد مناسب با عوامل خطر از ابتلا به این نوع سرطان پیشگیری کنند.
** باید دست های خوبی تربیت کنیم
دکتر همایی همچنین توصیه کرد:از آنجا که انجام غربالگری زمان بر و هزینه بر است،بهتر است برای تشخیص زودرس، دست های خوبی تربیت کنیم که بطور قطع بهتر از داشتن دستگا های خوب است و به این ترتیب زنان پس از آموزش، با معاینه خویش براحتی قادر به کشف توده های احتمالی در ناحیه پستان هستند که حداقل یک سانتی متر است.
** هرچه میزان استروژن در بدن بیشتر باشد،ریسک ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد
وی، هورمون تراپی بعد از یائسگی را خطرناک دانست و هشدار داد که هرچه میزان استروژن در بدن بیشتر باشد،ریسک ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد.
رییس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین از سرطان مری به عنوان دومین سرطان شایع در مردان و سومین در بین زنان یاد کرد و گفت:شمال استان خراسان در کمربند جغرافیایی این سرطان قرار دارد و متأسفانه فرد با احساس گیر کردن غذا در مسیر گوارش خود مراجعه می کند که این زمان،بیماری در مرحله پیشرفته و تومور یک سوم قطر داخلی مری را پر کرده است و بنابر این احتمال درمان قطعی خیلی کاهش می یابد.
**تحریک مخاط مری شانس ابتلا به سرطان مری افزایش می دهد
دکتر همایی با بیان این که بیشتر ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان مری هنوز شناخته شده نیست،تصریح کرد:بطور کلی در افرادی که دچار ترش کردن های مداوم(ریفلاکس) و برگشت غذا و اسید معده می شوند، بدلیل تحریک مخاط مری شانس ابتلا به سرطان مری افزایش می یابد.از این رو توصیه اکید می شود افراد با مراجعه به پزشک ریفلاکس خود را درمان یا کنترل کنند.