توجه به تغذيه در سنين بالاي 60 سال بدليل تغيير نيازهاي تغذيهاي بدن از اهميت بالايي برخوردار است. نياز به مواد مغذي متأثر از داروها،بيماريها و پديدههاي طبيعي دوران ميانسالي و سالمندي بوده و در افراد مختلف با يکديگر متفاوت است.
به گزارش وبدا به نقل از معاونت بهداشتي دانشگاه علومپزشکي مشهد، مهمترين توصيه تغذيهاي براي اين سنين،تهيه غذاهاي ساده و کمحجم است،بطوري که تمامي نيازهاي فرد به مواد مغذي تأمين شود و در عين حال متناسب با فرهنگ مصرف او باشد.
انتخاب نوع غذا در برنامه غذايي روزانه بر سلامت فرد تأثيرگذار است
در اين ميان انتخاب نوع غذا در برنامه غذايي روزانه بر سلامت فرد تأثيرگذار است و نکته اساسي در برنامه غذايي سنين بالاي 60سال،استفاده از گروههاي مختلف غذايي با تأکيد بر کاهش مصرف چربي و نمک و افزايش مصرف غذاهاي پرفيبر است.
معاونت بهداشتي دانشگاه علومپزشکي مشهد همچنين خاطرنشان ميکند:اضافه وزن و چاقي،فشارخون بالا،چربي خون بالا و ديابت از مشکلات شايع اين سنين است که عمدهترين راه کنترل آنها، تغذيه مناسب و پيروي از يک الگوي تغذيهاي صحيح است.
توصيه به مصرف غذاهاي کمحجم و غني از مواد مغذي و املاح معدني
کارشناسان براي کمک به بهبود وضعيت تغذيه اين گروه سني توصيه ميکنند: روزانه 6ليوان مايعات با ترجيح آب،براي پيشگيري از يبوست و کمآبي بدن مصرف شود. همچنين با افزايش سن، فعاليت بدني کمتر شده و بنابراين نياز به انرژي کاهش مييابد و بدن نيازمند غذاي کمتري براي ثابت نگه داشتن وزن است.پس براي محدود کردن انرژي، لازم است غذاهاي کمحجم و غني از مواد مغذي مانند پروتئين،ويتامين و املاح معدني را بيشتر مصرف کرد و مصرف مواد شيرين و چربيها را نيز کاهش داد.
از سوي ديگر بايد درنظر داشت که پروتئين مورد نياز بدن بايد ازمنابع با کيفيت بالا مانند گوشتهاي کمچربي،مرغ،ماهي،سفيده تخممرغ،فرآوردههاي لبني بدون چربي يا کمچربي تأمين شود. غلات و حبوبات هم از منابع گياهي پروتئين هستند که اگر با هم مصرف شوند،تمامي نياز بدن به پروتئين را تأمين ميکنند.
مصرف روزانه دو سهم گوشت،ماهي يا تخممرغ توصيه ميشود
بطور کلي مصرف روزانه دو سهم گوشت،ماهي يا تخممرغ توصيه ميشود که هر سهم معادل 60گرم گوشت لخم پخته يا دو عدد تخممرغ و يا يک ليوان حبوبات پخته معادل نصف ليوان حبوبات خام يا يک ليوان انواع مغزها(گردو،فندوق،بادام،پسته و تخمه) است و لازم به يادآوري است که مواد اين گروه قابل جايگزيني با يکديگر هستند و در افراد سالم مصرف روزانه يک عدد تخممرغ مطلوب است.
با افزايش سن، جذب کلسيم و توليد ويتامينD در بدن کاهش مييابد
به گفته کارشناسان تغذيه،با افزايش سن، جذب کلسيم و توليد ويتامينD در بدن کاهش مييابد که اثر مخربي بر سلامت استخوانها دارد و سبب افزايش احتمال شکستگيهاي استخواني ميشود و به اين ترتيب نياز بدن به مصرف منابع غني از کلسيم مانند شير و ماست و ... و ويتامينD مانند استفاده از نورآفتاب،زرده تخممرغ،جگر و ماهي افزايش مييابد.پس قرار گرفتن روزانه به مدت 10دقيقه در معرض نور مستقيم خورشيد و مصرف مکمل ويتامينD و کلسيم با نظر پزشک توصيه ميشود.