دانشیار روانشناسی بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تاب آوری، یک فرایند، توانایی یا پیامد مقابله موفقیت آمیز با شرایط تهدید کننده است، در واقع تاب آوری، مقابله مثبت در واکنش به شرایط ناگوار است.
دکتر نگار اصغری پور، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه تاب آوری، تنها پایداری در برابر آسیب ها یا شرایط تهدیدکننده نیست و حالتی انفعالی در رویارویی با شرایط خطرناک نیست، بلکه شرکت فعال و سازنده در محیط پیرامونی خود است، خاطر نشان کرد: در واقع مقوله تاب آوری یکی از ویژگیهای سالم شخصیتی است که فرد پس از گذشت از بحران ها، توان بازگشت به شرایط عادی زندگی را دارد .
وی با اشاره به اینکه فقدان عزیز ، طلاق و بیماری سخت و دوره بحران های زندگی که احساس ناخوشایند را به فرد می دهد از مهمترین محک ها برای میزان تاب آوری فرد است، گفت: برخی از افراد وقتی از این شرایط سخت عبور می کنند، به مراتب از شرایط اولیه نیز توانمندتر می شوند.
دکتر اصغری پور با بیان اینکه با تغییر نگرش و رفتار می توان تاب آوری را افزایش داد، تصریح کرد: تاب اوری دارای سه مولفه شناختی – هیجانی و رفتاری است؛ در واقع نوع افکار فرد در چگونگی واکنش نشان دادن به آن موقعیت بسیار مهم است؛ اگر فرد همیشه عادت به این داشته باشد که وقایع و اتفاقات را به بدترین شکل ممکن تفسیر کند و اینطور تصور کند که اتفاقی که افتاده هیچ راه حلی ندارد قطعا احساس درماندگی می کند و به همین دلیل در چنین شرایطی آسیب های روانی زیادی متوجه وی هستند، در مقابل افکار مثبت و تحلیلی باعث می شود که قبل از هر نوع سوء برداشتی از اتفاق، تحلیل و ارزیابی شرایط و نحوه مقابله درست با آن شرایط صورت بگیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه مولفه هیجانی به مولفه شناختی نیز بسیار وابسته است؛ در واقع اگر وقایع و اتفاقات را ناگوار تفسیر کنید همزمان با آن دچار هیجانات منفی می شوید و احساسات بدی را تجربه می کنید، اظهار کرد: برای اینکه فردی بتواند به مهارت تاب آوری دست پیدا کند نیاز است که به هر سه این مولفه در کنار هم توجه کند و این را بداند که با افکار و هیجانات منفی داشتن عملکرد مثبت غیر ممکن است.
وی افزود: افراد تاب آور نسبت به رویدادهای زندگی متعهد و مسئولیت پذیر هستند و توانایی درگیر شدن عمیق با فعالیت ها و رویدادهای زندگی را دارند، افراد تاب آور افرادی آگاه هستند و سعی می کنند نسبت به افکار، هیجانات و رفتارهای خود، آگاهی داشته باشند و احساسات خود را بشناسند تا بتوانند به شیوه درستی آن ها را مدیریت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه افرادتاب آور می پذیرند که وجود موانع در زندگی هر فردی طبیعی و غیر قابل انکار است، ابراز کرد: این افراد مهارت حل مسئله بالایی دارند و در هنگام بروز مشکل سعی می کنند به ارزیابی دقیقی از مشکل و شرایط بپردازند تا بتوانند راه حل درست را برای آن پیدا کنند.
دکتر اصغری پور با اشاره به اینکه افراد تاب آور خود را قربانی شرایط تصور نمی کنند و به طور معمول ارتباطات اجتماعی محکم و گسترده ای دارند و از درخواست کمک از دیگران واهمه ندارند و قادرند متناسب با موقعیت از دیگران درخواست کمک کنند، ابراز کرد: این افراد برای خود ارزش قائل می شوند و از عزت نفس بالایی برخوردارند.
وی بیان کرد: مسئولیت پذیری و توانمندی برای عمل جسورانه در موقعیت های نامطلوب برای حل مسائل یکی از فاکتورهای تاب آوری است .