متخصص اعصاب و روان و عضو هیأت علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: داروی ریتالین در صورتیکه خودسرانه و بدون تجویز روانپزشک استفاده شود، نه تنها اثر مثبتی در موفقیت دانشآموزان و دانشجویان در امتحانات ندارد، بلکه میتواند باعث تشدید اضطراب ، افزایش تحریک پذیری، کاهش قدرت یادگیری و در نتیجه تضعیف حافظه آنان میشود.
دکتر مائده کامرانی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: مصرف قرص ریتالین برای موارد بیش فعالی بوده و نام علمی آن متیل فنیدیت میباشد، داروی کاربردی در جهت درمان اختلالات بیش فعالی، نقص توجه کودکان و نوجوانان، برخی از انواع اختلالات خواب و مواردی همچون افسردگی مقاوم به درمان بوده وفقط باید با تجویز پزشک مصرف شود.
وی تصریح کرد: داروی ریتالین دارویی کمک کننده است در صورتیکه با تشخیص پزشک استفاده شود، اما اگر خارج از تجویز پزشک مصرف شود عوارض بسیاری می تواند داشته باشد.
عضو هیأت علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مصرف داروی ریتالین در موارد با تجویز پزشک موجب بهبود تمرکز و کنترل علائم تکانشگری میشود، اما مصرف خودسرانه این دارو روی یک سری از گیرندههای مغزی اثرات تحریکی ایجاد میکند، خاطرنشان کرد: متأسفانه به نادرست در جامعه رایج شده که مصرف داروی ریتالین در فعالیت بیشتر و اثربخشی بهتر بهخصوص در امتحانات پایان ترم دانشآموزان و دانشجویان مؤثر است، اما این موضوع به هیچ وجه درست نیست و مصرف خودسرانه هر نوع دارویی از جمله ریتالین عوارض کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت را به دنبال دارد.
دکتر کامرانی افزود: مصرف خودسرانه داروی ریتالین مشکلاتی نظیر بی قراری، کاهش وزن، بی اشتهایی، پرخاشگری و تحریکپذیری به جا میگذارد و استفاده طولانی مدت از این دارو هم موجب افسردگی میشود و در موارد با دَز بالا و زمان طولانی هم عوارض آن ماندگار است، اما در مواردی که سریعاً فرد برای درمان اقدام نماید، قابل بهبود است.
وی با تأکید بر اینکه مصرف خودسرانه داروی ریتالین باعث بی خوابی و اختلالات خواب مزمن میشود، گفت: فرد مصرف کننده خصوصا در مقادیر بالا دچار عوارض و مشکلاتی همچون بد تنظیمی در خواب، افزایش ضربان و مشکلات قلبی، سردردهای زیاد، افزایش اضطراب، توهمات بینایی و شنوایی، بدبینی، رفتارهای وسواسی و تکرار گونه، تغییرات خلقی، بیقراری زیاد، افزایش فشار خون و بدتنظیمی فشار خون، زمینه ایجاد بیماریهای قلبی بهخصوص مشکلات هدایت قلب، اختلال در سطح هوشیاری، تشنج، حالت تهوع و استفراغ زیاد، سکتههای قلبی و مغزی و حتی مرگ میشود.
متخصص اعصاب و روان ادامه داد: همچنین افراد با سابقه تشنج در خانواده باید تنها با تجویز پزشک اقدام به مصرف داروی ریتالین نمایند و به هیچ عنوان مصرف خودسرانه این دارو را نداشته باشند.
دکتر کامرانی تصریح کرد: داروی ریتالین بیشتر به عنوان دارویی برای اختلال نقص توجه و بیش فعالی در کودکان شناخته میشود، این دارو با تنظیم عصب-رسانه های شیمیایی طبیعی در مغز اثر میکند و با مصرف آن توانایی فرد برای توجه، تمرکز بر یک فعالیت و کنترل مشکلات افزایش پیدا میکند؛ همچنین به فرد در بهبود مهارتهای گوش دادن و سازماندهی وظایف کمک میکند.