عضو هیات علمی گروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: ریتالین از جمله مواد محرکی است که بیشتر در درمان اختلال بیش فعالی و کمبود تمرکز کاربرد دارد اما به دلیل برخی ویژگیهای آن برخی از افراد در حال تحصیل برای افزایش تمرکز و شب بیداری در شبهای امتحان از آن استفاده میکنند، غافل از اینکه مصرف بدون تجویز این دارو می تواند خطرات زیادی برای سلامت و جان افراد داشته باشد.
دکتر هادی جعفری، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه مصرف ریتالین باعث تحریک سیستم عصبی میشود و درنتیجه دوپامین بیشتری ترشح می شود که باعث حالت سرخوشی در فرد مصرف کننده میشود، خاطر نشان کرد: مصرف این دارو برای درمان اختلال بیش فعالی و با توجه به شرایط مصرف کننده تحت نظر پزشک توصیه می شود در غیر این صورت این دارو می تواند عواقب زیادی به همراه داشته باشد.
وی با بیان اینکه ریتالین یا متیل فنیدات بیشتر به عنوان دارویی برای اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) در کودکان شناخته میشود، تصریح کرد: این دارو با تغییر مقدار خاصی مواد شیمیایی طبیعی در مغز اثر میکند، با مصرف آن توانایی فرد برای توجه، تمرکز بر یک فعالیت و کنترل مشکلات افزایش پیدا میکند.
عضو هیات علمی گروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ریتالین همچنین به فرد در بهبود مهارتهای گوش دادن و سازماندهی وظایف کمک میکند، بیان کرد: امروزه مصرف ریتالین توسط دانشجویان و داوطلبان کنکور به اشتباه رایج شده، این در حالی است که اغلب مصرف کنندگان از عوارض این دارو بی اطلاعند.
دکتر جعفری با بیان اینکه ریتالین همانند هر داروی دیگری در کنار اثر درمانی خود، عوارض جانبی نیز دارد، ابراز کرد: عوارض مصرف ریتالین نسبت به بسیاری از مواد و داروهای اعتیاد آور دیگر شدیدتر است و به هیچ وجه نباید به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف شود.
وی بیان کرد: افزایش فشار خون، تپش قلب، عوارض متابولیسم، مرگ ناگهانی از جمله عوارض مصرف خود سرانه دارو است بنابراین باید حتما طبق نظر پزشک و دز مناسب این دارو مصرف شود.
دکتر جعفری اظهار کرد: در کودکان و بزرگسالان مبتلا به بیماریهای جدی قلبی یا مشکلاتی در ساختار و شکل قلب موارد متعددی از مرگ ناگهانی گزارش شده است. در این بیماران انواع داروهای محرک تا حد امکان تجویز نمیشود بنابراین در صورت وجود مشکلات قلبی لازم است حتما با پزشک در خصوص مصرف یا عدم مصرف این دارو مشورت شود.