عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به آمار بالای موارد سوختگی در سطح کشور و حوادث چهارشنبه آخر سال، ابراز امیدواری کرد که با اطلاع رسانی های انجام شده و بهبود آگاهی های فردی و اجتماعی مردم شاهد کاهش آمار سوختگی باشیم.


 

دکتر سيد حسن طاووسی در گفت و گو با خبرنگار وبدا، با اشاره به این که سالیانه حدود 150هزار نفر به مراکز سوختگی کشور مراجعه می کنند و  10درصد آنها بستری می شوند، گفت: متأسفانه گاه بدلیل شدت و وسعت سوختگی، مرگ و میر این افراد به 2 تا 3 هزار نفر در سال می رسد.

وی با تأکید بر این که  حوادث سوختگی در کشور مانند حوادث رانندگی و تصادفات نیازمند تولید برنامه های خاص رسانه ملی است، اظهار داشت : اگر این قبیل حوادث دلخراش را در طول سال به مردم گوشزد کنیم تا بدانند این سوختگی ها چه عوارض و خطراتی دارد، بی تردید در سال های بعد شاهد کاهش آمار حوادث آتش سوزی و سوانح سوختگی در کشور خواهیم بود.

دکتر طاووسی اذعان کرد: این درحالیست که در بحث پیشگیری از بروز سوختگی در کشور، کمتر کار شده و حال آنکه در کشورهای پیشرفته آنقدر در این موضوع کار کرده اند که آمارشان بطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است.

وی با اشاره به این که «در سال 86، 22 نفر بدلیل حوادث چهارشنبه آخر سال آسیب دیدند و به مراکز درمانی مشهد مراجعه کردند»، گفت: این آمار تا کنون تغییر آنچنانی نکرده اما تفاوت ماهیت سوختگی چهارشنبه آخر سال با سایر سوختگی ها این است که در چهارشنبه سوری شاهد آسیب هایی هستیم که گاه غیرقابل جبران است و فرد را برای همیشه از حضور در جامعه و چرخه اقتصادی محروم می کند، اما سایر سوختگی ها بیشتر سوختگی با شعله آتش و یا با آب و مایعات جوش است.

این جراح عمومی گفت: این ترقه ها که در چهارشنبه سوری استفاده می شود، ترقه نیست؛ نارنجک و بمب دستی است و بدلیل ترکش های ریز فراوانی که از آنها پرتاب می شود، گاه موجب کوری کامل فرد می شود و گاه بخاطر آسیب هایی که به دست وارد می کند، اعصاب و عروق اصلی آنها قطع می شود و حتی برخی مواقع به قطع عضو هم منجر می شود.

وی تأکید کرد: بر این اساس ضرورت برنامه سازی و فرهنگسازی برای آگاهی دادن به مردم و کودکان و نوجوانان دوچندان شده و در این رابطه بنده و همه همکاران گروه سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) برای تهیه چنین برنامه هایی اعلام آمادگی می کنیم و طرح های بسیار خوبی برای جلوگیری از وقوع حوادث در این زمینه داریم.

دکتر طاووسی درباره راهکارهای کاهش حوادث چهارشنبه آخر سال همچنین گفت:والدین و مسوولان و معلمان مدارس، نقش بسیار مهمی دارند و باید آموزش های لازم را به فرزندان و دانش آموزان بدهند و مراقبت ها را در این زمان تشدید کنند؛ البته بطور معمول کودکان خودشان عوارض آتش سوزی ها را می دانند و به همین دلیل وسائلی که برای این آتش بازی ها تهیه می کنند را از چشم خانواده ها پنهان می کنند و متأسفانه بدلیل نگهداری پنهانی وسایل آتش زا و خطرناک در کیف و جیب و اماکن خاص و گرم شدن آنها گاه انفجارهای بدی رخ می دهد.

وی از والدین خواست ضمن انجام مراقبت های لازم، هر گونه رفت و آمد فرزندانشان با دوستان را کنترل کنند و دقت داشته باشند که گاه کودکان محل هایی مانند انباری ها و پارکینگ ها را برای خودشان زیر سر دارند و در این اماکن اقدام به ساخت ترقه و بمب می کنند که موقع انفجار علاوه بر آسیب هایی که بدنبال دارد، آتش سوزی در فضای بسته آسیب های استنشاقی را تشدید می کند و خود این موجب می شود نتوانیم کمک زیادی در مراکز درمانی به مصدومان کنیم .

دکتر طاووسی همچنین خطاب به مسوولان حوزه های دیگر نیز گفت: در رابطه با کنترل فروشگاه ها ی رنگ، مواد شیمیایی و داروخانه ها که بیشتر مواد اولیه از آنها خریداری می شود، دقت داشته باشند و با نظارت بیشتر، حوادث آتش سوزی و سوختگی کاهش یابد.نزدیکی چهارشنبه سوری، شهرداری ها نیز فضاهایی را با حضور افراد آموزش دیده دوره های اطفای حریق و امدادگری آماده کنند که بچه ها بتوانند آتش بازی ها را در کنار خانواده هایشان برگزار کنند.

وی خاطرنشان کرد: تیم درمانی بیمارستان امام رضا(ع) هم در نزدیکی چهارشنبه آخر سال، 24ساعته فعال هستند و پزشکان بخش سوختگی که حدود 10 نفر هستند، دوره های تخصصی ویژه ای را دیده اند و اطلاعات بسیار خوبی دارند. تعداد کادر شیفت را افزایش داده ایم و بطور کامل آمادگی خدمت رسانی به مصدومان احتمالی چهارشنبه سوری را داریم اما امیداواریم با این تمهیدات، هر سال شاهد کاهش آمار حوادث باشیم.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: درباره این که اگر فردی دچار آسیب شد، پیش از اعزام به بیمارستان چه اقدام اورژانسی می توان برایش کرد، توصیه اکید تماس فوری با مرکز اورژانس است و بعد این که اگر فردی دچار آتش سوزی شد و لباس هایش آتش گرفته بایستند، و خودش را روی زمین غلت دهد، چون این بهترین کاری است که فرد آتش گرفته می تواند به خودش کند.

به گفته وی، متأسفانه در بیشتر موارد آتش گرفتن، افراد شروع به دویدن می کنند تا خودشان را به آب برسانند که این دویدن، شعله را بدتر می کند. همچنین اگر کسی دوره های آموزشی امدادگری را دیده و یا فرد آموزش دیده در محل است، از او کمک بگیریم.در قدم بعدی، استفاده از پتو و هر وسیله ای که بتوانیم آتش را خاموش کرد، هست.

دکتر طاووسی در رابطه با آسیب های چشم و صورت نیز گفت: بهتر است هیچ کاری انجام نشود، فقط یک گاز استریل و یا پارچه تمیز را به آرامی روی چشم آسیب دیده قرار دهیم و به اولین مرکز برسانند. اما در رابطه با آسیب  های دست که زیاد هم اتفاق می افتد و گاه موجب قطع شدن تا مچ دست، ساعد، یا حتی بازو می شود و در این موارد بهترین کار، حفظ خونسردی است و اگر منطقه آسیب دیده دچار خونریزی فعال است، بهترین کار این است که چند لایه گاز یا پا رچه را جمع کنند و بصورت پانسمان فشاری روی زخم قرار دهند و در اولین فرصت به مرکز درمانی برسانند.

به گفته وی، در مورد سوختگی های شیمیایی، بهترین و عاقلانه ترین کار این است که بدن فرد را با آب ولرم به مدت حداقل 20 تا 30 دقیقه شست و شو دهند و بلافاصله مصدوم را به مرکز درمانی برسانند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image