رئیس دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اعتماد به نفس از يك سو و مديريت تنشها از سوي ديگر چنان به يكديگر گره خوردهاند كه جدا كردن آنها در بسياري از موارد از يكديگر غير ممكن ميباشد.
پروفسور علی گرجی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه یكي از مولفههاي مهم در مديريت تنشها، اعتماد به نفس است، اين دو در ارتباطي پيچيده بر روي يكديگر تاثير ميگذارند، گفت: اعتماد به نفس هر فردی اثری مستقیم بر روی سطح شادی، خرسندی، سعادت و خوشبختی فرد دارد که این خود بر روی توانایی مدیریت تنشهای روزمره ما تاثیر گذار است.
وی ابراز کرد: کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند بیشتر در معرض تعارضات روحی- روانی قرار میگیرند که این امر آنها را نسبت به شرایط تنشزا آسیبپذیر میکند و قدرت مدیریت اضطراب روزانهشان را کاهش میدهد.
پروفسور گرجی با بیان اینکه اعتماد به نفس یا خودباوری به شرایط روحی- روانی اطلاق میگردد که در آن شخص با توجه به تجربههای قبلی، به تواناییها و استعدادهای خود برای موفق شدن در کاری اعتماد و باور دارد، گفت: در علم روانشناسی و جامعهشناسی، اعتماد به نفس بازتاب ارزیابی و قضاوت هر فرد نسبت به ارزش خودش میباشد؛ از همین رو افراد با اعتماد به نفس سالم و بالا تصویری مثبت و واقعی از خود دارند که این شامل احاطه آنها به تمام نقاط قوت و ضعف خود میباشد.
رئیس دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه اعتماد به نفس در دوران کودکی شکل میگیرد و در دوران بزرگسالی میتواند تقویت یا تضعیف شود، خاطرنشان کرد: فرد با اعتماد به نفس بالا با توجه به ارزیابی مثبت از قابلیتهای خودش، توانایی بیشتری در فهم موقعیت جدید و تلاش بیشتر برای مدیریت آن و تبدیل آن به یک فرصت را دارد.
وی با بیان اینکه این احساس که فرد میتواند از پس مشکل به راحتی بر آید، شانس بروز تنش در فرد را کاهش میدهد، عنوان کرد: در مقابل افراد با اعتماد به نفس پایینتر در مقابله با هر مخاطره و یا وضعیت غیر معمول به سرعت دچار احساس درماندگی و ناتوانی میشوند؛ این احساسات هر موقعیتی را به یک شرایط دلهرهآور و غیر قابل عبور تبدیل مینماید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه عدم ابراز وجود یا اظهارنظر یکی از مشکلات شایع افراد با اعتماد به نفس پایین است، ابراز کرد: این موضوع باعث میشود که فرد فرصت کمتری برای پیشرفت پیدا کند؛ وضعیتی که بهصورت یک چرخه معیوب منجر به کاهش اعتماد به نفس وی و افزایش تنش در وی میشود.
وی با اشاره به اینکه برای کسب اعتماد به نفس راهکاری وجود دارد، بیان کرد: اولين قدم، تلاش براي ايجاد يك ادراك مثبت نسبت به وقايع اطرافمان است، واقعهاي را كه بسيار مايوس كننده و تنشزا است را بر روي كاغذ بياوريد و سعي كنيد جنبه هاي مثبتي كه از اين اتفاق مي يابيد را در كنار آن بنويسيد؛ سعي كنيد به تدريج با ابراز وجود و اظهار نظر در محل كار، مدرسه، دانشگاه، يا خانواده در امور مربوط به خودتان دخالت كنيد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه به آراستگي ظاهرتان در محل كار يا منزل اهميت بدهيد و از نقش آن در اعتماد به نفستان غافل نشويد،اظهار کرد: از گفتگوي منفي با خودتان بپرهيزيد. در هر موقعيتي اگر جمله "از پس اين يكي بر نميآيم" به ذهنتان رسيد تمرين كنيد تا آن را با جمله "تمام تلاشم را خواهم كرد" عوض كنيد؛ با اشتباهاتتان كنار بياييد و فراموش نكنيد كه هيچ كس در اين دنيا كامل نيست.
وی تاکید کرد: به شكل گرفتن اعتماد به نفس در كودكانتان اهميت بدهيد. به آنها فارغ از رفتارها و نتايجي كه در زندگي كسب ميكنند، تنها بهعنوان انسانهايي كه از شايستگيهاي ذاتي برخوردارند احترام بگذاريد؛ كودكانتان را در شرايط ارزشي قرار ندهيد و تنها زماني كه مطابق با خواست شما رفتار نمودند به شايستگي آنها اقرار نكنيد. هنگامي كه اين كودكان ميپذيرند كه تنها بايستي به شيوه مورد نظر و مطلوب شما رفتار كنند، در ابراز وجود و خواستهاي خود دچار تعارض ميشوند و اين همان جايي است كه عزت نفس آن ها فرو ميريزد و در برداشت توان ذاتي خود دچار ناكامي ميشوند؛ كودكانتان را مجبور به انكار تمام يا بخشي از وجودشان نكنيد. اگر كارهايي را شيطنت يا حماقت ميدانيد، بدانيد كه شيطنت و حماقت هم جزيي از نياز كودكان و جوانان براي رسيدن به رشد و تكامل وجودشان است.