متخصص طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مزاج شناسی به ما کمک می کند بدانیم مستعد چه بیماریهایی هستیم و با رعایت دستورات حفظ الصحه متناسب با مزاجمان از آن بیماریها پیشگیری کنیم. همچنین شناخت مزاج می تواند در زمینه مسائلی از قبیل انتخاب همسر و انتخاب شغل نیز کمک کننده باشد.
دکتر مریم محمدیان در گفتگو با وب دا با بیان اینکه مزاج هیچ فردی با فرد دیگر یکی نیست خاطر نشان کرد: چهار کیفیت گرمی، سردی، تری و خشکی در افراد مختلف به هر میزان باشد و هیچ مزاجی بر دیگری برتری ندارد. مهم این است که هر شخصی طوری زندگی کند که مزاج صحی خودش را حفظ کند.
دکتر مریم محمدیان به عوامل تاثیرگذار بر مزاج ها اشاره و تصریح کرد: مزاج سرشتی یعنی مزاجی که فرد با آن متولد می شود، که تحت تاثیر ژنتیک یعنی مزاج پدر و مادر و عوامل محیطی در دوران جنینی مانند خورد و خوراک و سبک زندگی مادر در آن دوران می باشد. اما بعد از آن، مخصوصا از دوره کودکی به بعد عوامل محیطی می توانند مزاج فرد را تغییر دهند که به آن سوءمزاج می گوییم و باید اصلاح شود."
دانش آموخته ی طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: برای شناخت مزاج از برخی معیارهای بدنی مانند ویژگیهای پوست و مو، جثه و هیکل فرد، ویژگیهای اخلاقی و ... استفاده می کنیم. البته برای اینکه مزاج سرشتی فرد را بشناسیم باید در اصل به دوران کودکی او برگردیم و از آن زمان سوال کنیم.
دانش آموخته ی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به خصوصیات بارز این افراد اشاره و اظهار کرد: افراد گرم و تر معمولا افرادی چهارشانه، عضلانی، شجاع، خونگرم، خوش خواب و خوش خوراک و دارای ایده های مختلف هستند، این افراد مستعد سردرد، فشار خون و چاقی هستند. افراد گرم و خشک افرادی لاغر اندام، معمولا تندخو، تند و تیز، پر کار و فعال، دارای حافظه خوب، و قدرت تجزیه و تحلیل بالا هستند و مستعد اضطراب، میگرن، تپش قلب، بی خوابی و زردی می باشند. افراد سرد و تر معمولا چاق هستند و این چاقی از جنس چربی است، این افراد انسانهایی صبور، خونسرد، مهربان، پرخواب و با حافظه ضعیف هستند. آنها مستعد صرع، سینوزیت، آسم، بزرگ شدن لوزه، سوءهاضمه و ریفلاکس و دردهای مفصلی می باشند. افراد سرد و خشک نیز لاغر بوده و در اوج ثبات، منظم، آرام، درونگرا، دقیق، نکته سنج و قانونمند هستند. این افراد مستعد افسردگی، بی خوابی، لخته شدن خون، تنگی رگها، بواسیر، نفخ، یبوست و خشکی پوست هستند.
دکتر محمدیان با بیان اینکه در افراد گرم و خشک سبزیجات و ادویه تند و تیز مانند سیر و پیاز، فلفل، زنجبیل، ترب، نعنا و غیره و میوه هایی مانند خرما، انبه، گردو و پسته باید حتی الامکان کمتر مصرف شود ادامه داد: خوراکیهای مفید برای این افراد شامل میوه هایی مانند هلو، زردآلو، آلبالو، مرکبات و خیار، سبزیجاتی همچون کاهو، خرفه و کدو، و شربت سکنجبین، شربت زرشک و ریواس می باشند. این افراد باید از فعالیت بدنی شدید و هوای گرم دوری کنند. افراد گرم و تر نیز باید کمتر از غذاهای گوشتی که با گوشت گوسفند تهیه میشوند و نیز خوراکیهای شیرین که با شکر درست می شوند استفاده کنند. حجامت، روزه داری یا کم خوری برای این افراد مفید است.
وی افزود: افراد سرد و تر باید از خوراکیهایی مانند ماست و دوغ، کاهو و خیار، ماهی، هندوانه، آلو و مرکبات کمتر استفاده کنند، و خوراکیهای گرم و خشک از قبیل ادویه و سبزیجات گرم را همراه غذا بیشتر مصرف نمایند. این افراد باید از خواب بین روز پرهیز کنند.
دکتر مریم محمدیان ورزش منظم برای این دسته از افراد را، بیشتر از سایرین توصیه نمود.
دانش آموخته ی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: افراد سرد و خشک نیز باید حتی الامکان از مصرف گوشت گاو، سوسیس و کالباس، بادمجان، غذای مانده و کنسروی و چیزهای ترش مزه پرهیز نمایند.
وی تصریح کرد: خوراکیهای مفید برای این افراد:، گوشت گوسفند، فرنی، شیربرنج، حریره بادام، انگور، سیب شیرین و توت سفید می باشد.وی، روغن مالی پوست بدن را برای افراد سرد و خشک مفید دانست.