عضو هیأت علمی روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سوء مصرف ریتالین در دانشجویان میتواند به جای افزایش مطلوب در عملکرد یادگیری، منجر به اُفت تحصیلی قابل توجهی شود.
دکتر مهسا ناهیدی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: "متیل فنیدیت" با نام تجاری "ریتالین"، دارویی است که برای درمان اختلال نقص توجه بیش فعالی یا ADHD توسط روانپزشکان تجویز میشود و با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری امتحانات دانشگاه، پرداختن به موضوع سوء مصرف ریتالین و باورهای غلط در این خصوص در بین دانشجویان حائز اهمیت بسیار زیادی است.
وی با بیان اینکه متأسفانه سوء مصرف ریتالین به یک موضوع رایج در میان دانشجویان و دانشآموزان تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: هنگامی که این دارو با تجویز و تحت نظارت پزشک استفاده میشود، میتواند به طور مؤثری توجه را بهبود بخشد و تکانشگری را کاهش دهد، اما با این حال در صورت استفاده نادرست این دارو، ریتالین میتواند عواقب جدی داشته باشد.
عضو هیأت علمی روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که برخی دانشجویان به امید موفقیت در امتحانات، به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک و گاهاً با مقادیر بالا از ریتالین استفاده میکنند، تأکید کرد: این دارو ممکن است که مزایای کوتاه مدتی مانند دورههای طولانی مطالعه متمرکز را ارائه دهد، اما قطعاً خطرات آن از مزایای آن بیشتر است و عوارض جانبی همچون افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، اضطراب، بی خوابی، بی اشتهایی، تهوع و سردرد به صورت شایع در این افراد رخ میدهد و منجر به کاهش کیفیت زندگی آنان می شود؛ همچنین مصرف مقادیر زیاد این دارو نیز میتواند موجب بروز سراسیگی، توهم، تشنج و کاهش هوشیاری شود.
دکتر ناهیدی تصریح کرد: علاوه بر موارد اشاره شده سوء مصرف ریتالین در دانشجویان میتواند به جای افزایش مطلوب در عملکرد یادگیری، منجر به اُفت تحصیلی قابل توجهی شود و دانشجویانی که به ریتالین به عنوان یک "داروی مطالعه" اعتماد میکنند، ممکن است به این دارو وابسته شوند و تمرکز یا حفظ اطلاعات بدون استفاده از آن برایشان دشوار گردد.
وی بیان کرد: این دارو میتواند چرخهای از افزایش وابستگی، کاهش تواناییهای طبیعی فرد و کاهش موفقیتهای تحصیلی را ایجاد کند و علاوه بر این، استفاده نادرست از ریتالین میتواند الگوهای خواب سالم را مختل کند و در نتیجه باعث خستگی مزمن و اختلال در عملکرد شناختی فرد شود.
عضو هیئت علمی روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه پیامدهای سوء مصرف ریتالین فراتر از سلامت جسمانی و عملکرد تحصیلی است، گفت: دانشجویان ممکن است با مصرف این دارو علائم روانپزشکی مانند تحریک پذیری، بی قراری و نوسانات خلقی را تجربه کنند؛ همچنین وابستگی به ریتالین میتواند منجر به علائمی مانند مشکلات خواب، خستگی مفرط و افسردگی در هنگام تلاش برای توقف یا کاهش مصرف آن شود.
دکتر ناهیدی اضافه کرد: با نزدیک شدن به امتحانات دانشگاه، درک این نکته برای دانشجویان بسیار مهم است که هیچ میانبری برای موفقیت تحصیلی وجود ندارد و مصرف ریتالین یک راه حل پایدار نیست و میتواند اثرات مضری بر سلامت جسمی و روانی آنان داشته باشد.
وی با ذکر این نکته که باید به جای مصرف ریتالین مطالعه مستمر در طول سال تحصیلی را در مسیر یادگیری درست دروس داشته باشیم، تأکید کرد: دانشجویان با ایجاد برنامههای مطالعه ساختار یافته و منظم در طول سال تحصیلی و تمرین تکنیکهای مدیریت زمان میتوانند به اهداف تحصیلی خود دست یابند و در عین حال سلامت و کیفیت زندگی خود را در دراز مدت حفظ کنند.
عضو هیأت علمی روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: همچنین توصیه میشود دانشجویانی که اختلال شدید تمرکز دارند به جای مصرف خودسرانه ریتالین، به روانپزشک مراجعه کنند تا علت اختلال تمرکز آنها به درستی تشخیص داده شده و راهنمایی و درمان مناسب را دریافت نمایند.